Absolutistická monarchie ve Francii

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium Jana Nerudy.
Advertisements

Dokončení textu Čtenářská gramotnost.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Jak psát SOČ Seminář DDM Praha 6. ledna 2010 Lenka Krejčová Doplnil poznámkami: Č.Kodejška -Ne pouze kompilát -Vlastní projekt,
Studentská inovace praxí Jana Mina ř íková, 5. NŠ-NJ.
Studentská inovace praxí
Jak vytvářet studijní texty SPŠ Olomouc, Cíle  Objasnit pojem studijní text;  Uvést charakteristické rysy studijního textu;  Navrhnout strukturu.
Anglický jazyk Michaela Hrdličková, 251 PT1 – Provozní technika 1. ročník „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Grafická média ve vyučování dějepisu LS AR
PROJEKT „VAŘÍME SE ŠKOLOU“. Smysl projektu: Děti si vyzkouší různé možnosti, jak lze prostřít stůl a na něj připravit různé druhy pokrmů. Uvědomí si,
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
PROJEKT 5.ročník - anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Téma: Rok – měsíce – dny.
Tvorba snímků v PowerPointu
Microsoft Office PowerPoint
POJMOVÁ MAPA JAKO NÁSTROJ AKTIVNÍHO UČENÍ V MATEMATICE
Vznik měst a jejich význam
Úprava RVP ZV 2013 Matematika
Mezipředmětové vztahy Aplikace anglického jazyka do jiných předmětů s využitím moderních metod.
TŘÍFÁZOVÝ MODEL UČENÍ Název vyučovací jednotky: ANIMALS (zvířata)
Politická geografie III
Komunikace.
15. ESEJE Cíl : připravit osnovu eseje a poté esej napsat
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
MěVG Klobouky u Brna.
Metodické pokyny pro předmět Tlumočnický proseminář
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK238.
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
3. ročník, studijní obory SOU Mgr. Smékalová Dagmar „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“
Klíčové kompetence, výchovné a vzdělávací strategie Náměty a zkušenosti, jak pracovat s KK a VVS.
MODERAČNÍ TECHNIKY brainstorming brainwriting free-wheeling
Prezentační dovednosti Michal Kindl. CÍL ŠKOLENÍ/PREZENTACE Seznámit se základními prezentačními dovednostmi, technikami a postupy používanými při tvorbě.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Tvorba posterů *1* - Co je to poster? *2* - Jak vypadá?
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ – Územní uspořádání a státní zřízení Název sady: Zeměpis 7. ročník.
Slovní úlohy HRA. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Datum: 14.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_02_02_13.
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Dlouhodobá praktická maturitní práce
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Ústní a písemné prezentace
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Název školy: Základní škola Městec Králové
REPUBLIKA, DIREKTORIUM
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Troufneš si? Uvítání, představení se. Nalákání na kvíz, budou odměny , ale největší odměnou je vlastní poznání. Budeme na to mít 10 minut. O jaké lidi.
Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova k
Vedení poznámek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Bělková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_STAT Název materiálu: Stát Předmět:
Práva dítěte Výchova k občanství
Prezentace a obhajoba zadaného tématu
* Školení zaměstnanců Sem zadejte téma *
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
STŘEDOVĚKÝ VENKOV A MĚSTO
Jak (ne)má vypadat prezentace
Microsoft Excel Funkce Když. Microsoft Excel Funkce Když.
Nové typy monarchií 18. – 19. stol..
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
* Školení zaměstnanců Sem zadejte téma *
Rozložení nadpisu Podnadpis.
Rozložení nadpisu Podnadpis.
Nedvědová, Kotlárová, Bannertová
Rozložení nadpisu Podnadpis.
Transkript prezentace:

