Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jednání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jednání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území"— Transkript prezentace:

1 Jednání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území
Budoucnost kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro místní rozvoj Jednání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Praha, 5. října 2009

2 Dosavadní pozice ČR Červen první znění „Rámcové pozice ČR k budoucnosti kohezní politiky EU“ – schválena vládou. Listopad 2008 – „Aktualizovaná pozice ČR k budoucnosti kohezní politiky EU“ – schválena vládou. Březen 2009 – „Pozice k Zelené knize o územní soudržnosti“ (včetně odpovědí na dotazy Evropské komise) – schválena Senátem Parlamentu. Duben 2009 – „Společné komuniké ministrů k budoucnosti kohezní politiky EU“ – přijato ministry EU. 5. října 2009 – třetí aktualizovaná Rámcová pozice projednána vládou.

3 Evropský rámec debaty o budoucnosti kohezní politiky
Neformální jednání ministrů EU v listopadu v Marseille – jen diskuse; bez společných závěrů. Mezinárodní konference v březnu 2009 v Praze – odborná platforma pro prezentaci názorů na budoucí povahu kohezní politiky. Neformální jednání ministrů EU v dubnu v Mariánských Lázních – politická platforma pro hledání politické shody – společné komuniké ministrů.

4 Evropský rámec debaty o budoucnosti kohezní politiky

5 Evropský rámec debaty o budoucnosti kohezní politiky
Společné komuniké ministrů: Ministři podporují harmonický, vyrovnaný a udržitelný rozvoj Společenství a jsou toho názoru, že největší důraz politiky soudržnosti by měl být kladen na konvergenci méně prosperujících oblastí. Shodují se, že politika soudržnosti by měla být aplikována na celém území EU. Ministři uznávají potřebu průběžné debaty v rámci celé EU o politických a strategických otázkách politiky soudržnosti.

6 Evropský rámec debaty o budoucnosti kohezní politiky
Zpráva Fabrizia Barcy (z Itálie) – představena v dubnu 2009 v Bruselu – základní podklad pro následnou evropskou debatu. Hlavní náměty: Většinu prostředků zacílit na 2-3 klíčové priority; jednu z nich zamířit na oblast sociálního začleňování („územní sociální agenda“). Společný „Evropský strategický rozvojový rámec“ + smlouvy mezi Evropskou komisí a členskými státy; posílení role Komise. Podpora inovativních přístupů a experimentování. Tzv. „místě orientovaný model rozvoje“ + důraz na partnerství a víceúrovňové řízení.

7 Evropský rámec debaty o budoucnosti kohezní politiky
Seminář zástupců členských států EU a Evropské komise k Barcově zprávě - červen 2009 v Bruselu: Shoda nad nutností politicko-strategické debaty – od října 2009 se začne scházet nová pracovní skupina expertů na vysoké úrovni. Shoda nad zachováním koncentrace na nejméně rozvinuté části EU; avšak zároveň přítomnost kohezní politiky v celé EU. Většinová shoda nad ukazatelem HDP/obyvatele (v PPS) jako kritériem uznatelnosti. Shoda nad dalším zjednodušením procesů implementace. Shoda nad potřebou „strategického hodnocení“ vývoje a zkušeností.

8 Evropský rámec debaty o budoucnosti kohezní politiky
Seminář zástupců členských států EU a Evropské komise k Barcově zprávě - červen 2009 v Bruselu: Princip koncentrace na klíčové priority (úzce definované) na úrovni EU byl víceméně zpochybněn; tématické priority by měly být definovány na národní úrovni. Pochybnosti nad změnou „programů“ na „smlouvy“. Pochybnosti nad „územní sociální agendou“ – jaký bude její obsah? Pochybnosti nad možností jednotného systému hodnocení územních dopadů. Pochybnosti nad zahrnutím ukazatelů „kvality života“ do kritérií uznatelnosti Jak aplikovat v různém kontextu? Dostupnost srovnatelných dat?

9 Evropský rámec debaty o budoucnosti kohezní politiky
„Šestá zpráva o pokroku v oblasti hospodářské a sociální soudržnosti“- červen 2009: Pravidelná zpráva Evropské komise. Zaměření na tvořivost a inovace – rok 2009 = „Evropský rok tvořivosti a inovací“; vazba na Evropský plán hospodářské obnovy (protikrizová opatření). Dlouhodobá konkurenceschopnost EU – investice např. do podnikání, lidského kapitálu, informačních a komunikačních technologií, do technologií šetrným k životnímu prostředí a do energetické účinnosti + podpora přístupu malých a středních podniků k finančním prostředkům. Informace o výsledcích debaty nad „Zelenou knihou o územní soudržnosti“.

