Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vedení poznámek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Bělková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vedení poznámek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Bělková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,"— Transkript prezentace:

1 Vedení poznámek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Bělková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Proč si dělat poznámky? Pomáhají pochopit probíranou látku ve škole.
Lépe si zapamatujeme co jsme četli, slyšeli, studovali. Udržujeme jimi pozornost. Poskytují materiál pro opakování látky, k učení ke zkouškám. Máme co nejúplnější záznam o tom, o čem se jednalo.

3 Kdy si děláme poznámky? Ve škole, při přednášce či při besedě.
Při praktické zkoušce nebo zkušenosti v terénu, kde se může vyskytnout problém nebo zkušenost, která stojí za zaznamenání. Zajímavá myšlenka se může vynořit i při posezení s přáteli, odpočívání u televize, na procházce… Je rozumné mít zápisník stále při ruce.

4 Základní způsoby psaní poznámek
Souhrn psaný obyčejným textem Kostra osnovy Schematické poznámky - pavouk

5 Souhrnné poznámky zhuštěná verze nebo krátký souhrn originálu
psaný souvislým textem členěný do odstavců

6 Kostra osnovy krátké věty jednotlivá slova sestavena do seznamu

7 Schematické poznámky - pavouk
jednotlivá slova, hesla krátké věty umístění textu schematické

8 Úprava poznámek ČLENĚNÍ POZNÁMEK - odražený řádek
- označení bodů – čísly - písmeny - tituky a mezititulky - rámečky ZVÝRAZNĚNÍ DŮLEŽITÝCH BODŮ - změny velikosti písma - velká písmena - podtrhávání - použití různých barev POUŽÍVÁNÍ ZKRATEK

9 Ukládání poznámek Preferujte kroužkové bloky, rychlovazače.
Řaďte poznámky podle témat (o jednom tématu pohromadě).

10 Využívání poznámek učení příprava na úkol, písemnou práci
pozdější přepisování poznámek z hodiny (pro lepší pochopení) přepis starých poznámek se začleněním nových poznatků, myšlenek, odkazů…

11 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Vedení poznámek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Bělková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,"

Podobné prezentace


Reklamy Google