Absolutistická monarchie ve Francii

francouzština/dějepis 15 let žáci bilingvní česko-francouzské sekce věk francouzština/dějepis předmět

cíl (nesouvisí s mentální regulací) získat slovní zásobu na dané téma porozumět a zapamatovat si rozdělení moci a společnosti v období absolutistické monarchie ve Francii

cíl (ve vztahu k mentální regulaci) dovést žáky k pochopení a názornému vyjádření gest memorování (zapamatování) a chápání

důraz na evokaci pestrost evokací: vizuální,verbální a auditivní evokace evokace při memorování (zapamatování) a při produkci (následném využití)

časový nárok 6 hodin během 5 týdnů

První hodina: opakování dějepisné terminologie z předchozích hodin Cíl: připomenout naučenou terminologii a umožnit zařazení nových slov do již existující sítě.

Pokyny: nepoužívejte žádný dokument a poznamenejte si slova a výrazy, které vás napadnou, když slyšíte slovo „monarchie“ a napište je na zvláštní papír.

Doba určená pro evokaci je 10 minut Doba určená pro evokaci je 10 minut. Profesor dbá na to, aby žáci nekomunikovali.

Profesor napíše slova navrhovaná žáky na tabuli a je-li třeba, vyzve je, aby tento seznam doplnili.Vybírá z něj důležitou terminologii a pomáhá jim najít odvozená slova. Příklad.

Na konci hodiny rozšíří slovní zásobu o další typy režimů podle stejného vzoru.

Druhá a třetí hodina: pozornost, vysvětlení, porozumění

Rozdání textu: Absolutistická monarchie ve Francii Pokyny: potichu přečíst text s cílem: 1. zjistit, co vadí porozumění (slovní zásoba, historické jevy). 2. zaznamenání problematických výrazů na tabuli podle návrhů žáků.

Pokyny pro čtvrtou hodinu, která se bude konat za dva týdny: -žáci budou mít za úkol: rekonstruovat obsah textu, pokud možno podle osnovy a bez výchozího dokumentu. -jeden týden po třetí hodině profesor žákům připomene, že si musí téma zopakovat.

Čtvrtá hodina: 1- evokace určená k produkci (využití vědomostí) Vybavení si textu: po 10 minutách evokace přestaví jeden dobrovolník, co si z textu vybavuje.Poté má každý možnost jej doplnit.

2-porozumění, přemýšlení Práce s odstavcem: žáci pracují ve skupinách. Každá zpracovává jeden odstavec textu a má za úkol: - vytřídit a podtrhnout důležité informace - shrnout je podle témat - zařadit je: doplnit tabulku... -… a přeformulovat je.

Shrnutí: s použitím zpětného projektoru doplníme tabulku o důležité informace z každé skupiny.

Pátá hodina: mobilizace vědomostí

Na transparentní folii profesor s pomocí žáků vytvoří myšlenkovou mapu, do které zapracuje informace z tabulky.

Poté pomocí dalších folií vysvětlí, jak může každý učinit schéma srozumitelnějším přidáním barev, šipek …

Pokyny pro další hodinu: 1-každý žák má doma sestavit shrnutí upravené dle vlastního výběru, které mu pomůže memorovat. 2-jeden týden před další hodinou jsou žáci informováni, že budou dále pracovat na tématu Absolutistická monarchie ve Francii, a že si mají zopakovat, co už bylo probráno a přinést si své materiály (text, slovíčka, schéma, tabulku…)

Šestá hodina: evaluace

Ověření memorování: žáci mají uvést šest hlavních témat z tabulky a co nejvíce informací ke každému z nich formou vlastní tabulky, schématu nebo osnovy.

Ověření schopnosti verbalizovat: s pomocí dokumentu vytvořeného doma mají žáci napsat kratší text o absolutní monarchii ve Francii.

Příklad V tabulce je slovo „král“. Profesor klade následující otázky: -Jak se jmenuje žena krále? (královna) -Na jakém území panuje král? (království) -Prezident vládne, co dělá král? (kraluje) - Prezident má prezidentskou moc, král má moc ………….? (královskou)