10 Debata o zjednodušení procesů
Červenec 2009 – zveřejněny nové návrhy. Od září 2009 jsou projednány v Pracovní skupině pro strukturální opatření (B5). Návrh novely Obecného nařízení - cíl = zrychlení čerpání. Debata během švédského předsednictví v Radě EU … Pokračování činnosti „Pracovní skupiny pro zjednodušení“ (pracuje od ledna 2009). Pravidla pro budoucí období?

11 Debata o zjednodušení procesů
Návrh novely Nařízení o Evropském fondu regionálního rozvoje – rozšíření možnosti financování bydlení: Jen v „nových“ členských státech EU. Cíl – podpora bydlení marginalizovaných skupin (např. etnických menšin – Romové …). Integrovaný přístup – vzdělání, sociální aspekty, integrace, kultura, zdraví, zaměstnanost, bezpečnost ... Územní zacílení - nejen ve městech, ale i na venkově. Nejen opravy bytového fondu, ale i jeho obnova formou nové výstavby (náhradou za zchátralé bydlení).

12 Kde se nacházíme?

13 Ekonomický rámec HDP na obyvatele (v PPS) v roce 2007, v % (EU-27 = 100): Zdroj: Eurostat, 2009

14 Ekonomický rámec HDP na odpracovanou hodinu (v PPS) v roce 2007, v % (EU-15 = 100): Zdroj: Eurostat, 2009

15 Ekonomický rámec Mezinárodní cenová konkurenceschopnost v roce 2008, REER (1999 = 100): Zdroj: Eurostat, 2009

16 Ekonomický rámec Energetická náročnost ekonomiky v roce hrubá tuzemská spotřeba energie v zemi dělená HDP: Zdroj: Eurostat, 2009

17 Sociální rámec Nerovnost v rozdělení příjmů v roce poměrně (podíl objemu příjmů horního kvintilu k objemu příjmů spodního kvintilu): Zdroj: Eurostat, 2009

18 Sociální rámec Podíl osob pod hranicí chudoby v roce 2007 (v %):
Zdroj: Eurostat, 2009

19 Sociální rámec Podíl osob ve věku 65 a více pod hranicí chudoby v roce 2007 (v %): Zdroj: Eurostat, 2009

20 Trh práce Osoby zaměstnané na částečný úvazek v roce 2008, v % ze zaměstnanosti: Zdroj: Eurostat, 2009

21 Rámec inovací Podíl domácností vybavených připojením k internetu v roce 2007, v %: Zdroj: Eurostat, 2009

22 Rámec inovací Celkové veřejné výdaje na vzdělávání v roce 2005, v % z HDP: Zdroj: Eurostat, 2009

23 Rámec inovací Celkové výdaje na výzkum a vývoj v roce 2007, v % z HDP:
Zdroj: Eurostat, 2009

24 Budoucnost … “Nechtějme vyhlížet vstříc budoucnosti … tvořme ji.“
(Antoine de Saint-Exupéry)

25 Budoucnost?

26 Budoucnost?

27 Hlavní potřeby pro budoucí období
Dopravní infrastruktura (silniční, železniční). Malé a střední podnikání, služby obecného zájmu. Výzkum, vzdělání a inovace; propojení průmyslu s terciárním vzděláváním. Zaměstnanost - zejména některých sociálních skupin; pružnost pracovního trhu. Bydlení – dostupnost, sociální soudržnost, energetické úspory. Ochrana přírodních zdrojů, snižování znečištění povrchových vod, změna klimatu.

28 Hlavní prvky Rámcové pozice 2009
Důraz na konvergenci jako hlavní cíl = podpora zaostávajících zemí a regionů. Návaznost na stávající období – kontinuita. Geografická specifika nejsou důvodem pro nové cíle. Důraz na integrovaný přístup – včetně vazby „město-venkov“. Další zjednodušování implementace – flexibilita a kompetence na národní úrovni.

29 Hlavní prvky Rámcové pozice 2009
Zachování cíle zaměřeného na evropskou územní spolupráci – přeshraniční, meziregionální, nadnárodní, makroregionální. Rozšíření Fondu soudržnosti i na vědeckovýzkumné projekty. Důraz na prorůstové aktivity. HDP na osobu (v PPS) – vhodný a postačující ukazatel způsobilosti. Další rámcová pozice – červen 2010.

30 Děkuji Vám za pozornost. Daniela.Grabmullerova@mmr.cz www.mmr.cz


Stáhnout ppt "Jednání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území"

Podobné prezentace


Reklamy Google