Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Projekt „ROVNÁ ŠANCE“ Prezentace Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Týká se všech oblastí a v.
Lokální partnerství FÓRUM PRO RODINU
„Slaďování rodinného a pracovního života v ICT průmyslu“ - představení projektu Barbora Slavíčková.
Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
Dotační možnosti pro obce a města
© Interface Wien GmbH Interface Wien GmbH Vítejte v Interface Wien!
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Genderový audit Mgr. Tomáš Bitrich Společenská odpovědnost firem v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/
Lidské zdroje a zaměstnanost
Netradiční formy zaměstnávání  Způsoby a okolnosti uplatňování nových forem  Slaďování rodinného (soukromého) života se zaměstnáním  Účast žen na trhu.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Slučitelnost rodiny a zaměstnání z pohledu rodinné politiky1 Slučitelnost rodiny a zaměstnání v rodinné politice města Brna, aneb v čem se.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
1 EICO - nevyšlapanou cestou. 2 Evropský sociální fond Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ) Opatření 2.3 Posílení kapacity poskytovatelů sociálních.
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Evropský sociální fond v ČR
PROGRAM TISKOVÉ KONFERENCE Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí Úvodní slovo Vít Liška, MPSV ČR Představení projektu Marie Oujezdská, NCR Zaměření,
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Představení projektu ANIMA PLUS CZ – audit rodina a zaměstnání Marie Oujezdská Národní centrum pro rodinu.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Představení společnosti MARLIN, s. r. o
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
ZAMĚSTNÁNÍ RODINA Slučitelnost má mnoho faset Pracovní doba „flexibilní, férová, v zájmu rodiny“  Flexibilní pracovní doba pro rodiče  Částečné úvazky.
Vzdělavatel, zaměstnavatel a uživatel Tomáš Hájek.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
PROINCOR – Inovační audit Liberec – PROINCOR - Inovační audit 2 INOVACE Změna je jedinou jistotou dnešního světa Předpoklad udržení zákazníka.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Company LOGO Efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby Operační program lidské zdroje a zaměstnanost 2007 – 2013 Ministerstvo vnitra České republiky.
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013) Jihlava, 18. června 2007.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Zhodnocení realizace JPD 3, možnosti podpory z ESF v dalším období Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, Ing. Světlana.
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
Prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Týká se všech oblastí a v našem případě konkrétně jde.
Kulatý stůl- Hodonín, Nástroje pro-rodinné politiky a jejich využití v oblasti lidských zdrojů a budování dobrého jména firmy Blanka Brabcová.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
PREZENTUJÍCÍ Rodinné audity Metodika opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života PhDr. Lada Nováková Mgr. Klára Čmolíková Cozlová.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Způsoby slaďování rodinného a pracovního života v zahraničí
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
Bezradný rodič? Bezradný zaměstnavatel? Hledejme společnou řeč…
„Žijeme a pracujeme na Vysočině“ představení projektu
Poznámky z pohledu rodiny Ing. arch. Jan Florian
Ing. Stanislava Správková
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR 2 Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Představení projektu „Auditu rodina a zaměstnání“ Mgr. Vít Liška

3 Informace o projektu ESF - Operační program lidské zdroje a zaměstnanost prioritní osa 3.4 Sociální integrace a rovné příležitosti oblast podpory 4.3.4 Rovné příležitosti žen a mužů na trhu práce a sladění pracovního a rodinného života Celkové náklady: 20 937 264,00 – 85 % ESF, 15 % ČR Účast v projektu je zcela bezplatná Délka projektu: 3 roky

Informace o projektu II 4 Informace o projektu II Audit rodina a zaměstnání je nástroj, který může management společnosti využít k rozvoji a optimalizaci personální politiky Projekt vychází z rakouské verze německého audit berufundfamilie V ČR Audit rodina a zaměstnání poprvé realizován v rámci pilotního projektu ANIMA PLUS CZ, jehož realizátorem bylo Centrum pro rodinu a sociální péči Brno, partnerem Národní centrum pro rodinu.

