1 Ing. Milena Najmanová tajemník Národní ceny ČR za jakost Program Národní cena ČR za jakost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

P r o s t ě j o v v datech Olomoucký kraj obyvatel
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
1 Sdružení pro Cenu ČR za jakost. 2 •nevládní a nezisková organizace •založena v roce 1993 •zájmové sdružení právnických osob •členové: SO ČR, SP ČR,
Přijímací řízení.
Zvýšení kvality řízení v Magistrátu města KarvinéCZ.1.04/4.1.01/ METODIKA PROJEKTU PhDr. Jiří Hřebíček ACTIVCONZULT, s.r.o. Zlín Odborný garant.
Postupy ve zpracování žádosti k projektu ČŘB II v roce 2009  presentace projektu pracovníkům MŽP a SFŽP  vyhlášená 9. kontinuální.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
TEORIE ROZHODOVÁNÍ A TEORIE HER
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Informační zdroje v programu 1N Celostátní porada vysokoškolských knihoven České Budějovice Věra Kubíková, MŠMT.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Ing. Miroslav Pivovarčík, MBA
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Kvalita elektrické energie z pohledu distributora
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Dynamické rozvozní úlohy
Company LOGO Konference „Modernizace veřejné správy 2007 – 2013“, Plány v oblasti zefektivňování veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Obchodní společnosti.
Hodnocení škol a školských zařízení
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Vyhodnocení dotazníkových šetření prováděných na veletrhu GAUDEAMUS Přípravný výbor – Slavonice Přípravný výbor – Slavonice
Integrovaný operační program – Administrace projektové žádosti a nejčastější chyby v projektových žádostech Ing. Lucie Vopěnková.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
2. pracovní seminář internetizace knihoven Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
VYJEDNÁNÍ NSRR A OPERAČNÍCH PROGRAMŮ Ing. Ivo MINAŘÍK Odbor regionálního rozvoje KrÚ JMK Hodonín,
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.

Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
Předběžné hodnocení návrhů projektů EUREKA Historie vývoje hodnocení projektů programu EUREKA a současný stav Ing. Pavel Dlouhý, manažer projektů EUREKA.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
9. Národní konferenci kvality ve veřejné správě, 2013, Brno.
Řešení elektronického docházkového systému Vema
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vymezení pojmu kvality a její vnímání Projekt OP LZZ CZ 1.04/ / PRAHA 17. – Ing. Zuzana Freibergová Tento.
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Koncepce trvalého uchování knihovních sbírek tradičních i elektronických dokumentů v knihovnách ČR do roku 2010 Bohdana Stoklasová & kol. Národní knihovna.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
OP Rybářství 2007 – 2013 Novinky v administraci Žádostí o dotaci OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Analýza financování přenesené a samostatné působnosti obcí a krajů v ČR Petr Toth koordinátor projektu Praha
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, / 11 DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, Ing. Martin.
1 Zpráva o výsledcích finančních kontrol ve veřejné správě za rok 2006 – za Liberecký kraj a jím zřízené příspěvkové organizace.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Lucián Piller Intranet HR.
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
marketingové poradenství
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
Národní cena ČR za jakost 2006 Pavel Ryšánek – listopad 2005.
Společenská odpovědnost a školy
Společenská odpovědnost v rámci Národní politiky kvality
Transkript prezentace:

1 Ing. Milena Najmanová tajemník Národní ceny ČR za jakost Program Národní cena ČR za jakost

2 •První ročník proběhl v roce 1995 •Usnesení vlády ČR č. 806 ze dne o Národní ceně České republiky za jakost •Součást Národní politiky podpory jakosti

3 Program Národní cena ČR za jakost Cíl programu: •Napomáhat rozvoji podnikatelského prostředí v ČR •Napomáhat zvýšení konkurenceschopnosti firem na domácím a zahraničních trzích •Ocenit subjekty, které se trvale věnují zlepšování kvality všech svých činností

4 Program Národní cena ČR za jakost •Vyhlašovatel: Rada ČR pro jakost vytváří společenský rámec programu •Realizátor: Sdružení pro Cenu České republiky za jakost pověřeno Radou realizací programu •Odborný garant: Česká společnost pro jakost Národní partnerská organizace EFQM v ČR

5 Národní cena ČR za jakost •Je oceněním za ideální propojení všech činností firmy •Je založena na důsledném a objektivním ověřování efektivnosti a kvality činností firmy a jejich hodnocení zejména z pohledu uspokojování požadavků zákazníka, pracovníků a dosažení ekonomické úspěšnosti

6 Národní cena ČR za jakost  sebehodnocení uchazeče  nezávislé posouzení týmem hodnotitelů  zpětná zpráva pro uchazeče Sebehodnotící zprávaSebehodnocení Základní hodnocení Zpětná zpráva Hodnocení na místě

7 Národní cena ČR za jakost Přínosy: •Provedení sebehodnocení dle kritérií užívaných ve vyspělých zemích EU •Hodnocení firmy nezávislými hodnotiteli •Zpětná zpráva pro uchazeče (stanovení silných stránek a oblastí pro zlepšování) •Poznání vlastních rezerv •Zhodnocení efektivity vlastních procesů •Možnost srovnání se subjekty v ČR •Motivace pro další zlepšování

8 Program Národní cena ČR za jakost Program je určen pro organizace působící: •v podnikatelském sektoru •ve veřejném sektoru

9 Národní cena ČR za jakost podnikatelský sektor •Je založena na hodnocení podle modelu excelence EFQM a ukazuje, jak výsledky odpovídají předpokladům. •Cyklus programu je roční a je vyhlašován v listopadu roku předcházejícího ročníku Ceny. •Základním dokumentem je STATUT, který definuje a formuluje vztahy mezi účastníky.

