Terénní úpravy v krajině - navážky -

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Advertisements

Odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu Aleš Roztočil
Mgr. Barbora Landová Horolezectví A Právo.
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Obecná územní ochrana přírody a krajiny podle zák.č.114/1992 Sb.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nástroje územního plánování
Šance pro krajinné plánování a jeho alarmující absence v ÚPD Nadějkov Ing. arch. Martin Jirovský, Ph. D.
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Hospodářská úprava lesa Legislativa Bezpečnost osob a majetku.
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
Nástrahy veřejnoprávního projednávání a územního rozhodování Ing. Pavel Dražďák.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Pravomoc obecních (městských) úřadů při ochraně a povolování kácení dřevin rostoucích mimo les A. Co je lesní zeleň? B.Lesní porosty C.Ovocné dřeviny.
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Likvidace starých ekologických zátěží
Vytvoření a pilotní ověření systému školení v obecných a odborných kompetencí dobrovolníků při akcích pro veřejnost, CZ.1.07/3.1.00/ Sportovní akce.
Chráněná území České republiky
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
PŽP 9 Právní úprava ochrany vod. Ochrana vod v mezinárodním právu Z důvodu regionálního či lokálního významu předmětu ochrany ve světovém měřítku nejsou.
Ochrana zemědělského půdního fondu
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Krajina a životní prostředí
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
Ochrana přírody.
1 Odpovědnost v právu ŽP Ivana Průchová. 2 Odpovědnost v právu ŽP Formy odpovědnosti: Formy odpovědnosti: Deliktní: Deliktní: Správně právní odpovědnost.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Odstranění sedimentů z návesního rybníka v obci Zvěstov vypracoval: Jirka Račanský.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Vybrané otázky práva životního prostředí
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Výstupy z kontrolní akce Brownfields plnění úkolu č. 1 Usnesení Bezpečnostní rady státu č. 18 ze dne 3. dubna 2007 pro přípravu systémových opatření na.
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana půdy a lesa.
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Česká inspekce životního prostředí – Údržba silniční zeleně Příklady z praxe Mgr. Jana Cháberová Ing. Pavel Korábek , Jihlava.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Protipovodňová opatření na Frýdlantsku -
Odbor životního prostředí
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Odbor životního prostředí MHMP
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Stavební právo.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Transkript prezentace:

Terénní úpravy v krajině - navážky - Česká inspekce životního prostředí oblastní inspektorát Liberec tisková konference 12.5.2008

nelegální navážky materiálu v Libereckém regionu opakovaný problém v posledních letech vzrůstající trend změny terénu a vlastností prostředí cílené cíl: změnit terén a vlastnosti určité lokality „vedlejší produkt“ jiný cíl: např. odstranění stavebního a demoličního odpadu, změny terénu a vlastností pro- středí jsou vedlejším důsledkem

cílené terénní úpravy zřizování odstavných a manipulačních ploch, parkovišť, … úpravy okolí staveb, zázemí rodinných domů, … zvětšení užitné plochy pozemků Josefův Důl – CHKO Jizerské hory Dubice u České Lípy – údolní niva Ploučnice

jinak cílené navážky nejčastěji: odstranění stavebního nebo demoličního odpadu deponie výkopové zeminy (dočasné i trvalé) Vesec u Liberce

! materiál v navážkách inertní složky: zemina, písek, štěrk, kameny, stavební suť (cihly, …) příměsi: PVC, guma, igelit, textilie, dráty, sklo, plechovky, PET lahve, … nebezpečné složky: ropné látky, těžké kovy, … ! ekotoxicita riziko kontaminace půdy a vody

konflikt se zákony zákon č. 185/2001 Sb. – o odpadech neoprávněné nakládání s odpady zákon č. 254/2001 Sb. – o vodách znečištění vod, změna odtokových poměrů v území zákon č. 289/1995 Sb. – o lesích neoprávněné zábory lesní půdy, omezení funkcí lesa zákon č. 114/1992 Sb. – o ochraně přírody a krajiny poškození dřevin, zásahy do významných krajinných prvků, biotopu zvláště chráněných živočichů, zvláště chráněných území, krajinného rázu, … další zákony (stavební zákon, ochrana ZPF, …) spolupráce v rámci ČIŽP i s jinými orgány státní správy

příklady poškození přírody a krajiny poškození dřevin rostoucích mimo les Vesec u Liberce Josefův Důl – CHKO Jizerské hory

zásahy do významných krajinných prvků lesy Proseč nad Nisou Svijanský Újezd

rybníky údolní nivy Jablonné v Podještědí – Mlýnský rybník Dubice u České Lípy – údolní niva Ploučnice

zásahy do biotopu zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů Jablonné v Podještědí – Mlýnský rybník (ďáblík bahenní) Dubice u České Lípy – údolní niva Ploučnice (obojživelníci, plazi)

Liberec, Krásná Studánka porušení ochranných podmínek zvláště chráněných území Liberec, Krásná Studánka (CHKO Jizerské hory) Josefův Důl (CHKO Jizerské hory)

Heřmanice v Podještědí (CHKO Lužické hory) narušení krajinného rázu, …

postup ČIŽP sankce: podle zákona o ochraně přírody a krajiny: fyzické osoby: až 20 000,- Kč (100 000,- Kč) podnikatelé a právnické osoby: až 1 000 000,- Kč (2 000 000,- Kč) podle zákona o ČIŽP a její působnosti v ochraně lesa: až 5 000 000,- Kč podle zákona o odpadech: podnikatelé a právnické osoby: až 10 000 000,- Kč (50 000 000,- Kč) podle zákona o vodách: fyzické osoby: až 50 000,- Kč podnikatelé a právnické osoby: 5 000,- Kč až 5 000 000,- Kč opatření k nápravě: uvedení do původního stavu – odstranění navážky kompenzační (náhradní) opatření

původní stav Jablonec nad Nisou po odvozu 800 t materiálu

problém: nepodaří-li se prokázat původce neoprávněného zásahu spolupráce s Policií ČR odhalení pachatele sankce, opatření k nápravě pachatel neznámý odložení věci

účast veřejnosti důležité aspekty: zájem o dění kolem sebe a o věci veřejné dokumentace podezřelých činností – fotografie, videonahrávky, poznámky (místo, čas, SPZ vozidel, logo firmy, identifikace osob (je-li možno)) podnět ČIŽP, oznámení obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností nebo Policii ČR připravenost vypovídat jako svědek

ekonomické aspekty vzniku nelegálních navážek rozsáhlá stavební činnost (včetně demolic) nadbytek výkopového materiálu, stavební a demoliční suti legální možnosti: • terénní úpravy v místě - jen někdy • předání zařízení oprávněnému dále s materiálem nakládat – otázka poptávky a nabízené ceny • uložení na skládce – poplatky: výkopová zemina ± 200 Kč / t stavební a demoliční odpad ± 1000 Kč / t nelegální naložení s materiálem je pro jeho původce ekonomicky lákavé materiál je pro další disponenty snadno dostupný

upozornění pro investory stavebních prací a stavební úřady ! ! před zahájením stavby dbát na vyřešení způsobu nakládání se stavebním a demoličním odpadem a s výkopovou zeminou

podmínky legálnosti terénních úprav nezávadný materiál, který není odpadem dodržení všech zákonných podmínek - technické normy - souhlasy příslušných správních orgánů (orgán ochrany přírody, vodoprávní úřad, …) - ohlášení / povolení stavebního úřadu