Činnost a podněty Výboru pro práva dítěte Rady vlády pro lidská práva Zdeněk Kapitán 17. seminář o plnění Úmluvy OSN o právech dítěte v ČR Praha, Senát.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupový bod: Zasedacka_108
Advertisements

VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Sociální důvody jako důvod pro umístění dětí do institucí?
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
Testování osob mladších 18 let – právní a kriminologický pohled
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
Mládež v akci Neformální volnočasové vzdělávání pro všechny mladé lidi.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Financování politických stran a regulace politických kampaní 6. října 2011 Mgr. Karolína Peake místopředsedkyně vlády 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Koncepce environmentální bezpečnosti
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Veřejná správa.
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Andrea Brožová Doubková
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Škola podporující zdraví Komunitní program WHO pro MŠ, ZŠ a SŠ v ČR od r Národní koordinační centrála v SZÚ Poslanecká sněmovna, Konírna
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
VLÁDNÍ STRATEGIE PRO ROVNOST ŽEN A MUