Dvacet let obnovy venkova Spolek pro obnovu venkova ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Setkání knihovnic/knihovníků a starostek/starostů okresu Vsetín MVK Vsetín.
Advertisements

Možnosti financování dětského domova se školou Veselíčko
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Škola obnovy venkova Třanovice Spolek obnovy venkova Česká republika Moravskoslezský kraj Francie Morbihan.
Veřejná moc a veřejná správa
Obecná část rozpočtového práva III
OCENĚNÍ ORANŽOVÁ STUHA V RÁMCI SOUTĚŽE VESNICE ROKU V PROGRAMU OBNOVY VENKOVA.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Finanční možností svépomocných skupin
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Jan Kofroň Seminář Galerie inovací FOR INDUSTRY,
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Inovace 2007, Praha, 4. prosince Mezinárodní vědeckotechnická spolupráce ČR Jan Marek Miloš Chvojka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Programy v oblasti regionální politiky pro rok 2010 RNDr. Josef Postránecký.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
01 Seminář pro žadatele o dotace MPSV- odbor rodinné politiky Státní dotace a NNO JUDr. Hana Frištenská, NROS.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Samostatné oddělení programu podpory venkova 20 let soutěže Vesnice roku a další regionální programy.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Rozpočty územních samosprávných celků
Porada tajemníků obcí s rozšířenou působností Benešov, Brno Aktuální informace k legislativním návrhům zákonů o ÚSC a dalším.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Obnova venkova Rozvoj venkova.
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Rozvoj venkova Olomouckého kraje Setkání aktérů venkova, Všechovice - Příleský mlýn,
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok  RJMK dne projednala návrh rozpočtu JMK na rok 2016 a doporučila ZJMK ke schválení.  Rozpočet.
SPOV – POR - červen 2011 Cíl SPOV  nastolit toto téma v přesvědčení, že právě venkov a zejména malé obce mohou sehrát velmi důležitou roli při obnově.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2016  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Vodohospodářské aktuality
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Výzva OP VVV 02_16_032 Budování kapacit pro rozvoj škol II.
Program obnovy venkova Jihočeského kraje
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
SOUTĚŽ VESNICE ROKU v Královéhradeckém kraji v roce Setkání orp
Změny v soutěži Vesnice roku
Poznámky z pohledu rodiny Ing. arch. Jan Florian
Obecná část rozpočtového práva III
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Obecná část rozpočtového práva III
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Dvacet let obnovy venkova Spolek pro obnovu venkova ČR

•Před rokem 1990 byl mapován příkladný rozvoj venkova v sousedním Rakousku a Německu •Otevřením hranic také Francie, Švédska, Finska •Aktivisté – Ing. Dejmal, arch. Baše, Mgr. Blažek, arch. Kutěj, Ing. Vačkář, arch. Florian, Ing. Hladík atd.

•Pozitivním příkladem byl koncepčně dotažený systém pozemkových úprav v Bavorsku, řešící ÚP i péči o krajinu •Rakouský model řešící výstavbu dvou domů v obci ročně – důvod – splynutí se stávajícím obyvatelstvem •Vstřícnost úřadů – možnosti prodeje vyrobených produktů ze dvora

Program obnovy venkova •Program obnovy vesnice byl přijat vládou ČR dne •Týkal se participace obyvatelstva i duchovního rozměru obnovy vesnice, rozvoje podnikání na venkově, stavební obnovy a péče o krajinu •Novela programu byla schválena usnesením vlády č. 730 z

POV - financování •Od roku 1994 mohly obce získat podporu od státu s využitím vlastního POV •V roce 1994 bylo ze státního rozpočtu vyčleněno 100 mil. Kč •V roce 1997 (povodně) byl navýšen na 250 mil. Kč •V roce 1999 objem dosáhl téměř 490 mil Kč

•Spolek pro obnovu venkova ČR byl založen dne 1.černa1993 a je registrován jako občanské sdružení

SPOV ČR je: pracovní a iniciativní skupina občanů ustavená na podporu a koordinaci prací při obnově a rozvoji venkova a posílení nástrojů umožňujících rozvoj venkovských komunit. Spolek sdružuje zástupce obcí, zemědělců, orgánů samosprávy, venkovských mikroregionů a skupin pro místní akce, dále pracovníky státní správy, odborných institucí, škol, projekčních pracovišť, peněžních ústavů a věci oddané jednotlivce, kteří mají společný cíl - rozvoj venkova. Vedení Spolku: Předseda: Mgr. Eduard Kavala – starosta obce Bělotín 1. Místopředseda: Jiří Žák – senátor Místopředseda: JUDr. Radan Večerka - tajemník MŠTM

Cíle Spolku  Pečovat o prohloubení duchovního a společenského života na venkově.  Propagovat obnovu a rozvoj venkova a získávat jim vážnost ve společnosti.  Vytvářet podmínky pro spolupráci při obnově a rozvoji venkova.  Napomáhat vzniku a činnosti místních a regionálních sdružení a spolků ustavených k obnově a rozvoji venkova, a to dětí, mládeže i dospělých.  Účastnit se evropské spolupráce při obnově venkova.  Spolupracovat na realizaci a rozvoji vládního Programu obnovy venkova.  Pomáhat při vytváření a rozvíjení podpor venkovského života a hájení jeho základních principů.  Motivovat venkovské občany k dobrovolné aktivitě, podněcovat je k odhodlání podílet se na zdárném vývoji obce.  Překonávat úzce resortní přístupy v řešení venkova.

