MISE MEZINÁRODNÍ AGENTURY PRO ATOMOVOU ENERGII O OTÁZKÁCH SEISMICKÉHO OHROŽENÍ LOKALITY JADERNÉ ELEKTRÁRNY TEMELÍN PRAHA, TEMELÍN 15. –19. 4. 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Advertisements

Podklad pro veřejné projednávání PÚR ČR září 2008 Brno.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Analýzy administrativních procesů. Analýzy ve 2 krocích Analýza dokumentů Analýza administrativních procesů.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Aktivita 05 projektu „Efektivní vnitřní kontrola v rezortu Ministerstva obrany“
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
© HMP 2003 DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Trenér TRÉNINKOVÁ ČÁST „Řízení lidských zdrojů“ Trenér.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
2. Statistika knihovnických činností (Revize standardu regionálních funkcí) Pardubice 15. – Ladislava Zemánková.
Inspekce kvality sociálních služeb
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Analýza způsobilosti procesů a výrobních zařízení
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Praha DÚ IV.2 - Podklady pro potřeby pracovních skupin MKOOpZ Autoři: Tušil, P., Šajer, J., Durčák, M., Kristová, A. Identifikace antropogenních.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI LETECKÉHO METEOROLOGICKÉHO PERSONÁLU Odbor letecké meteorologie,ČHMÚ, Praha 2013 HODNOCENÍ AMP V ROCE 2013.
Organizace empirického výzkumu Etapy výzkumu: 1.Přípravná – definice problému, určení cíle výzkumu, zajištění dostupných již existujících informací o problému,
Analýza financování přenesené a samostatné působnosti obcí a krajů v ČR Petr Toth koordinátor projektu Praha
ČINNOST PŘÍSTROJOVÉ KOMISE
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
Název prezentace v zápatí1 Program workshopu „Bohatství Země“ ESF MU, Lipová 41a, Brno Učebna P101 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Institut ekonomiky a systému řízení Oddělení GIS
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Proces řízení rizik.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Makrozoobentos a klasifikace toků Jarkovský J. 2,3, Kubošová K. 2,3, Zahrádková S. 1, Brabec K. 1, Kokeš J. 4, Klapka R. 2,3 1) Ústav botaniky a zoologie,
Vedoucí projektu: Doc. Ing. Petr Rapant CSc. G 562 Petr Svoboda
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
1.3. Obecné problémy fyzikální teorie jaderných reaktorů
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Seminář MD ČR, Alena Heinišová Ekonomické hodnocení investičních akcí na SŽDC, s.o.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Pilotní tréninky hotel Zlatý Orel K1- K14 Výsledky hodnocení tréninku kompetencí: Bilanční workshop hotel Troyer
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
 Záměr napomoci úřadům na cestě za kvalitou  Propagace modelu CAF  Zjednodušení – zpříjemnění – zavádění modelu CAF  Předání dlouholetých zkušeností.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Logistické procesy ve stavebnictví Autor diplomové práce: Bc. Lukáš Hlaváč Vedoucí diplomové práce: Ing. Terezie Vondráčková, Ph.D. České Budějovice, červen.
Vypracovala: Alena Šarmanová Předmět: Říční inženýrství a morfologie
Implementace nástrojů pro zlepšování jakosti ve vybrané firmě
Česká inspekce životního prostředí
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza vhodnosti používaných komunikačních nástrojů ve vybraném podniku.
„Take a Breath! – Adaptation Actions to reduce adverse health impacts of air pollution“ „Nadechni se! – Aktivity směřující ke zmírnění zdravotních dopadů.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Ekonomické vyhodnocení firemního vzdělávání a jeho vliv na výkonnost.
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Aplikovaný výzkum Program Beta:
Transkript prezentace:

MISE MEZINÁRODNÍ AGENTURY PRO ATOMOVOU ENERGII O OTÁZKÁCH SEISMICKÉHO OHROŽENÍ LOKALITY JADERNÉ ELEKTRÁRNY TEMELÍN PRAHA, TEMELÍN 15. –

Na žádost Státního úřadu pro jadernou bezpečnost České republiky, českého jaderného regulačního orgánu (SÚJB), se ve dnech 15. – uskutečnila mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) se zaměřením na hodnocení seismických rizik. Hlavním cílem mise IAEA bylo posoudit správnost a aktuálnost metodiky pro posuzování seismických rizik, která se v současné době používá pro lokality jaderných elektráren v ČR. Tým IAEA vyhodnotil stav plnění doporučení z předchozí seismické mise IAEA (únor 2003) a konfrontoval metodiku používanou českými experty se standardy IAEA a se současnou světovou praxí. Podkladem pro hodnocení byly zprávy zahrnující aktualizované průzkumy seismického ohrožení pro lokalitu jaderné elektrárny Temelín, které byly pro ČEZ, a. s., zpracované v posledním desetiletí. Součásti mise byla i práce v terénu. Složení hodnotícího týmu IAEA: Yoshimithsu FUKUSHIMA (IAEA/NSNI/ISSC, vedoucí týmu), Philippe RENAULT (IAEA/externí expert/Švýcarsko/hodnocení seismického ohrožení), Luca GUERRIERI (IAEA/externí expert/Itálie/paleoseismologie a geologie). Místa konání kontrolní mise: SÚJB Praha (odborné prezentace expertů ČEZ a. s.), JE Temelín (hodnocení a závěrečné předání výsledků). Terénní exkurze se uskutečnila v okolí JE Temelín. Po dobu konání mise byly přítomni nezávislí pozorovatelé z Rakouska a Slovenska a dále zástupci SÚJB.

SOUHRN OBECNÝCH ZÁVĚRŮ Hodnotící tým IAEA přezkoumal činnosti, které uskutečnil ČEZ, a. s. k řešení doporučení z předchozí mise IAEA v r Aktualizované práce byly provedeny I. Prachařem z Energoprůzkumu, s. r. o. Praha., J. Málkem a P. Kolínským z Ústavu struktury a mechaniky hornin (Akademie věd ČR), R. Hanžlovou a P. Špačkem z Ústavu fyziky Země (Masarykova univerzita Brno) a všechny nevyřízené záležitosti byly projednány s ČEZ, a.s. Z šesti okruhů otázek byly tři vyhodnoceny jako uzavřené a tři vyhodnoceny jako částečně vyřešené. OTÁZKANÁZEV GEOLOGICKÝ VÝZKUM A DATABÁZE23 02SEISMOLOGICKÁ DATABÁZE4- 03REGIONÁLNÍ SEISMOTEKTONICKÝ MODEL23 04URČENÍ DGM (DESIGN GROUND MOTION)24 05DOPLŇUJÍCÍ POSOUZENÍ SEISMICKÉHO OHROŽENÍ23 06LOKÁLNÍ SEISMICKÁ MONITOROVACÍ SÍŤ24 Hodnocení: 1 – bez řešení, 2 – v řešení, 3 – částečně vyřešeno, 4 – uzavřeno

Tým IAEA opětovně potvrdil uzavření otázky č. 2 a nově uzavřel dva body vzešlé z předchozí mise IAEA v r Konkrétně se jednalo o otázky č. 4 a 6: Otázka č. 6 – LOKÁLNÍ SEISMICKÁ SÍŤ A JEJÍ DŮLEŽITOST PRO BEZPEČNOSTNÍ STUDIE Původní telemetrická síť operující nepřetržitě od roku od roku 1991 byla významným způsobem inovována a doplněna. Bylo vybráno 5 vhodných lokalit pro umístění moderních vysoce citlivých seismických senzorů pracujících v kontinuálním režimu s telemetrickým přenosem dat do zpracovatelského centra. Jedna ze stanic se nachází na místě původní stanice předcházející sítě. Přestože stanice nemají zcela optimální rozložení (rovnoměrné azimutální pokrytí) vzhledem k JETE, prokázalo se, že mají výbornou lokalizační schopnost i pro velmi slabé jevy. Nová síť pracuje od roku 2006 a slouží k detailnímu monitorování mikrozemětřesení v zájmové oblasti a sledování vlivu vzdálenějších seismických jevů v regionu. Od počátku měření bylo v lokalitě zaznamenáno 28 mikrozemětřesení, největší z nich mělo lokální magnitudo 0.4.

