Těžební unie Česká republika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Advertisements

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Sněm RVŠ JUDr. Lenka Valová. I. Počty studentů II. Příprava rozpočtu 2014 III. Návrh Zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti IV. Návrh.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Problémy a řešení stranické struktury Kateřina Klasnová místopředsedkyně strany VV.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Facility management ČSN EN
Legislativní překážky urychlení výstavby dopravní infrastruktury v ČR, podněty a řešení Mgr. Miroslav Osladil, advokát Střední Morava – křižovatka.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
Technologické platformy a dopravní výzkum
Financování politických stran a regulace politických kampaní 6. října 2011 Mgr. Karolína Peake místopředsedkyně vlády 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné.
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Těžební unie Česká republika Setkání těžařů Brno, Hotel Myslivna, Novinky z evropské legislativy v roce 2014 David Póč.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Praha, 30. září 2014 Setkání představenstva s vedoucími představiteli členských společností ČLFA Přínosy členství v Eurofinas.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Těžební unie Česká republika Setkání těžařů Tábor, 9. – Novinky z evropské legislativy (2. kvartál 2011) David Póč.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Výbory a pracovní skupiny
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Evropská dimenze legislativy
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání
Transkript prezentace:

Těžební unie Česká republika Evropská legislativa v oblasti těžebního průmyslu – příklad novelizace směrnice EIA David Póč Závěrečná konference projektu PASGEO, Blansko 3-4.12.2013

Těžební unie a její činnost na úrovni EU Těžební unie je největší asociací těžebního průmyslu v České republice, která má více než 110 členů Od roku 2004 realizace aktivit i na úrovni EU Členství v evropské asociaci těžebního průmyslu EUROMINES Vliv na vývoj evropské legislativy, možnost komunikace o novinkách a záměrech pro členskou základnu Členství zástupce Těžební unie v Komisi pro životní prostředí, Komisy pro evropskou politiku a Komisy pro komunikaci Podpora těžebního průmyslu v EU – tzv. Raw Materials Initiave Aktivity EU v oblasti podpory VaV pro těžební průmysl – především H2020 (ve vazbě na strategickou iniciativu European Innovation Partnership a implementační plán v podobě Strategic Implementation Plan, ETP-SMR etc.)

Novelizace EIA – základní info Kyperské předsednictví Radě EU výrazným způsobem posunulo kupředu plánovanou novelizaci směrnice EIA (aktuální znění 2011/92/EU), stejně tak litevské předsednictví vidí tento legislativní krok jako prioritu Vydán poziční dokument 2012/0297 COD, který navrhuje již konkrétní úpravu jednotlivých článků EIA představuje jeden z klíčových legislativních prvků EU propojujících průmysl a veřejnost Novelizace směrnice představuje hlavní bod v environmentálním programu Evropské komise pro roky 2012 – 2014, velký význam v Evropském parlamentu (především aktivita Výboru pro životní prostředí) Těžební unie se podílí na připomínkovém řízení návrhu skrze členství v asociaci Euromines, problematika využití finského horního zákona (vazba i na novelizaci horního zákona v ČR)

Situace v ČR ČR – problematická transpozice směrnice 2011/92/EU Hrozící infridgement ze strany EK (EIA by měla být správním řízením, environmentální povolení s návazností dalších stupňů, změny – nová EIA ad.) Vazba EIA na územní či stavební řízení Otázka – vytvoření komplexního procesu včetně územního a stavebního řízení zahrnující EIU (dnes integrované procesy existují v Německu, Nizozemí, Rakousku ad.) Řešení??? – integrované řízení ze strany jednoho orgánu, vydání správního rozhodnutí (dořešení procesní stránky odvolání, soudního přezkumu, přesnější role veřejnosti). Dvě varianty – intergrace EIA do územního řízení nebo varianta integrovaného povolovacího řízení zahrnující územní i stavení části.

Struktura novelizace EIA (1) Aktuální návrh novelizace, vzhledem ke svým cílům, představuje potencionální riziko pro všechny průmyslové sektory: Další zvýšení administrativních nákladů na proces EIA, které ponese podnikatelský subjekt včetně prodloužení termínů ad. Další zvýšení transakčních nákladů v rámci jednotlivých členských států (změny legislativy, implementační struktura) Možná retroaktivita??? S ohledem na aktuální návrhy potencionální nejistota pro činnost mnoha tzv. stakeholders (veřejný i soukromý sektor) Další snižování konkurenceschopnosti evropského průmyslu???

