Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

E-město a e-knihovna Městská knihovna v Praze: infrastruktura pro síť knihoven a služby občanům Jaroslava Štěrbová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "E-město a e-knihovna Městská knihovna v Praze: infrastruktura pro síť knihoven a služby občanům Jaroslava Štěrbová."— Transkript prezentace:

1 e-město a e-knihovna Městská knihovna v Praze: infrastruktura pro síť knihoven a služby občanům Jaroslava Štěrbová

2

3

4  Knihovny jsou součástí lidské společnosti od doby, kdy dospěla do epochy komunikace písmem.

5  Doba masové komunikace s hromadným využitím IT umožňuje nejprve knihovnám využití technologií pro automatizaci svých obvyklých služeb.

6  V dalších letech se knihovny musí rozhodovat, jak významnou součástí informační společnosti se stanou.

7  Automatizace služeb přináší zrychlení a zpřesnění služeb, nárůst zájmu veřejnosti o ně, neznamená však zásadní změnu v chápání knihovny veřejností.

8  Okruh uživatelů automatizované knihovny zůstává ve srovnání s tradiční knihovnou téměř beze změn;  značná část veřejnosti se stále domnívá, že ji služby knihoven nemohou zásadně oslovit.

9  Elektronická komunikace mezi automatizovanou knihovnou a uživatelem je jen podporou a součástí obvyklých služeb.

10  Pro většinu služeb automatizované knihovny zůstává zachováno tradiční pojetí knihovny – orientované na fyzickou přítomnost uživatele služeb v knihovně.

11 Elektronizace služeb knihovny  I.etapa tradiční služby + tradiční komunikace + tradiční komunita (poslání, zřizovací listina, lokalita...)

12 Elektronizace služeb knihovny  2.etapa tradiční služby + tradiční komunikace + tradiční komunita (poslání, zřizovací listina, lokalita...) + automatizace procesů + e-komunikace

13 Elektronizace služeb knihovny  3.etapa tradiční služby + tradiční komunikace + tradiční komunita (poslání, zřizovací listina, lokalita...) …automatizace procesů + e-komunikace … e-služby + e-komunita e-knihovna

14

15

16 115 – 49 – 118 nebo 1986-1998-2010 ale také 196 000-2 300 000-7 400 000

17 Dále a rychleji … (1)  Projekt „Internetizace veřejných knihoven v Praze“, podaný do výzvy JPD2 umožní realizovat vysokorychlostní připojení k Internetu v dalších devíti pobočkách MKP;  projekt „Internetizace veřejných knihoven“ běžící pod záštitou MIČR, umožní vybavit veřejným přístupem k Internetu pro čtenáře skokově naprostou většinu poboček MKP;  oba projekty budou dokončeny v roce 2006;

18 Dále a rychleji … (2)  projekt HISPRA (zřízení digitalizačního pracoviště s hlavním záměrem záchrany a zpřístupnění pragensijních dokumentů z fondu MKP);  další 3 projekty usilují o dotační prostředky z Evropského fondu regionálního rozvoje prostřednictvím JPD2 – Jednotného programového dokumentu pro Cíl 2 regionu soudržnosti Praha.

19 Dále a rychleji … (3)  od 1. března 2005 - bezdrátový přístup k Internetu (WI-FI) v prostorách Ústřední knihovny pro registrované čtenáře MKP  rozvoj nových služeb např:,  zpřístupnění nové české encyklopedické on-line databáze COTO.JE;  vzdálený uživatelský přístup do tří on-line databází (ProQuest 5000, EBSCO, The Oxford Reference Online Premium);  přístup k informacím o Evropské unii v rámci Infobanky ČTK;

20 Dále a rychleji … (4)  V roce 2005 MKP pomohla modernizovat pět místních knihoven v městských částech: Koloděje (Praha 21), Letňany (Praha 19), Modřany (Praha 12), Radotín (Praha 16) a Řepy (Praha 17).  Knihovnám byla ze státní dotace na regionální funkce pořízena výpočetní technika, některým také automatizovaný knihovní systém Clavius (Letňany, Suchdol, Zbraslav).  Do Projektu internetizace knihoven (PIK), na kterém se MKP koordinačně a metodicky podílí, se přihlásilo 21 místních knihoven.

21

22

23 MKP má už dnes:  kvalifikované knihovníky ( nejen v ICT )  strategii knihovny  podpora zřizovatele (a vícezdrojové financování)

24 e-Praha? pro Městskou knihovnu v Praze: výzva a příležitost!

25 Jaroslava Štěrbová, hlavní knihovnice Městské knihovny v Praze sterbovj@mlp.cz


Stáhnout ppt "E-město a e-knihovna Městská knihovna v Praze: infrastruktura pro síť knihoven a služby občanům Jaroslava Štěrbová."

Podobné prezentace


Reklamy Google