Zkušenosti Ústí nad Labem s implementací IPRM. Jak města plánují v kontextu svých aglomeračních vazeb? •Plánování prostřednictvím Strategie rozvoje města.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Strategie dopravy MD ČR
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
1. veřejné projednání ke Strategii rozvoje města ÚL do roku :00 Informační středisko města ÚL, Palác Zdar, Mírové náměstí.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Informace o přípravě IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou I NTEGROVANÝ P LÁN R OZVOJE Ú ZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU INFORMACE O PŘÍPRAVĚ.
Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Integrovaný plán rozvoje města („IPRM“) Sekce regionální politiky a cestovního ruchu Integrovaný plán rozvoje města.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Případová studie k možnému využití ITI a k diskuzi o roli měst po roce 2013 Praha, Řízení rozvoje Hradecko-pardubické aglomerace ve vztahu.
Integrovaný plán rozvoje města Náchoda na období Jednání Řídícího výboru Náchod,
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Strategické plánování v obcích (Víme, kam jdeme) Zlín
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Ministerstvo financí ČR
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Program rozvoje Ústeckého kraje
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Ing. Stanislava Správková
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Strategie rozvoje obce - tvorba koncepčního dokumentu Shrnutí
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Transkript prezentace:

Zkušenosti Ústí nad Labem s implementací IPRM

Jak města plánují v kontextu svých aglomeračních vazeb? •Plánování prostřednictvím Strategie rozvoje města Ústí nad Labem 2007 – 2015 (týká se okresu) •má dvě části analytickou a návrhovou •formální struktura strategie vize rozvoje města: Ústí nad Labem – prosperující, zdravé a bezpečné město •intervenční oblasti: Ekonomika města –priorita: Rozvoj cestovního ruchu opatření: »rozvoj infrastruktury pro cestovní ruch zajišťované veřejným sektorem »rozšíření nabídky vybraných služeb a produktů cestovního ruchu •starší strategie na období – úroveň projektů

Klíčové body implementace městských strategií. •realizace strategie především prostřednictvím realizačních dokumentů: –IPRM Centrum (ROP SZ) –IPRM Mojžíř (IOP) –IPRM Mobilita (ROP SZ) –4. Komunitní plán péče –Strategie přístupu k brownfieldům ve Statutárním městě Ústí nad Labem •Program aktivní politiky

Je IPRM přínosem nebo překážkou pro implementaci městských strategií? •IPRM klady + naplňuje strategii města + zohlední názor veřejnosti a snaží se ji zapojit + jisté peníze na dílčí projekty + zajišťuje provázaný přístup k danému tématu zohledňující víc aspektů (oproti jednotlivým projektům) + umožňuje zvýhodnit projekty z jiných dotačních titulů (bonifikace) + možnost návaznosti projektů na sebe z garancí získání dotace + nutí vedení města formulovat dlouhodobé aktivity (není lehké je operativně měnit) + umožňuje lépe finančně plánovat v dlouhodobějším horizontu + odstraňuje „lámání“ projektů vůči dotačním titulům

Je IPRM přínosem nebo překážkou pro implementaci městských strategií? •IPRM zápory –nemůže pojmout více priorit strategie (omezené prostředky) –úzce definovaný předmět podpory –je integrovaný pouze částečně – malá administrativní provázanost s TOP –realizací a přípravou dalších a dalších IPRM se ztrácí integrace a zahrnutí širších souvislostí –administrativní náročnost – stejná administrativa dílčích projektů jako běžných dotací, ale k tomu ještě administrace IPRM –stále se měnící obsažné metodiky –zvyšuje radikálně zadlužení měst, předfinancování projektů –nízká kontrola nad soukromými a neměstskými žadateli a jejich přínos pro IPRM – pouze při žádosti o bonifikaci, dále víme málo, neexistuje vymahatelnost –IPRM IOP soukromý sektor, nedostatek nástrojů k motivaci a zajištění seriózní spolupráce

Příklady dobré praxe ve Vašem městě a možnosti efektivního řešení. •komunitní plány péče •IPRM Centrum (ROP) •osvojení si nástroje IPRM •OSR – jako nástroj města •Program aktivní politiky

Příklady dobré praxe ve Vašem městě a možnosti efektivního řešení •zlepšení komunikace s ÚRR (ale i s ostatními poskytovateli dotací) •dlouhodobě budovaný kvalitní tým schopný : –reagovat na časté změny legislativy (metodické pokyny ÚRR) –projektově myslet a řídit –strategicky plánovat a vstřebávat měnící se podmínky EU –si hledáním a plánováním projektů zajistit pokrytí většiny svých nákladů (včetně mezd) •zapojování se do zahraničních projektů, porovnání s Evropou (zejména administrace)

Návrhy na zlepšení pro nové období •umožnit ve větší míře zajištění administrativní kapacity IPRM •snížení administrativní zátěže, jak na straně žadatele, tak na straně poskytovatele, alespoň u veřejného sektoru •zjednodušení nastavených procesů, které je velice obtížné plnit včas a v požadované kvalitě, platí i pro poskytovatele dotací •veřejná podpora, státní strategie a vymezení podpory, zbytečně přehnaná opatrnost prodražující akce •větší provázanost zákona o veřejných zakázkách s praxí •opuštění či konečné definování PPP a jeho možnou efektivní realizaci v praxi •zónový přístup zohlednit správní území nejen jeho část a kombinovat s tematickým

Návrhy na zlepšení pro nové období •přehnaná víra v Jessica – není slepou uličkou? •řešení zbytečného zadlužování měst - předfinancování •řešení komunálních politik – dopravní infrastruktury měst (silnice, chodníky, MHD), základní školství a obecní infrastruktura •posílení role měst při přípravě programového období •lepší komunikace mezi operačními programy respektive ministerstvy

DĚKUJI ZA POZORNOST Ing. František Podrápský vedoucí odboru strategického rozvoje města Ústí nad Labem