Struktura novelizace EIA (2) Z pozice těžebního průmyslu je zajímavé podívat se na několik bodů, které plynou z aktuální verze směrnice přeložené právě Výbor pro životní prostředí EP v červenci 2013. Na základě jednání Výboru pro životní prostředí byl dokument posouzen v plenárním zasedání EP a množstvím dodatků a nyní je předán Evropské komisy a Evropské radě pro dokončení procesu přijetí Z hlediska struktury novely se dají diskutabilní části rozdělit do dvou základních okruhů: Rozšíření účinnosti směrnice EIA, resp. oblasti působnosti a jejich vymezení Konzistentnost směrnice EIA s ohledem na definování klíčových termínů a možností transpozice

Rozšíření účinnosti směrnice EIA Zahrnutí veškerých průzkumných a geologických prací pod směrnici EIA Aktuální znění návrhu novely (Dodatky EP č. 36 a č. 80) zahrnuje návrh na plný proces EIA u všech průzkumných a geologických prací včetně oblasti neenergetických nerostných surovin a to bez ohledu na jejich rozsah Došlo by tak k dalšímu výraznému omezení průzkumných prací v Evropě, které by se tímto téměř zastavili Problematické by bylo de facto i povolení k průzkumu/mapování ve věci případného rozšíření stávající těžby na již otevřených ložiskách Zahrnutí všech povrchových těžebních aktivit bez ohledu na rozsah Na rozdíl od stávající úpravy (směrnice 2011/92/EU), která pro povrchovou těžbu rozlišuje při procesu EIA „rozměry/rozsah“ těžebních činností (aktuálně hranice 25 ha), tak novelizace navrhuje bez ohledu na rozsah plné řízení dle směrnice EIA (Dodatky EP č. 79, 112 a 126) Jedná se další zvýšení nákladů pro především malé firmy operující na lokálních ložiscích

Konzistentnost směrnice EIA Zahrnutí „vizuálních dopadů“ V úpravě dle EP (Dodatek č. 6, 11 a 45) stále zůstává požadavek na posouzení „vizuálního dopadu“ průmyslové činnosti Překryv s již stávajícími prvky jako je krajinotvorba Zahrnutí specifických hledisek podzemních vod a jednotlivých vrstev půdy V současném návrhu EP (Příloha II A, III a IV) dochází k rozšíření obecných pojmů jako je „voda“ či „půda“ na jednotlivé vrstvy, stupně, tj. každý prvek bude muset být prokazován zvlášť Ukončení/odstranění schváleného projektu Dle DP (Dodatek č. 80) je nutné screening či dokonce plná EIA u schválených projektů, které prochází likvidační/ukončovací fází. Zde dochází ke zdvojení administrativní činnosti, protože ukončení projektu a rehabilitační plány jsou součástí „původního“ procesu EIA. Definice biodiverzity Aktuální návrh EP (především Dodatky 83 a 129) v některých částech odkazuje na směrnice spojené s NATUROU 2000 a dává za povinnost posoudit vliv na biodiverzitu i mimo tyto lokality, tj. pro všechny provozy

Další aktuální otázky evropské legislativy Seveso III. Dne 24. 7. 2012 byla v oficálním věstníku EU zveřejněna schválená směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/18/EU o kontrole havárií velkého rozsahu, tzv. Seveso III. Členské státy musejí provést transpozici této směrnice do 31.5.2015 s nabytím účinnosti nejpozději od 1.6.2012 (bude s ukončena platnost směrnice Seveso II.). Mezi hlavními změnami můžeme najít především harmonizaci klasifikace nebezpečných látek ve vazbě na některé nedávno přijaté normy v oblasti chemikálií – především se jedná o nařízení REACH, včetně adaptace na novou mezinárodní klasifikaci chemických látek přijatou Spojenými národy známou pod zkratkou GHS – Globally Harmonised System. Problematika Resource Efficiency a Life Cycle Assesment Otázka biodiverzity ve vazbě na činnost těžebního průmyslu Otázka novelizace tzv. horního zákona – využití finského horního zákona, BAT dokumenty, best practices koncepty

Děkuji za pozornost! Těžební unie Slavíčkova 827/1a Brno 656 13 Česká republika