Strukturální indikátory vztahující se k Lisabonskému procesu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Reporting udržitelného rozvoje - nový pohled na těžební činnost.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Nástroj změny v místním prostředí
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Jak se učí inovační podnikání
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
Evropská strategie zaměstnanosti a problém vzdělávání pracovní síly
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Světové hospodářství.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Ruská federace x WTO a OECD
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Horizontální priority = oblasti, které musí zohledňovat každý projekt předkládaný k podpoře ze strukturálních fondů Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ
CS Regionální politika EVROPSKÁ KOMISE Třetí zpráva o soudržnosti Únor 2004 Konvergence, konkurenceschopnost a spolupráce.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Politika sociální inkluze v Evropské unii
Měření sociálního vyloučení a empirické poznatky
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Politika pracovního trhu
Regionální politika EU v období
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Jednání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území
Nástroj změny v místním prostředí
Rozvoj inovací v EU.
Nástroj změny v místním prostředí
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE
Nástroj změny v místním prostředí
Transkript prezentace:

Strukturální indikátory vztahující se k Lisabonskému procesu Mgr. Klára Rozhoňová Ing. Pavel Nešpor

Obsah Procesy v EU Strukturální indikátory Diskuse o budoucí podobě Cíle Lisabonského procesu měřené pomocí strukturálních indikátorů

Procesy v EU

Procesy v EU BEPGs – 1993 – Zprávy EK o implementaci BEPGs Konvergenční programy – 1998 - Každoroční update Lucemburk – 1997 - Národní akční plány Cardiff – 1998 - Zprávy o strukturálních reformách a hodnocení EK Kolín – 1999 Lisabon – 2000 - Jarní zpráva EK

Lisabonský proces Hlavní oblasti: Zaměstnanost RD a inovace Ekonomická reforma Sociální soudružnost Životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj (Göteborg)

Strukturální indikátory Žádné nové zprávy Srovnání zemí a hodnocení dosaženého pokroku Kritéria pro výběr: Schopnost zachytit podstatu problému Vzájemně konzistentní Měřitelnost, srovnatelnost a transparentnost Včasnost a dostupnost Vyváženost ve všech hlavních oblastech Lisabonu

Vývoj SI Lisabonský proces – téma jarních zasedání ER Lisabon (03/2000), Stockholm (03/2001), Göteborg (06/2001), Barcelona (03/2002), Brusel (03/2003) První shrnující zpráva = Synthesis report (2001) Skupina 35 tzv. Structural Performance Indicators Nové oblasti a cíle – rozšíření počtu indikátorů Jarní zpráva (2002) založena na 42 ukazatelích Od 2003 se zúčastňují také přistupující země

Databáze Eurostat 6 hlavních oblastí (Lisabonský proces) 42 základních ukazatelů 107 ukazatelů celkem Současný stav - 30000 dat http://europa.eu.int/comm/eurostat/Public/datashop/print-product/EN?catalogue=Eurostat&product=struct-EN&mode=download

Hlavní oblasti V souladu s Lisabonskými cíli: Všeobecné ekonomické Zaměstnanost Inovace a výzkum Ekonomická reforma Sociální soudržnost Životní prostředí

SI – důvody Shortlistu Snadnější a přehlednější hodnocení dosaženého pokroku Jasná srozumitelnost Soulad s BEPGs – jednotná procedura Z toho vyplývající stabilita v průběhu 3letého období

Komise HDP na osobu měřeno v paritě kupní síly (PPS) Produktivita práce Míra zaměstnanosti Míra zaměstnanosti starších pracovníků Výdaje na lidské zdroje Výdaje na vědu a výzkum Výdaje na informační technologie Integrace finančních trhů Míra rizika chudoby Dlouhodobá nezaměstnanost Rozdíly v regionální zaměstnanosti Emise skleníkových plynů Energická náročnost hospodářství Objem transportu

Priority EPC Zaměřit se na ukazatele založené na výstupu Očištěné Gender pay gap Výdaje na R&D Výdaje na lidské zdroje Péče o děti Ukazatele životního prostředí

Připomínky EPC Sestavení a využití SI v posledních 3 letech má značný význam Vítán záměr vytvoření tzv. „headline indicators“ Nezbytná vyváženost headline ukazatelů Návrh pokračovat v doplňování shortlistu databází s velkým počtem ukazatelů Zdůrazněna spolupráce Komise a Rady, aby pokrytí SI bylo co nejširší

EPC HDP na hlavu (PPS) Produktivita práce Míra zaměstnanosti Míra zaměstnanosti starších pracovníků Zápis věkové skupiny 15-24 do vzdělání Výdaje na výzkum a vývoj Úroveň přístupu k internetu Relativní cenová úroveň Obchodní investice Nerovnoměrnost v rozdělení příjmů Rozptyl regionální míry nezaměstnanosti Emise skleníkových plynů Energetická náročnost hospodářství Objem dopravy

Současnost Všeobecné ekonomické Zaměstnanost Inovace a výzkum HDP na hlavu (PPS) Produktivita práce Zaměstnanost Míra zaměstnanosti Míra zaměstnanosti starších pracovníků Inovace a výzkum Zápis věkové skupiny 15-24 do vzdělání Výdaje na výzkum a vývoj

Současnost Ekonomická reforma Sociální soudržnost Životní prostředí Relativní cenové úrovně Obchodní investice Sociální soudržnost Míra rizika chudoby Rozptyl regionální míry zaměstnanosti Dlouhodobá nezaměstnanost Životní prostředí Emise skleníkových plynů Energetická náročnost hospodářství Objem dopravy

Výdaje na výzkum a vývoj

Relativní cenové úrovně

Míra zaměstnanosti

Děkujeme za pozornost