10 Národní cena ČR za jakost podnikatelský sektor Kategorie: 1.Podle počtu zaměstnanců: •organizace do 250 zaměstnanců •organizace nad 251 zaměstnanců 2.Podle druhu organizace: •celá organizace •součást jiné organizace (např. závod, divize)

11 MODEL EXCELENCE EFQM MODEL NÁRODNÍ CENY ČR ZA JAKOST

12 Národní cena ČR za jakost podnikatelský sektor Model (1): 1. START model: Každé kritérium tohoto modelu obsahuje otázky, které popisují celý jeho význam. Každá organizace zpracovává podle modelu sebehodnotící zprávu formou odpovědí na tyto otázky.

13 Národní cena ČR za jakost podnikatelský sektor Model (2): 2. Model Ceny: Každé kritérium tohoto modelu je doplněno řadou subkritérií, které vyvolávají řadu otázek, jež se během hodnocení berou v úvahu. Pod každým subkritériem jsou uvedeny pomocné body, které objasňují význam subkritéria.

14 Národní cena ČR za jakost podnikatelský sektor Postup hodnocení: Hodnocení se provádí podle metodiky RADAR a skládá se ze dvou částí: • vyhodnocení sebehodnotící zprávy • hodnocení na místě

15 Národní cena ČR za jakost podnikatelský sektor Postup: (1) Je uveden v příloze č. 1 Statutu •Přihláška do programu (do x) •Zpracování a odevzdání sebehodnotící zprávy (do x) •Hodnocení sebehodnotící zprávy týmem hodnotitelů a zpracování předběžné zprávy pro uchazeče (do x) •Oznámení výsledků a vyžádání souhlasu organizace s hodnocením na místě (do x)

16 Národní cena ČR za jakost podnikatelský sektor Postup: (2) •Souhlas organizace s hodnocením na místě (do x) •Hodnocení na místě u organizace týmem hodnotitelů (do x) a zpracování zpětné zprávy pro uchazeče (do x) •Rozhodnutí Jury o ocenění jednotlivých organizací (do x)

17 Národní cena ČR za jakost podnikatelský sektor Postup: (3) •Oznámení výsledků jednotlivým organizacím (do x) •Vyhlášení výsledků a předání ocenění (do x)

18 Národní cena ČR za jakost podnikatelský sektor Přihláška: Organizace vyplňuje identifikační údaje, rubriku kategorie, zvolený model Ceny a poplatky. Přihlášku podepisuje statutární zástupce nebo jím zmocněná osoba (přikládá se plná moc). K přihlášce se přikládá kopie dokladu o registraci v ČR.

19 Národní cena ČR za jakost podnikatelský sektor Poplatky: Program je financován z prostředků Rady ČR pro jakost, SCJ, sponzorů a poplatků uchazečů, kteří jsou povinni uhradit: • registrační poplatek • poplatek za hodnocení na místě Výše poplatků je uvedena v příloze č. 2 Statutu a hradí se na základě fakturace SCJ.

20 Národní cena ČR za jakost veřejný sektor •Je založena na hodnocení podle modelu excelence EFQM a modelu CAF (Common Assessment Framework). Model CAF byl vyvinut specielně pro veřejný sektor. •Cyklus programu je roční a je vyhlašován v listopadu roku předcházejícího ročníku Ceny. •Základním dokumentem je STATUT, který definuje a formuluje vztahy mezi účastníky.

21 Národní cena ČR za jakost veřejný sektor Cena je určena pro organizace působící v rámci veřejného sektoru (na centrální, regionální či místní úrovni) a zabývající se specifickými produkcemi a poskytováním určitých statků nebo redistribucí. Charakteristickým rysem organizací veřejného sektoru je skutečnost, že jsou financovány buď částečně nebo úplně z veřejných prostředků a jsou napojeny na fiskální systém a veřejné rozpočty.

22 Národní cena ČR za jakost veřejný sektor Model (1): 1. Model CAF: Při hodnocení podle modelu CAF a při zpracování sebehodnotící zprávy jsou posuzovány a následně obodovány všechny příklady u jednotlivých subkritérií. Na závěr každého subkritéria jsou uvedeny silné stránky a oblasti ke zlepšení organizace. Sebehodnotící zpráva uchazeče musí obsahovat stručné a faktické informace.

23 Národní cena ČR za jakost veřejný sektor Model (2): 2. Model excelence EFQM: Každé kritérium tohoto modelu je doplněno řadou subkritérií, které vyvolávají řadu otázek, jež se během hodnocení berou v úvahu. Pod každým subkritériem jsou uvedeny pomocné body, které objasňují význam subkritéria.

24 Národní cena ČR za jakost – od r Nový přístup – zvýšení motivace firem s použitím START modelu. 2.Využití modelu CAF pro hodnocení organizací veřejného sektoru. 3.Větší důraz na hodnocení na místě (zpětná zpráva má větší vypovídající hodnotu). 4.Organizace může průběžně ověřovat výsledky zlepšování, východiskem je jediná sebehodnotící zpráva.

25 Program Národní cena ČR za jakost Ocenění jsou předávána v listopadu v rámci Evropského týdne kvality v ČR. Ocenění předávají představitelé státu a Rady ČR pro jakost.

26 Předání Národní ceny ČR za jakost TNT Express Worldwide, spol. s r.o.

27 Kontakt: Sdružení pro Cenu ČR za jakost Drahobejlova 1452/54, Praha 9 Ing. Milena Najmanová tel.: , fax.:

28 Děkuji Vám za pozornost