Aktivity Spolku 1.Pracovní setkání v časové a věcné koordinaci postupu právnických a fyzických osob při obnově venkova a k vyhodnocování užitých metod přípravy, projekce, realizace a financování Programu obnovy venkova a dalších projektů dotýkajících se venkova. 2.Pořádání odborných přednášek, tématických exkurzí a seminářů k obnově venkova. 3.Vydávání odborných a osvětových publikací a informačních materiálů k obnově venkova. 4.Pravidelné vydávání Zpravodaje SPOV ČR. 5.Spolupráce a podpora občanských a podnikatelských aktivit směřujících k rozvoji a obnově venkova. 6.Spolupráce se senátory, poslanci, samosprávou a státní správou ve směru rozvoje a obnovy venkova. 7.Aktivní působení směřující k uznání trvale udržitelného venkovského způsobu života a obhajobě podmínek k životu venkovských komunit. 8.Aktivní realizace projektů k podpoře výše vytýčených cílů.

Krajské organizace Spolku KrajpředsedaulicePSČobec JihočeskýJan MalíkHorní Stropnice Horní Stropnice JihomoravskýZdenek Pešanám. Míru lešnice KarlovarskýJUDr. Radan VečerkaStružná Stružná KrálovehradeckýMartina BedrychováHolovousy Holovousy LibereckýJindřich KvapilKoberovy Železný Brod MoravskoslezskýJan TomiczekTřanovice Třanovice OlomouckýOtakar HlaváčMasarykova n Grygov PardubickýJiří KoselHorní Ředice533 75Horní Ředice StředočeskýRadomír HanačíkLoděnice Jánská Loděnice Janská PlzeňskýStanislav RampasEjpovice Ejpovoce VysočinaZdena ŠvaříčkováLuka nad Jihlavou588 22Luka n. Jihlavou ZlínskýBohumil ŠkarpichRusava Rusava ÚsteckýVáclav TylVědomice Vědomice

Soutěž Vesnice roku Spolek je iniciátorem a zakladatelem soutěže Poprvé byla soutěž vyhlášena v roce 1995 Cíl soutěže : Povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňování programů obnovy vesnic a upozornit na význam venkova Vyhlašovatelé soutěže v roce 2010: Spolek pro obnovu venkova ČR, Svaz měst a obcí ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Ministerstvo zemědělství ČR Spolupracující úřady: Kancelář prezidenta ČR, krajské úřady, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, Ministerstvo životního prostředí ČR, Svaz knihovníků a informačních pracovníků, Ministerstvo kultury ČR, MŠMT ČR,SMS ČR, Folklorní sdružení ČR

Vítězné obce 1995Telnice 2004Kovářov 1996Vratěnín 2005Bořetice 1997Svatý Jan nad Malší 2006Liptál 1998Jiřetín 2007Havlovice 1999 Olešnice 2008 Lidečko 2000Sloup 2009 Tučín 2001Kameničky 2002Nečtiny 2003Vilémov

Vesnice roku 2009

Vyhlášení výsledků SVR 2009

Slavnostní přijetí vítězů soutěže

POV a kraje •Usnesením Poslanecké sněmovny Parlamentu č. 793/2003 byly do rozpočtu krajů v rámci dotace na financování běžného a investičního rozvoje územních samosprávných celků na rok 2004 převedeny také prostředky na financování POV •Spolek zajistil podpis „Prohlášení Asociace krajů“, o využití převedených financí do POV v jednotlivých krajích

POV tabulka 2004

Petice proti diskriminaci obyvatel venkova Spolek zorganizoval a v červnu 2007 předal Senátu Parlamentu ČR Petici, kterou požaduje, aby senátoři a poslanci •změnili „Zákon o rozpočtovém určení daní“ tak, aby nebyl venkov diskriminován vůči větším sídlům, •v tomto smyslu tak naplnili závazky České republiky z Evropské charty místní samosprávy •přijali samostatný „Zákon o venkově České republiky“, který by kodifikoval pojem venkov a jasné odpovědnosti za jeho další rozvoj, •novelizovali „kompetenční zákon“ tak, aby zvýšili odpovědnost Ministerstva zemědělství za rozvoj venkova až po jeho přejmenování na Ministerstvo venkova

Petice – usnesení Senátu •Výpis z jednání Senátu PČR dne •Senát Parlamentu České republiky považuje za žádoucí, aby Ministerstvo financí České republiky připravilo nový zákon o rozpočtovém určení daní s účinností nejpozději od tak, aby zohledňoval venkovský prostor, považuje za žádoucí, aby Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky společně s Ministerstvem zemědělství České republiky předložilo změnu zákona číslo 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje, ve znění pozdějších předpisů, která by zahrnula i problematiku rozvoje venkova včetně vymezení pojmu venkov, a opět považuje za žádoucí, aby vláda České republiky předložila Parlamentu České republiky návrh novely zákona číslo 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky, ve znění pozdějších předpisů, kompetenční zákon, tak, aby byla povýšena a zprůhledněna resortní odpovědnost za venkov a jeho rozvoj.

Kontakty: Předseda Spolku Tajemnice Spolku Mgr.Eduard Kavala Ing. Marcela Harnová starosta obce Bělotín Slaměníkova č Bělotín Radslavice mobil mobil Děkuji za pozornost.