Kontrola dodržování podmínek prodeje tabákových výrobků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správní řízení při ukládání pokut za porušení zákonů
Advertisements

Uzavírání veřejnoprávních smluv
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Stav k 30. červnu Výměna řidičských průkazů Řidičské průkazy vydané od 1. července 1964 do 31. prosince 1993 jsou jejich držitelé povinni vyměnit.
Možnosti a limity kontroly obcí
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Nepovedený večer v Music Baru Canistr
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
Institut veřejné služby
MĚSTSKÁ POLICIE ROŽNOV POD RADHOŠTĚM Přehled činnosti za rok 2010.
MĚSTSKÁ POLICIE ROŽNOV POD RADHOŠTĚM Přehled činnosti za rok 2011.
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
Alena Paulová.  Předpis č. 420/2004 Sb.  Obsah  § 1 – předmět úpravy  § 2 – předmět přezkoumání  § 3 – hlediska přezkoumání  Postup při přezkoumání.
Výsledky šetření agentury STEM mezi prodejci tabákových výrobků, výsledky kontrolních nákupů Aliance Zákon 18 Únor 2009.
Veřejná správa – úvod.
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
JUDr. Marek Hodulík Z AMĚSTNÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ NA DOHODU Sněm RVŠ,
Městská (Obecní) policie je orgán obce, který zřizuje a ruší zastupitelstvo města obecně závaznou vyhláškou (OZV č. Městská policie a č. Městská policie,
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
OSTRAVA Legislativní předpisy k Nařízení o dřevu.
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Osobní údaje při registraci domén Praha září 2007 Mgr. Martina Šnajderová, DiS. Úřad pro ochranu osobních údajů.
Shromažďování občanů M. Horáková. Právo shromažďovací Ústavní vymezení Právní vymezení: z.č. 84/1990 Sb., v plat. znění.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
SPRÁVNÍ A PŘESTUPKOVÉ PRÁVO
Řízení o přestupcích.
5. března 2015 TISKOVÁ KONFERENCE. Co je KOBRA? -Nemá vlastní budovy, -nemá zaměstnance, -nemá dokonce ani korespondenční adresu, protože není institucí,
Účinná kontrola kvality pohonných hmot © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Kontrola veřejné správy I.
Správní řízení při ukládání pokut za porušení zákonů Ing. Jan Kovář Státní energetická inspekce.
Projekt: „Prevence konzumace alkoholu nezletilými v Plzni“
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Subjekty trestního řízení
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Zprostředkování zaměstnání agenturami práce a připravované legislativní změny.
Vzdělávání Seč – Ústupky 3. – Zákon 379/2005 ze dne O opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
SPRÁVNÍ ŘÁD V PODMÍNKÁCH POŽÁRNÍ OCHRANY JUDr. Leona Ošlejšková Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje ČERVENÝ KOHOUT 2007, České Budějovice
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Evidence přestupků Mgr. Radka Paulová ředitelka Rejstřík trestů Soudní Praha 4 Ing. Jan Ladin ředitel Odbor informatiky Ministerstvo spravedlnosti.
Vyhodnocení akce ALKOHOL. Prevence v rámci akce proběhlo na území celé ČR více jak 140 besed ve školách a školských zařízeních na téma užívání.
Činnost dopravní policie v roce Dopravní přestupky řidičů motorových vozidel Celkem řešeno řidičů motorových vozidel na místě uloženo.
Kontrolní činnost ERÚ v kontextu legislativních změn Pavel Maďar Energetický regulační úřad
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_12_ Správní řízení, soud Číslo projektu:
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_08.
Správní trestání I..
Účinnosti nabyl ke dni 1. srpna 2016
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Druhy a způsoby kontroly v hotelu
Analýza činnosti služby pořádkové policie „Léto 2014“
Organizační řád Městského úřadu Uherské Hradiště Příloha č
Správní trestání Bc. Tomáš Marek CŘ Plzeň.
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Hazard Alkohol a Děti 2018.
Transkript prezentace:

Kontrola dodržování podmínek prodeje tabákových výrobků závěry regionálních seminářů Aliance Zákon 18 leden 2009

Karlovy Vary, Olomouc, Ostrava Regionální konference v roce 2008 Konáno: Karlovy Vary, Olomouc, Ostrava Účastni: zástupci krajských a okresních správ Policie ČR městské policie 19 měst pracovníci obecních a městských úřadů členové krajských a obecních zastupitelstev členové Parlamentu ČR Celkem 96 účastníků

Dvojkolejnost legislativy o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů Prodávat tabákové výrobky osobám mladším 18 let se zakazuje Dvojkolejnost legislativy ZÁKON 379/2005 Sb. o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami (platný od 1. 1. 2006) SPRÁVNÍ DELIKT ZÁKON 200/1990 Sb. o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů PŘESTUPEK

