Odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu Aleš Roztočil

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚZEMNÍ ROZHODOVÁNÍ POSTUPY PŘI EXISTENCI RŮZNÝCH NÁSTROJŮ ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A RŮZNÝCH TYPŮ ÚZEMÍ Ing. arch. Miriam Blažková ÚÚR Brno říjen 2006.
Advertisements

Ochrana půdy.
Novela zákona o dani z nemovitostí. 2 - novela zákona je účinná od podle původního návrhu mělo dojít ke zrušení daně z nemovitostí u zemědělských.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. listopadu 2013.
Zemědělství – 1. část.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Povodně 2010 Realizace převodu státních pozemků ze správy PF ČR do vlastnictví obcí nebo fyzických osob postižených povodněmi roku 2010, za účelem výstavby.
Stavby Lesní stavby - pozemní (obytné budovy, garáže, dílny, stáje, sklady, přístřešky, …) - dopravní (zejména cesty a související objekty) - vodní (úpravy.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Zákon č. 334/1992 Sb. o ochraně zemědělského půdního fondu
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava
TÉMA: Daň z nemovitostí
Ochrana zemědělského půdního fondu při stavbě fotovoltaických elektráren Ing. Ivana Skalická.
Daňová soustava – přímé daně II. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Půda – složka životního prostředí
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Účelová kategorizace Jana Dudová.
Ochrana zemědělského půdního fondu
JUDr. Jana Tkáčiková, PhD..  Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu  Stavební pozemek – pozemek, jeho část nebo soubor pozemků,
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Majetkové daně Daň z nemovitostí Silniční daň Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí.
Právní úprava ochrany lesa
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
STAVEBNÍ POZEMKY Jiří Matějíček. Definování stavebního pozemku Stavebním pozemkem se rozumí: pozemek, jeho část nebo soubor pozemků, vymezený a určený.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Daň z nemovitých věcí 1. 2 okruhy (zákon č. 338/1992 Sb.) – POZEMKY na území ČR evidované v katastru nemovitostí (§ 2) – STAVBY (budovy a inženýrské stavby)
Daň z nemovitostí 1. 2 okruhy – POZEMKY na území ČR vedené v katastru nemovitostí (§ 2) – obecně STAVBY s kolaudačním rozhodnutím a stavby užívané, dále.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Ochrana půdy a lesa.
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
MAJETKOVÉ DANĚ (DAŇ Z NEMOVITOSTÍ) Úvod 2  Daňová soustava ČR  Přímé daně Důchodového typu (DPFO, DPPO) Majetkového typu (daň z nemovitostí,
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení ÚP na ZPF
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Daň z nemovitých věcí 23. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ
Konzultace : středa , kancelář č. 506
Umisťování staveb.
odbor politiky bydlení
Porada na KrÚ JMK Přezkumy územních plánů NSS a závěry vyplývající z rozsudků Ing. Stanislav Lunga
Daň z nemovitostí.
Právní režim ochrany půdy
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Daň z nemovitých věcí 29. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Stavební právo.
2. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Transkript prezentace:

Odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu Aleš Roztočil 25.4.2012 Největší právnická firma v České republice Klienty nejlépe hodnocená právnická kancelář v České republice Největší právnická firma v České republice (2011) 1. místo v počtu realizovaných fúzí a akvizic v České republice a východní Evropě (2010) 1. místo mezi domácími právnickými firmami (2010)

Zemědělský půdní fond (ZPF) Zákon č. 344/1992 Sb., o zemědělském půdním fondu, § 1: pozemky zemědělsky obhospodařované: orná půda, chmelnice, vinice, zahrady, ovocné sady, louky, pastviny půda, která byla a má být nadále zemědělsky obhospodařována, ale dočasně obdělávána není rybníky nezemědělská půda potřebná k zajišťování zemědělské výroby polní cesty, pozemky se zařízením důležitým pro polní závlahy, závlahové vodní nádrže, odvodňovací příkopy, hráze sloužící k ochraně před zamokřením nebo zátopou, ochranné terasy proti erozi V pochybnostech rozhoduje orgán ochrany ZPF (obecní úřad obce s rozšířenou působností)

