Využití obnovitelných zdrojů energie na Ukrajině Ing.Zdeněk Pistora,CSc. 7.5.2013 www.zdenekpistora.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novela stavebního zákona ve vazbě na ustanovení § 50 návrh územního plánu
Advertisements

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Integrace obnovitelných zdrojů do elektrizační soustavy ČR Kulatý stůl AEM,
Připojení fotovoltaických elektráren
Aktualizace ÚAP ORP Jaroměř
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
Komplexní pozemková úprava
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Solární systémy pro aktivní topení
PF02-14 Podprogram na podporu obnovy venkova pro rok 2014
CELKOVÉ NÁKLADY STAVBY
Výstavba a provoz solárních zdrojů elektřiny
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 2
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Projekt TROLLEY Dobrý den.
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Ochrana zemědělského půdního fondu při stavbě fotovoltaických elektráren Ing. Ivana Skalická.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Nástrahy veřejnoprávního projednávání a územního rozhodování Ing. Pavel Dražďák.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
Novostavba rodinného domu
Sítě 2000 Okresní úřad Hodonín geografický informační systém.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
Energie Slunce Realizace fotovoltaických elektráren.
Aktualizace Státní energetické koncepce
ÚSPORY ENERGIÍ V HLAVNÍ ROLI Společnost 3E system s.r.o.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
Jak dál s daní z nemovitostí? Odbor legislativy majetkových daní a poplatků Alena Holmes.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
Systém kontrolní činnosti SEI
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
ElectroConsult, s.r.o. Obsah  Profil firmy  Oblasti působnosti  Novinky  Kontakt.
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
Právní otázky související s akvizicí projektů FVE FF 2010 Plzeň, Prof. Dr. Arsène Verny, M.E.S. Rechtsanwalt/Advokát
Co očekáváme od rekodifikace stavebního práva
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Transkript prezentace:

Využití obnovitelných zdrojů energie na Ukrajině Ing.Zdeněk Pistora,CSc

Základní zákony • Zákon o zeleném tarifu – poslední novela XI/2012 Law of Ukraine On amendments to the Law of Ukraine «On Electricity» concerning stimulation of power generation from alternative energy sources (№5485-VI from ): • Vyhláška NKRE ze dne Způsob stanovení, kontroly a pozastavení platnosti „Zeleného“ tarifu pro hospodářské subjekty • Vyhláška NKRE ze dne – O pravidlech připojování zařízení k elektrickým sítím • Vyhláška NKRE o způsobu stanovení podílu místních dodávek – od VII/2013

Základní zákony – požadavek na místní podíl • 30% nebo 50% - podle data uvedení do provozu (kolaudace) • stanoveno zákonem o Elektroenergetice z roku 2009 • upřesněno X/2012 novými vyhláškami • XI/2012 – novelizace Zákona o elektroenergetice, % podíl specifikován i pro dílčí zařízení • odporuje pravidlům WTO ! – hrozba arbitráží (aktivní je Kanada)

Základní zákony – požadavek na místní podíl Typ obnovitelného zdrojePlatnost požadavkuPožadovaný podíl VšechnyDo % Solar, vítr, biomasaOd % Solar, vítr, biomasaOd % BioplynOd % BioplynOd % Požadavek na povinný místní podíl se nevztahuje na střešní a fasádní instalace.

Požadavek na místní podíl Potvrzení o splnění požadavku vydává místně příslušná pobočka Hospodářské komory Zkušenost – důraz na změnu kódu celního sazebníku !!

Zelený tarif Výkupní ceny – do

Zelený tarif – vývoj koeficientů podle uvedení do provozu SolarDo Do Do Do Do Pozemní FVE 4,80 / 100% 3,50 / 73%3,15 / 66%2,80 / 58%2,45 / 51% Dělení FVE do skupin: • střechy, fasády do 10 kW • střechy, fasády do 100 kW • střechy, fasády přes 100 kW • pozemní instalace

