S Internetem do světa – svět u nás Veřejný přístup občanů k širokopásmovému internetu prostřednictvím veřejné knihovny ve statutárním městě Brně SROP,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Projekt Moravian Science Centre Brno Mgr. Lukáš Richter
Komplexní řešení metropolitních sítí
GIS obcí kladenského regionu na Internetu
Zkušenosti Krajské správy a údržby silnic Vysočiny s regionální infrastrukturou Před rokem 2007 Dnes Využití ROWAnet u KSÚSV Co dál Závěr Dalibor Tomšů,
Kraj Vysočina Projekt ROWANet Stav k RK , př. 1
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Monitorovací výbor Rámce podpory Společenství RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Konference Evropa regionů – priorita ELS-ED
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Využití Společného regionálního operačního programu pro podporu IT projektů v regionech Jihlava 17. února 2004.
Statutárního města Liberec
E-město a e-knihovna Městská knihovna v Praze: infrastruktura pro síť knihoven a služby občanům Jaroslava Štěrbová.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR
ROWANet Páteřní optická síť kraje Vysočina - ROWANet
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Návrh způsobu řešení projektu a přípravy projektové dokumentace 1. Pracovní seminář – Financování internetizace knihoven Havlíčkův Brod.
SROP 2.2 Internetizace knihoven Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele - Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele - Odbor informatiky.
1KÚKK, ORR Krajský úřad Karlovarského kraje odbor regionálního rozvoje Ing. Jana Bělohoubková „Internetizace knihoven Karlovarského kraje“
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
Chyby a doporučení při předkládání projektů do SROP – opatření říjen 2005 Liberec Helena Kubíčková Sekretariát Regionální rady NUTS II Severovýchod.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Sekretariát Regionální Rady NUTS II Severovýchod Implementační jednotka Společného regionálního operačního programu.
 ELEKTRONICKÁ ŽÁDOST ELZA Speciální verze pro 2. kolo výzvy → ke stažení na webových stránkách Plzeňského kraje.
Společnost Eurotel pro státní správu. 2 Silný partner pro veřejnou správu ›Společnost Eurotel poskytuje dlouhodobě všem zákazníkům profesionální servis.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Informační a komunikační technologie KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Internet ve státní správě a samosprávě.
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
Možnosti investičních aktivit knihoven v příštím programovacím období Knihovny a strukturální fondy EU Ing. Radka Soukupová Ministerstvo pro.
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ projekt spolufinancovaný z programového období Integrovaný operační program (IOP)
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
MěÚ Tišnov nám. Míru 346, Tišnov Sál Městského kulturního střediska, Tišnov Technologické centrum ORP Tišnov Jiří Dospíšil, vedoucí OSVV Ing. Dušan.
Luhačovice, Libor Lukáš Statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Řídící výbor KOMUNIKAČNÍ INFRASTRUKTURY Zlínského kraje.
Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Snídaně starostů , Jedlí
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Informace o projektech v IDS JMK
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Michal Šperling - EUREDIS
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů)
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
V. Setkání se starosty obcí
Kraj Vysočina Projekt ROWANet.
Transkript prezentace:

S Internetem do světa – svět u nás Veřejný přístup občanů k širokopásmovému internetu prostřednictvím veřejné knihovny ve statutárním městě Brně SROP, opatření Strukturální fondy II Vsetín Ing. Libuše Nivnická

S Internetem do světa – svět u nás 1.Historie vzniku projektu 2.Partneři projektu 3.Zkušenosti z přípravy projektu 4.Výstupy projektu, rozpočet 5.Harmonogram,realizace 6.Přínosy a rizika projektu

Vznik projektového záměru: •velmi pomalé tempo automatizace a internetizace veřejných knihovnických služeb ve druhém největším městě ČR •Z běžného rozpočtu KJM nebylo možné zajistit zlepšení stavu a urychlení zavádění ICT •Dosavadní realizace s pomocí VISK a PIK nedokázaly situaci řešit plošně v celé síti KJM S Internetem do světa – svět u nás Historie vzniku projektu

S Internetem do světa – svět u nás Partneři projektu Partneři projektu: • – úvodní jednání na JMK – odbor regionálního rozvoje •Počáteční překvapení až odmítání myšlenky se postupně změnilo v pozitivní přístup •Důvod – panovala představa, že krajské město je v tomto smyslu dostatečně pokryto a fondy musí směrovat do slabších regionů kraje •Partner a nositel projektu Statutární město Brno

S Internetem do světa – svět u nás Zkušenosti z přípravy projektu •Výhoda silného partnera – nositele projektu Statutárního města Brna: •Směrem k JMK působili dva silní, dobře čitelní a spolehliví partneři •Město Brno převzalo do zajištění administrativní náročnosti přípravy projektu •Učili jsme se věcné a operativní spolupráci s městem při přípravě projektu •Zvýšení renomé KJM u samotného zřizovatele •Přímý zájem města na projektu – snazší prosazení záměrů KJM •Otázky předfinancování byly přímo na straně města, nebylo nutno samostatně schvalovat ZMB pro knihovnu

S Internetem do světa – svět u nás Zkušenosti z přípravy projektu •Prvé podání projektu – 2004, nepřijato •Opakované podání 2005, zohledněny připomínky z prvého pokusu, přijato

S Internetem do světa – svět u nás Výstupy projektu, rozpočet AKTIVITY PROJEKTU: •Vytvoření informační a komunikační infrastruktury •Vytvoření PIAP ( Center veřejného přístupu k internetu) •Vytvoření pracovního místa •Udržitelnost projektu ( provozní náklady)

S Internetem do světa – svět u nás Výstupy projektu, rozpočet ROZPOČET(investiční) • tis. Kč •Z toho uznatelný náklad bez DPH tis. Kč •3 500 tis. Kč •Z toho uznatelný náklad bez DPH tis. Kč •Celkové uznatelné investiční náklady projektu: • tis. Kč bez DPH • tis. Kč s DPH •Podíly: 20 SROP 2 stát 10 město Brno ROZPOČET(roční provozní) •Infrastruktura tis. Kč •Servis 50 tis. Kč •Elektřina 84 tis. Kč •Osobní náklady 280 tis. Kč •Propagace projektu 144 tis. Kč •Pojištění 100 tis. Kč •Celkem tis. Kč bez DPH tis. Kč s DPH

S Internetem do světa – svět u nás Výstupy projektu, rozpočet Věcná náplň investičního rozpočtu PIAP: •Výpočetní technika včetně příslušenství •SW •Lokální sítě a napojení na centrální síť •Úprava provozů ( silnoproud, slaboproud, úpravy podlah, malování, zabezpečení provozů, vybavení prostor, označení )

S Internetem do světa – svět u nás Harmonogram Harmonogram projektu: předpoklad : 7/2005 – 8/2006 skutečnost : - 9/2007 Včetně zadání veřejných zakázek. Slavnostní zahájení:

S Internetem do světa – svět u nás Realizace Co jsme získali: •Celkem 108 stanic s vysokorychlostním internetem •Přístup k veřejnému internetu na 32 pracovištích v rámci celého města ( z původních 14) •Vznik nového pracoviště v Kleinově paláci – In-centrum •Infrastrukturu pro rychlý pokrok v automatizaci provozů a jejich on-line propojování v síti

S Internetem do světa – svět u nás Realizace Co jsme získali: •Finanční úspory za zajištění on-line spojení mezi automatizovanými provozy ( provoz infrastruktury na náklady města) •Po dobu udržitelnosti projektu zajištění provozních nákladů vč. mezd na pracovníka •Zkušenosti ze spolupráce s partnerem ( pozitivní i negativní)

S Internetem do světa – svět u nás Přínosy, rizika, perspektiva Co jsme ztratili: •Přímou operativnost při řešení problémů Rizika: •Neujasněnost zajištění pokračování služby po 5 letech tj zejména: přechod techniky do majetku KJM, obnova techniky, financování infrastruktury, pracovního místa aj. – zřizovatel dosud nepřijal žádné stanovisko •Pravidla poskytování služby •Kvalifikace pracovníků knihovny Perspektiva: •Stačí prosté zprostředkování přístupu k internetu či je třeba dodávat „ přidanou hodnotu“ ?

Děkuji za pozornost