Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."— Transkript prezentace:

1 Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivityVI/2 inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti AutorMgr. Blanka Janková Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_2N_30_03 NázevMzdy I Druh učebního materiáluPrezentace s výkladem učitele PředmětEkonomika Ročník2. ročník nástavbového studia Provozní technika Tématický celekFinanční gramotnost pro střední školy AnotaceZákladní popis mzdy, výpočet hrubé mzdy Metodický pokynPrezentace s komentářem, řízená diskuse a názory žáků k vybraným tématům, pod vedením učitele pochopit základní pojmy.. Klíčová slovaMzda, minimální mzda, druhy mezd, hrubá mzda, základní mzda, příplatky, prémie a odměny, náhrady mezd, Očekávaný výstupSeznámit se se základními pojmy z oblasti mezd, studenti pochopí schéma výpočtu mzdy Datum vytvoření17. únor 2014

2 Mzda je splatná po vykonání práce nejpozději do konce následujícího kalendářního měsíce. Zaměstnavatel musí určit pravidelný výplatní termín. Mzda je odměna za vykonanou práci Výše mzdy musí být sjednána před započetím práce v pracovní smlouvě nebo v příloze pracovní smlouvy. (platový výměr)

3 Minimální mzda základní sazba minimální mzdy pro stanovenou týdenní pracovní dobu 40 hodin činí 8 500 Kč za měsíc nebo 50,60 Kč za hodinu ( u poživatelů invalidního důchodu činí 8 000 Kč za měsíc nebo 48,10 Kč za hodinu)

4 + Náhrady mezd Hrubá mzda = Základní mzda + Prémie + Příplatky

5 Kombinovaná - kombinace více druhů, např. časová mzda + podíl na tržbě Druhy základní mzdy Úkolová - závisí na množství odvedené práce - počet pracovních úkonů - týká se především výrobních dělníků Podílová - je to určený podíl (procento, promile) z obratu, ze zisku Časová - závisí na odpracovaném čase - hodinová nebo měsíční - administrativní, techničtí a režijní pracovníci

6 Zaměstnavatel může uplatnit jakýkoliv mzdový systém, ale dále uvedené mzdové náležitosti poskytovány být musí. Příplatek za práci ve svátek - nejméně ve výši průměrného výdělku Příplatek za práci ve ztíženém a zdraví škodlivém prostředí - nejméně ve výši 10 % minimální mzdy Příplatek za práci v noci, v sobotu a neděli, za pracovní pohotovost - nejméně 10 % průměrného výdělku Příplatek za práci přesčas přísluší zaměstnanci nejméně ve výši 25 % průměrného výdělku, pokud se zaměstnanec a zaměstnavatel nedohodli na čerpání náhradního volna. Příplatek ani náhradní volno však nepřísluší, jestliže byla mzda sjednána v kolektivní smlouvě již s přihlédnutím k práci přesčas. Příplatky

7 Prémie a odměny náleží za nadstardní výkon práce dle rozhodnutí nadřízeného

8 Náhrady mezd za dovolenou - nárok dle zákoníku práce, náleží ve výši průměrného výdělku i za další dovolenou - musí být stanoveno v kolektivní smlouvě nebo kolektivní smlouvě vyššího typu za překážky v práci na straně zaměstnavatele - a) pro přechodnou závadu způsobenou poruchou na strojním zařízení, kterou nezavinil, v dodávce surovin nebo pohonné síly, chybnými pracovními podklady nebo jinými provozními příčinami, jde o prostoj, a nebyl-li převeden na jinou práci, přísluší mu náhrada mzdy nebo platu ve výši nejméně 80 % průměrného výdělku, b) v důsledku přerušení práce způsobené nepříznivými povětrnostními vlivy nebo živelní událostí a nebyl-li převeden na jinou práci, přísluší mu náhrada mzdy nebo platu ve výši nejméně 60 % průměrného výdělku.

9 Náhrady mezd za svátek - pokud připadne na pracovní den a pracovníkovi z důvodu svátku odpadne pracovní doba - náleží ve výši průměrného výdělku za překážky v práci na straně zaměstnance: - vlastní svatba - pohřeb rodinného příslušníka - narození dítěte - lékařské ošetření nebo vyšetření - školení v zájmu zaměstnavatele - činnost v obecném zájmu rozsah poskytnutí volna a způsob placení je upraven nařízením vlády. Pozor - náhrada za dočasnou pracovní neschopnost, kterou vyplácí zaměstnavatel (nyní tři týdny) nepatří do hrubé mzdy!


Stáhnout ppt "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."

Podobné prezentace


Reklamy Google