Pracovní poměr = vztah mezi zaměstnancem(FO starší 15 let) a zaměstnavatelem(FO nebo PO) = za úplatu odvedu práci Vznik Uzavření pracovní smlouvy – dvoustranný.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č.262/2006 Sb., zákoník práce
Advertisements

Pracovní smlouva VY_32_INOVACE_ 18 Pracovní smlouva.
Zaměstnání mladistvých
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
PRACOVNÍ POMĚR Mgr. Michal Oblouk.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_12.
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_11.
tříletý učební obor – Číšník, servírka
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pracovně právní vztahy.
5. téma:. Práce jako výrobní faktor  půda, práce, kapitál ( + know-how)  „Lidský kapitál“ (vzdělání + praxe = kvalifikace)  Státní politika zaměstnanosti.
vytvořený v projektu OP VK
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_227.
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
PRACOVNÍ PRÁVO Překážky v práci JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Pracovní poměr Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
PRACOVNÍ PRÁVO Pracovní doba JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
V zaměstnání I. Petr Machala. zajdete na personální oddělení podepíšete pracovní smlouvu seznámíte se s pracovním řádem Víte co následuje po úspěšném.
PRACOVNÍ PRÁVO Vznik pracovního poměru JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Pracovní doba, BOZP Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES – přednáška č. 4.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
ZÁKONÍK PRÁCE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1124Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Zákoník.
Pracovní smlouva - co musí a nemusí obsahovat
PRACOVNÍ SMLOUVA. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1128Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Pracovní.
Vybrané kapitoly z pracovního práva V ČESKÉ REPUBLICE Seminář „Budoucnost pro připravené“ 2011.
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Pracovněprávní vztahy v organizaci Pracovní vztahy, prvky pracovních vztahů, přijímání do pracovního poměru Změny pracovního poměru.
262/2006 Sb., zákoník práce 89/2012, občanský zákoník 2.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Ing. Veronika Dostálková MBA ZÁKONÍK PRÁCE Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Odměňování pracovníků. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Aktivní politika zaměstnanosti – Modul III LEGISLATIVA.
Pracovní právo. obecně právo na práci a svobodnou volbu povolání zakotveno v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku ČR.
Téma 5 Skončení pracovního poměru Zákoník práce § 48 až 73.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
 Kdo reprezentuje zaměstnavatele?  Jednatel  Vedoucí (dle vnitřních předpisů)
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Pracovní doba a doba odpočinku, provozní doba
Řízení zaměstnanců.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Pracovní právo.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Digitální učební materiál
Pracovně právní vztahy
Základy pracovněprávních vztahů
Pracovní právo pro veřejnou správu
Pracovní právo II. Pracovní poměr.
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Základy pracovněprávních vztahů
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Téma VÝVOJ NÁZORŮ NA PODSTATU MZDY
PRACOVNÍ PRÁVO Pracovní vztahy a vztahy související
PERSONALISTIKA Pracovní vztahy a vztahy související
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název vzdělávacího materiálu
Digitální učební materiál
Občanská nauka 1. M PRACOVNÍ POMĚR Obr. 1 Povolání (1)
JUDr. Milan Tomeš - Profil
Základy pracovního práva Přednáška č. 5: Pracovní doba, doby odpočinku Dovolená Odměňování Překážky v práci.
Transkript prezentace:

Pracovní poměr = vztah mezi zaměstnancem(FO starší 15 let) a zaměstnavatelem(FO nebo PO) = za úplatu odvedu práci Vznik Uzavření pracovní smlouvy – dvoustranný právní vztah Jmenováním – jednostranný akt, kterým oprávněná osoba nebo grémium ustanovuje určitou osobu do funkce, pověřuje něčím – pouze u vedoucích pracovníků organizačních složek státu – vedoucí odboru, ředitel školy, vedoucí fondu) Zvolením - jednostranný právní úkon zaměstnavatele na základě zvláštních podmínek ( zastupitel, poslanec, senátor, prezident) Zákaz diskriminace - zákaz přímé i nepřímé diskriminace z důvodu Pohlaví Rasy Sexuální orientace Věku Jazyka Zdravotního stavu Víry Rodinného stavu Členství k politické straně nebo hnutí

Pracovní smlouva Povinnost zaměstnavatele seznámit zaměstnance s právy a povinnostmi pracovními a platovými podmínkami Nezbytné náležitosti pracovní smlouvy Přesné označení zaměstnance a zaměstnavatele Druh práce Místo výkonu práce Den nástupu do práce Datum a podpisy Možnost dohodnout i další podmínky, např . zkušební dobu max. 3 měsíce umožňuje rozvázat pracovní poměr bez udání důvodu ze strany zaměstnance i zaměstnavatele

Práva a povinnosti zaměstnance a zaměstnavatele Přidělovat zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy Platit zaměstnanci za vykonanou práci mzdu ve sjednaných výplatních termínech Vytvářet podmínky pro úspěšné plnění úkolů Dodržovat pracovní podmínky stanovené zákonnými předpisy a pracovní smlouvou Zaměstnanec Konat práci osobně Dodržovat pracovní dobu Dodržovat pracovní kázeň Dodržovat hygienické, bezpečnostní a jiné vnitřní předpisy zaměstnavatele Právo na mzdu Právo na bezpečnost a ochranu zdraví Právo odmítnout práci, která by mohla ohrozit jeho zdraví nebo život