Proč jsme se rozhodli realizovat audit rodina a zaměstnání 5 Proč jsme se rozhodli realizovat audit rodina a zaměstnání Pro řadu společností v ČR je v současné době složité sáhnout k finančním benefitům pro své zaměstnance – převážná většina opatření Auditu rodina a zaměstnání je finančně nenáročná Společnosti si pro zachování konkurenceschopnosti potřebují udržet své klíčové pracovníky Audit rodina a zaměstnání se týká pracovníků s pečovatelskými povinnostmi v různých fázích života rodiny (nejen rodiny s dětmi, ale i péče o závislého člena rodiny) Audit rodina a zaměstnání umožňuje zapojit všechny pracovníky, ze všech úrovní společnosti

Komu je Audit rodina a zaměstnání určen 6 Komu je Audit rodina a zaměstnání určen Všem zájemcům se sídlem mimo hl. město Prahu Společnostem, které se problematikou slaďování pracovního a rodinného života svých zaměstnanců dlouhodobě zabývají i společnostem, pro které je toto téma nové Audit je vhodný pro jakýkoli typ firmy / instituce / organizace s více než pěti zaměstnanci Auditovat lze celou společnost nebo jen její část – úsek, odbor, regionální pobočku atd. Kapacita projektu je 30 firem / institucí / organizací Z účasti na projektu musí mít přínos min. 25% zaměstnanců společnosti (pečující pracovníci)

7 Cílové skupiny auditu Zaměstnavatelé Zaměstnanci opatření realizovaná v rámci auditu se stanou součástí strategie společnosti prorodinná orientace nezohledňuje jen potřeby zaměstnanců, ale také zvyšuje konkurenceschopnost pozitivní vnímání auditu – audit jako možnost zvýšit efektivitu a motivovanost svých zaměstnanců audit přináší především kvalifikované personální poradenství Zaměstnanci audit není nástroj kontroly zaměstnanců, ale přináší vzájemný dialog rodinu (péči o děti, o závislého člena rodiny) a zaměstnání je možné sladit ku prospěchu obou stran Dále se na Auditu rodina a zaměstnání podílejí: 10 poradců 10 hodnotitelů

8 OBLASTI PERSONÁLNÍ POLITIKY, KTERÝMI SE AUDIT RODINA A ZAMĚSTNÁNÍ ZABÝVÁ Firemní kultura Pracovní doba Rodičovství, mateřská a rodičovská dovolená a návrat do zaměstnání Organizace práce Pracovní místo Informační a komunikační strategie Kultura vedení Personální rozvoj Finanční a nefinanční pobídky Služby pro rodiny Výsledkem auditu mohou být jak velká opatření, tak započetí diskuze o firemní prorodinné personální politice Oblast pracovní doby: Pružná pracovní doba, Kratší pracovní doba, Pracovní doba a její úpravy orientované na různé životní fáze, Možnosti převodu odpracované doby, Přerušení výkonu práce , Dovolená na zotavenou, Neplacené volno (uvolnění z pracovní doby)

Průběh Auditu rodina a zaměstnání 9 Průběh Auditu rodina a zaměstnání Oblast pracovní doby, Pružná pracovní doba, Kratší pracovní doba, Pracovní doba a její úpravy orientované na různé životní fáze, Možnosti převodu odpracované doby, Přerušení výkonu práce, Dovolená na zotavenou, Neplacené volno (uvolnění z pracovní doby)

Průběh Auditu rodina a zaměstnání 10 Průběh Auditu rodina a zaměstnání

Průběh Auditu rodina a zaměstnání 11 Průběh Auditu rodina a zaměstnání

Průběh Auditu rodina a zamĚstnání 12 Průběh Auditu rodina a zamĚstnání

Průběh Auditu rodina a zamĚstnání 13 Průběh Auditu rodina a zamĚstnání

Kde získat informace a jak se zapojit 14 Kde získat informace a jak se zapojit Webový portál www.auditrodina.eu

Přihlašovací formulář 15 Přihlašovací formulář

16 Děkuji za pozornost vit.liska@mpsv.cz