Ochrana ZPF a územně plánovací dokumentace Při projednávání zásad územního rozvoje, územního plánu nebo regulačního plánu: Orgány ochrany ZPF musí vydat souhlasné stanovisko k připravované územně plánovací dokumentaci. Zdůvodnění řešení z hlediska ochrany zemědělského půdního fondu nejvýhodnějšího včetně vyhodnocení variant. Metodický pokyn Ministerstva zemědělství OOLP/1067/96 k odnímání půdy ze zemědělského půdního fondu – obsahuje kritéria, která musí být ze strany orgánů ochrany ZPF Judikatura: Rozsudek NSS z 18.1.2011, čj. 1 Ao 2/2010-185 Obec Moravany, změna územního plánu: vymezení nových zastavitelných ploch pro bydlení, zábor ZPF: 33 ha bonitní orné půdy NSS: souhlasné stanovisko orgánu ochrany ZPF nebylo odůvodněno v souladu s kritérii uvedenými v ministerské metodice, změna UP byla proto zrušena.

Odnětí ze ZPF K jakémukoli záměru, v rámci něhož dojde k využívání ZPF pro jiné než zemědělské účely je nutný souhlas orgánu ochrany ZPF s odnětím. Souhlas není vyžadován pouze k záměrům v § 9 odst. 2: → na účelových plochách u objektů občanské vybavenosti → garáže, zahrádkářské chaty, rekreační chaty, drobné stavby v zastavěném území (pouze ve vlastnictví fyzické osoby) → stavby pro bydlení v zastavěném území → odnětí k nezemědělským účelům po dobu kratší než jeden rok včetně doby potřebné k uvedení půdy do původního stavu Souhlas vydává formou závazného stanoviska: → obecní úřad obce s rozšířenou působností → krajský úřad (zábor od 1 do 10 ha) → Ministerstvo zemědělství (zábor nad 10 ha)

Dočasné odnětí ze ZPF Sankce Pokud má být pozemek v ZPF dočasně využíván pro nezemědělské účely na určitou dobu delší než 1 rok Součástí žádosti musí být plán rekultivací (navrácení půdy pro zemědělské účely), v rámci souhlasu jeho schválení Sankce Bez souhlasu s odnětím ze ZPF nelze vydat rozhodnutí, kterým by bylo povoleno jiné využití půdy než k zemědělským účelům (územní rozhodnutí). Pokud by bylo vydáno rozhodnutí bez souhlasu s odnětím ze ZPF, představuje to důvod pro zrušení rozhodnutí (soudem, správním orgánem v přezkumném řízení apod). Bez souhlasu orgánu ZPF nelze změnit ani druh pozemku evidovaný v katastru nemovitostí Odnětí půdy bez souhlasu orgánu ZPD je správním deliktem → pokuta až 4 miliony Kč

Odvody za odnětí pozemku ze ZPF Výše odvodu je orientačně stanovena již v souhlasu s odnětím. Závazně je vyměří rozhodnutím obecní úřad obce s rozšířenou působností → až po pravomocném rozhodnutí, kterým se záměr povoluje Pouze v případě odnětí pro účely umístění stavby, těžbu nebo terénní úpravy vyžadující skrývku ornice. Kalkulace podle třídy ochrany půdy Odvod je příjmem 75% státní rozpočet 15% SFŽP 10% obec (vázanost na zlepšení ŽP) Osvobození od odvodů (např. bytová výstavba, zemědělské stavby, občanské a technické vybavení, ČOV)

Výpočet odvodů Příklad Výrazné zvýšení odvodů zákonem č. 402/2010 Sb., účinnost od 2011 Sazebník odvodů v Příloze zákona o ochraně ZPF Základní sazba: cena pozemku podle vyhlášky č. 3/2008 Sb. (dle BPEJ) Koeficient zohledňující umístění v chráněných územích, znehodnocení půdy imisemi Odvody za dočasné odnětí: za každý rok 1% z odvodu za trvalé odnětí. Příklad Výstavba výrobního areálu na ploše 2 ha (mimo zastavěné území obce, v zastavitelném území, mimo chráněné oblasti) Odvod za trvalé odnětí: 1.105.200 Kč Do roku 2010: 148.000 Kč

Děkuji za pozornost! Mgr. Aleš Roztočil, LL.M. advokát ales.roztocil@havelholasek.cz +420 734 518 496 © 2011 Autorská práva vyhrazena