Pracovní poměr Délka trvání pracovního poměru na dobu určitou ( přesně stanoven začátek i konec PP) Na dobu neurčitou (stanoven pouze začátek PP) Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr Dohoda o provedení práce Max. 150 hodin ročně u jednoho zaměstnavatele Forma – písemná i ústní Obsah – vymezení úkolu, odměna, termín splnění úkolu Odměna – po splnění úkolu Brigáda krátkodobá, hosteska, zpracování brožury pro potřeby školy Dohoda o pracovní činnosti max 0,5 průměrně stanovené pracovní doby Forma – písemná Obsah – sjednaná práce, rozsah pracovní doby, termín ukončení, odměna Výpovědní doba - 15-denní Odměna – v obvyklých výplatních termínech Dlouhodobá brigáda

Zvláštní podmínky pro ženy a mladistvé Zákaz prací v podzemí a při těžbě a ražbě štol Zákaz prací ohrožujících mateřství Zákaz prací ohrožujících těhotenství Zákaz služebních cest do 8 (15) let věku dítěte bez souhlasu ženy Zákaz přesčasové práce pro těhotnou a kojící ženu Zákaz rozvázání pracovního poměru s těhotnou nebo pečující ženou o dítě do 3 let Zvláštní podmínky pro mladistvé smlouva pouze se souhlasem zákonného zástupce Pracovní doba max. 30 hodin týdně Zákaz práce v noci ( výjimkou je pouze příprava budoucího povolání – max.1 hodina) Zákaz práce přesčas Zákaz prací, které ohrožují fyzické či mentální vývoj mladistvých

Pracovní doba Pracovní doba= doba , v níž je zaměstnanec povinen vykonávat pro zaměstnavatele práci bez doby odpočinku. Délka pracovní doby činí obecně nejvýše 40 hodin týdně.( u mladistvých 30 hodin) zpravidla rozvržena do pětidenního pracovního týdne. Při rozvržení zaměstnavatel přihlíží k několika hlediskům např. k možnostem zabezpečení plynulé dopravy zaměstnanců do zaměstnání. Směna=část stanovené týdenní pracovní doby Dvousměnný pracovní režim je takový režim práce, v němž se zaměstnanci vzájemně střídají ve dvou směnách v rámci 24 hodin po sobě jdoucích. V třísměnném pracovním režimu se zaměstnanci vzájemně střídají ve třech směnách v rámci 24 hodin po sobě jdoucích. Nepřetržitý pracovní režim je režim práce, v němž se zaměstnanci vzájemně střídají ve směnách v rámci 24 hodin po sobě jdoucích po 7 dnů v týdnu.

Pracovní doba Rozvržení pravidelné a nepravidelné Nepravidelné Pružná pracovní doba stanoví minimální část pr.doby, kterou je potřeba denně odpracovat – např. 9-13 hodin pracovník musí odpracovat celou pracovní dobu v režimu týdenním nebo měsíčním Konto pracovní doby umožňuje pouze kolektivní smlouva nebo zákonné důvody např. 1 měsíc pracuji týdenně 50 hodin a 1 měsíc pouze 30 hodin

Pracovní doba přestávku na odpočinek a jídlo trvání 30 minut Nezapočítává se do pracovní doby Max. po 6 hodinách práce Začátek a konec pracovní doby stanoví zaměstnavatel kratší pracovní doba z těchto důvodů: provozní - důvod ze strany zaměstnavatele zdravotní – důvod ze strany zaměstnance jiné vážné důvody – ze strany zaměstnance

Překážky v práci na straně zaměstnance S náhradou mzdy dočasné pracovní neschopnosti karanténa mateřské nebo rodičovské dovolené ošetřování dítěte mladšího než 10 let nebo jiného člena domácnosti nebo pokud se fyzická osoba, která o dítě jinak pečuje, podrobila vyšetření nebo ošetření Vyšetření nebo ošetření Svatba Narození dítěte Úmrtí  Doprovod Pohřeb spoluzaměstnance

Překážky v práci na straně zaměstnance Bez náhrady mzdy Přestěhování Vyhledání nového zaměstnání Přerušení dopravního provozu nebo zpoždění hromadných dopravních prostředků Znemožnění cesty do zaměstnání výkon veřejných funkcí např. poslanec, starosta výkon občanských povinností např. svědek, poskytnutí první pomoci jiné úkony v obecném zájmu např. přednáška, volební komisař, odběr krve, školení

Překážky v práci na straně zaměstnavatele Prostoje = zaměstnanec nemůže konat práci pro přechodnou (krátkodobou) závadu způsobenou poruchou na strojním zařízení, kterou nezavinil v dodávce surovin nebo pohonné síly chybnými pracovními podklady přerušení práce způsobené nepříznivými povětrnostními vlivy nebo živelní událostí jiné překážky v práci na straně zaměstnavatele