Hlavní povinnosti prodávajícího při prodeji tabákových výrobků Zákon 379/2005 Sb. Hlavní povinnosti prodávajícího při prodeji tabákových výrobků Prodávat tabákové výrobky osobám mladším 18 let se zakazuje (§6) Prodej tabákových výrobků na kulturních, společenských a sportovních akcích určených pro osoby mladší 18 let, je zakázán (§6) V místech prodeje je provozovatel povinen pro kupujícího umístit varovný text (§7)

V případě porušení povinností se jedná o správní delikt, či přestupek? Zákon 379/2005 Sb. Kontrola a sankce § 24 (379/2005 Sb.) Kontrolu dodržování povinností stanovených tímto zákonem vykonává a) obecní policie b) Policie České republiky c) obec v přenesené působnosti d) Česká obchodní inspekce, jde-li o alkohol e) Státní zemědělská a potravinářská inspekce, jde-li o tabákové výrobky f) orgány ochrany veřejného zdraví, jde-li o stravovací služby V případě porušení povinností se jedná o správní delikt, či přestupek? Jaká je výše sankce?

Sankce v případě porušení Zákon 379/2005 Sb. Sankce v případě porušení § 24 - Zákon 379/2005 Sb. o opatřeních k ochraně před škodami... Provozovatel se dopustí správního deliktu tím, že: poruší zákaz týkající se prodeje tabákových výrobků...  Za tento správní delikt lze uložit provozovateli, který je fyzickou osobou, pokutu do 50 000 Kč nebo zákaz činnosti až na dobu 2 let který je právnickou osobou, pokutu do 500 000 Kč nebo zákaz činnosti až na dobu 2 let

Sankce v případě porušení Přestupkový zákon 200/1990 Sb. Sankce v případě porušení § 30 odst. o) - zákon 200/1990 Sb. o přestupcích Přestupku se dopustí ten, kdo: prodá, podá nebo jinak umožní užití tabákového výrobku osobě mladší 18 let  Za tento přestupek lze uložit provozovateli pokutu do 1000 Kč (§ 13) V případě porušení povinností a prodeje osobě mladší 18 let se jedná o správní delikt, či přestupek?

Regionální semináře: Aktivity Policie ČR: Policie ČR nemá možnost ukládat sankce za správní delikty dle § 47 odst. 3 zákona o Policii ČR mají útvary Policie ČR povinnost upozorňovat na protiprávní jednání prodejců odbory obecních úřadů – reálná četnost je velmi nízká přestupky většinou sankcionuje na místě, pokutuje fyzické osoby – prodavače přestupky byly nejčastěji zjištěny během hlídkové služby, anebo při speciální kontrolách zaměřených na mládež neexistuje celostátní statistika přestupků souvisejících s prodejem tabákových výrobků mladistvým policisté narážejí

Regionální semináře: Aktivity městských policií: převládají kontroly kouření nezletilých, většinou na nedovolených místech sankcionují se přestupky fyzických osob – prodavačů případy prodeje nezletilým jsou většinou hodnoceny jako přestupek nelegálního prodeje se dopouští opakovaně na stejných místech nefunguje systematická spolupráce s příslušnými odbory obecních úřadů, není zpětná vazba o průběhu projednávání oznámených případů upozorňují na trend přesouvání nedovoleného prodeje tabákových výrobku nezletilým do supermarketů přístup městských policií je kolísavý, dobrý příklad Přerov

Regionální semináře: Aktivity obecních úřadů: minimální účast zástupců obcí na seminářích! obce svoji kontrolní kompetenci nevyužívají kontrolu prodejních míst přenášejí na obecní policie, anebo neprovádějí vůbec minimum dokončených správní řízení správní řízení jsou vedena převážně s fyzickými osobami, které odmítly zaplatit blokovou pokutu za spáchání přestupku neumějí si poradit s prováděním kontrol ani důkazů Aktivity Státní zemědělské a potravinářské inspekce s odkazem na nemožnost kontrolovat osobní doklady, SZPI kontroly neprovádí

Regionální semináře: Závěry: při kontrolách dodržování podmínek prodeje tabákových výrobků jsou pokutováni většinou prodavači, nikoliv majitelé prodejen naprostá většina prokázaných případů prodeje nezletilým byla řešena jako přestupek s maximální sankcí 1000 Kč obecní úřady neprovádějí kontroly prodejních míst prokázat nedovoleným prodej je mimořádně náročné dochází k umělému rozlišování závažnosti porušení zákona v případech osob mladistvých a nezletilých k prokazování nedovoleného prodeje jsou používáni „provokatéři“ mladší 18 let