Globální oteplování a Kjótský protokol: debata nad politickými, vědeckými a ekonomickými aspekty Liberální institut, Praha květen 2007 Přežije průmysl.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Regionální dimenze sítě TEN-T
Evropa 2020 Integrované směry
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Sociální problematika světa
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
a víceúrovňové vládnutí
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Písemka č.III  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b 2 b 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
XXII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR a předseda představenstva FITE a.s. 24. – – Jelenovská Stav ekonomiky ČR a.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o 7. ministerské konferenci procesu Evropské.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
OČEKÁVANÉ DOPADY LEGISLATIVNÍCH NÁVRHŮ EVROPSKÉ KOMISE, TÝKAJÍCÍ SE ENERGETIKY A OCHRANY SVĚTOVÉHO KLIMATU NA ČESKÝ CHEMICKÝ PRŮMYSL (KLIMATICKO - ENERGETICKÝ.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
MĚNÍCÍ SE KLIMA Vývoj klimatu v minulosti a dnes
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Filozofická hlediska inovací Inovace, evoluce a civilizace Oldřich Syrovátka Katedra společenských věd FM VŠE.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Globální problémy.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Globální problémy - Politická ekonomie Úvod do mezinárodních vztahů 2011.
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
1 Aktuální hrozby pro 21.století a ochrana obyvatelstva.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
„Programová podpora vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a výroby v ČR“ Zkušenosti z programu Ing. Josef Pikálek ENVIROS, s.r.o. Na Rovnosti
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Kontext Strategie Dílna C
Britské impérium – Britské impérium – 1922.
 jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b  6 x 50 sekund
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
Úvod, základní principy a cíle
Rozvoj inovací v EU.
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Presentation Title 1st September 2002
Transkript prezentace:

Globální oteplování a Kjótský protokol: debata nad politickými, vědeckými a ekonomickými aspekty Liberální institut, Praha květen 2007 Přežije průmysl politiky klimatických změn? Vladimír Novotný Unipetrol, a.s. Svaz průmyslu a dopravy ČR

Přežije průmysl politiky klimatických změn? Bezesporu ano! Přežil již: •Dvě světové války •Hospodářskou krizi 30-tých let •Dvě ropné krize •Český průmysl navíc i čtyřicet let plánovaného hospodářství Otázkou zůstává: Jak kdy? Jak kde? S jakými náklady?

Obsah presentace : •Mění se globálně klima? •Kjóto – účinný nástroj či mrtvě narozené dítě? •Problémy civilizace 21. století a klimatické změny •Pozice českého průmyslu ke klimatickým změnám •Klimatické změny – vlajková loď politiky EU? •Klimatické, hospodářské a politické cykly •Co dělat

Mění se globálně klima? •Ano, mění – ostatně nikdy tomu nebylo jinak •Někde se otepluje, jinde ochlazuje •Data provedených měření, oceánografická a satelitní data nasvědčují převažujícímu trendu oteplování •Údaje posledního století vytrhávána z dlouhodobějšího kontextu •I v nedávné minulosti docházelo k obdobným změnám – z nezjištěných příčin

Svoboda, Vašků, Cílek, 2003 Velká kniha o klimatu Zemí koruny české Z rozsáhlého popisu nedávných historických změn, doloženého historickými prameny, vyjímám: •Malé klimatické optimum •Malá doba ledová •Malé klimatické optimum •Malá doba ledová •Současné klimatické optimum

Kjótský protokol účinný nástroj či mrtvě narozené dítě Principy Kjóta: účinnost, účelnost, spravedlnost, globální pohled Filozofie protokolu:Bohatí „pachatelé“ pod sankcí tvrdě omezují emise a financují další aktivity, chudé „oběti“ neomezeně (a neodpovědně) zvyšují své emise Efektivnost protokolu: •Realizace závazků stojí vyspělé země cca 150 mld $/rok •Výsledkem je zvýšení celkových emisí od roku 2000 o 15% •EU neschopna plnit závazek redukce o 8%, Čína dohání USA Kjóto principiálně nemůže vést k celkovému poklesu

Problémy civilizace 21. století a klimatické změny •Zajištění dostupných zdrojů energie pro budoucnost •Energetická bezpečnost •Nerovnoměrnost distribuce přírodních zdrojů •Nerovnoměrnost populačního vývoje •Nejzranitelnější ti nejchudší – s nejvyšším populačním růstem

Zranitelnost a připravenost •Co je příčinou zranitelnosti ?? •Neexistují ideální a neměnné přírodní podmínky •Připravenost na změny eliminují rizika často efektivněji, než prevence samotných změn klimatu •Hypotéza nevratných změn klimatu a následného kolapsu ekosystémů neprokázána •Změna klimatu nepředstavuje pouze rizika, ale i příležitosti ( příklad: Sternova zpráva: 1 mld. lidí ztížený přístup k vodě, pro stejný počet se přístup k vodě radikálně zlepší)

Pozice českého průmyslu •Restrukturalizací zásadním způsobem přispěl ke splnění a překročením Kjótských závazků •Je připraven se na dalším řešení podílet •Požaduje politiku státu založenou na tržních principech a pozitivní motivaci •V delších časových horizontech nezbytná aktivace vědeckého a výzkumného potenciálu s podporou státu •Jaderná energetika pilířem postupu k dekarbonizaci české ekonomiky •Podmínkou věcný, mýtů a ideologie zbavený přístup, založený na široké participaci všech účastněných stran •Jednostranné uplatnění administrativních a regulačních nástrojů z hlediska environmentálních efektů neefektivní a vede k podkopání konkurenceschopnosti

Dokumenty Svazu průmyslu ČR ke klimatickým změnám •Politika klimatických změn – politika udržitelného rozvoje, SP ČR •Prohlášení SP ČR k politice udržitelného rozvoje, SP ČR Stanoviska a názory SP ČR

Klimatické změny – vlajková loď politiky EU ? Margaret Becket, britská ministryně zahraničí, duben 2007: „Začněme řešit klimatické změny“ Tři důvody: •Pokud nezačneme hned, bude pozdě •EU může prokázat vůdčí kvality nejen v Evropě, ale v celém světě •EU oslaví letos 50. výročí svého vzniku Ilustruje ambice a způsob uvažování politiků EU !!!

Klimatické, hospodářské a politické cykly •Klimatické cykly: desítky let až staletí •Základní technické inovace: desítky let •Politické cykly (dem. zemí): 4-6 let •Alarmistický přístup IPCC a NGO: znásilňování klimatických cyklů pro potřeby aktérů politické scény

Co dělat •Nic ? •Omezit nezměrné plýtvání jako první krok dosažení reálných úspor •Snižování zranitelnosti •Zvyšování adaptability •Synergie cílů politiky ochrany klimatu s dalšími klíčovými strategiemi – energetická bezpečnost, zdroje energie pro budoucnost •Posilování udržitelnosti rozvoje, změna vzorců spotřeby, dosahování reálných úspor •Inspirativní přístup USA