Výběr ze Zelených Tarifů – duben 2013 Виробники електричної енергії з енергії вітру 1Установа «28 Управління начальника робіт»122,77 2ТОВ «Віндкрафт Україна»122,77 ………… Виробники електричної енергії з біомаси 11ПАТ «Кіровоградолія»134,46 12ТОВ «Комбінат Каргілл»134,46 13ТОВ «Смілаенергопромтранс»134,46 Виробники електричної енергії з енергії сонячного випромінювання Наземні об’єкти 14ТОВ «Альтен-інвест»505,09 15ТОВ «Альфа Солар»505,09 Об’єкти, які вмонтовані (встановлені) на дахах та/або фасадах будинків, будівель та споруд, величина встановленої потужності яких не перевищує 100 кВт 50ТОВ «Біоенергопродукт»463,00 Виробники електричної енергії мікро-, міні- та малими гідроелектростанціями 54ТОВ «Агропроменерго»126,27 Celkem v seznamu 86 položek - stav

Daňové aspekty • Podle daňového zákona jsou společnosti vyrábějící elektřinu z obnovitelných zdrojů osvobozeny od daně z příjmu Avšak • podle zákona o obnovitelných zdrojích musí být proveden energetický audit, který prokáže úsporu energie • Z toho plynou rizika obvinění z daňových úniků • Podobně s dovozním clem a DPH na dovozy

Důležité milníky při realizaci projektu • Založení společnosti – nejčastěji sro • Pozemek – nájem či koupě • ТЭО / Техническо-экономическое обоснование – Studie připojitelnosti • Технические условия - Technické podmínky pro připojení • Schválení projektu a stavební povolení • vlastní stavba a kolaudace • vyjednávání o Zeleném tarifu a členství v Poolu

Projekt 5 MWp Cherson

Vysokopilská Fotovoltaická elektrárna 5MW Základní informace o projektu

Vysokopilská Fotovoltaická elektrárna 5MW Základní informace o projektu Nositel projektu: OOO ATLAS ENERGY, účelově založená ukrajinská společnost s ručením omezeným Společníci: • 30% ukrajinské fyzické osoby • 70% české fyzické osoby Lokalizace projektu: Ukrajina, Chersonská oblast, Vysokopylskyj okres GPS 47 o 29´40´´S 33 o 32´28´´S Pozemek: 9,7 ha - pronájem

Vysokopilská Fotovoltaická elektrárna 5MW Základní informace o projektu

Vysokopilská Fotovoltaická elektrárna 5MW Základní informace o projektu

Vysokopilská Fotovoltaická elektrárna 5MW Základní informace o projektu

Vysokopilská Fotovoltaická elektrárna 5MW Základní informace o projektu Doposud provedené kroky: •Zaregistrování společnosti •Vytipování pozemku vhodného pro výstavbu v těsném sousedství transformovny vysokého napětí •Prověření možnosti napojení 5MW u správce sítě •Odsouhlasení pronájmu pozemku pro stavbu FVE na městském zastupitelstvu a městské radě, získání souhlasu vlastníka pozemku se všemi dalšími kroky nezbytnými k přípravě projektu •Geodetické oddělení pozemku pro výstavbu •Výškopisné a polohopisné zaměření jako podklad pro zpracování další dokumentace •Geologický průzkum •Zpracování dokumentace pro vynětí pozemku ze zemědělského půdního fondu •Zpracování dokumentace pro změnu územního plánu na plochu pro energetiku •Projednání změny územního plánu •Zpracování technickoekonomických (TEO) podmínek připojení •Odsouhlasení TEO Chersonoblenergo a Jižními sítěmi •Obdržení Technických podmínek připojení (TU) •Zpracování návrhu projektové dokumentace FVE – Česká verze

Vysokopilská Fotovoltaická elektrárna 5MW Základní informace o projektu Doposud provedené kroky: • získáno právní posouzení realizovatelnosti projektu (Due dilligence) od právní kanceláře Peterka and partners Očekávané další kroky: • hledání (spolu-)investora • tvorba technické dokumentace a její „ukrainizace“ • získání stavebního povolení • vlastní stavba • připojení k síti a kolaudace • zkušební provoz (ASKUE) • žádost o Zelený tarif, členství v Poolu • běžný provoz

Informace též na Děkuji za pozornost