Významným výsledkem seismické mise bylo uzavření otázky č. 4: Otázka č. 4 – URČENÍ NÁVRHOVÉHO POHYBU PŮDY (design ground motion) Z důvodů nízké seismicity, a tedy absence naměřených silných pohybů půdy v lokalitě, byly za základ návrhových pohybů půdy zvoleny hodnoty zrychlení odvozené statisticky z naměřených akcelerogramů v obdobných seismotektonických oblastech jako je lokalita JE Temelín. Při výpočtu byly vzaty v úvahu nejistoty pravděpodobnostního odhadu seismického ohrožení, zejména nejistota v určení zdrojových zón, nejistota v odhadu maximálního magnituda v daných zdrojových zónách a nejistota v útlumových křivkách. Výsledkem výpočtu jsou i hodnoty SL-1 (medián s roční pravděpodobností překročení ) a SL-2 (medián s roční pravděpodobností překročení ). Tyto hodnoty budou ještě zpřesněny vylepšeným odhadem pravděpodobnostního seismického ohrožení v rámci dořešení otázky č. 5.

I když jsou celkové výsledky mise IAEA pro českou stranu pozitivní, je nutné se dále věnovat následujícím doplňujícím doporučením a komentářům ze strany IAEA k otázkám č. 1, 3 a 5 : Doporučuje se doplnit geologickou databázi o: 1)souhrn geomorfologických dat pro okolí JE Temelín na odpovídající úrovni, 2)zajištění dostatečných povrchových a podpovrchových dat o zlomových poruchách zmapovaných v užší lokalitě, s cílem prokázat neexistenci ohrožení v důsledku posunu na zlomech v této oblasti. Doporučuje se přezkoumat seismotektonické modely s uvážením: 1)definování vhodných modelů oblastí možného výskytu difúzní seismické aktivity, 2)zavedení označení nové seismické zdrojové vlny v regionální oblasti, ohraničující potenciálně aktivní úsek Hlubockého zlomu, 3)veškerých dostupných paleoseismologických dat.

Závěry a doporučení mise z r byly zaměřeny zejména na stanovení seismického ohrožení „deterministickým“ přístupem. V současné době se otázky seismického rizika řeší s důrazem na „pravděpodobnostní“ přístup. Česká strana se s těmito přístupy vyrovnala na dobré úrovni. Nicméně, i když existuje velké překrytí deterministického a pravděpodobnostního přístupu s ohledem na společné vstupní parametry a používané modely, je týmem IAEA doporučeno, aby byly jasně rozlišeny jednotlivé studie a rámec, ve kterém jsou použity výsledky. V případě, že analýza bude provedena pouze pravděpodobnostním přístupem (v souladu s doporučeními IAEA SSG-9), tým IAEA doporučuje rozšířit hodnocení o další alternativní modely, zahrnující epistematickou nejistotu. KONKRÉTNÍ DOPORUČENÍ A ZÁVĚRY Závěry a výsledky seismické mise budou využity v procesu povolování nového jaderného zdroje v hodnocení geologických a seismických charakteristik lokality a doložení průkazů o vhodnosti lokality z hlediska kritérií na umísťování jaderných zařízení.

TERÉNNÍ ČÁST SEISMICKÉ MISE, , okolí JE Temelín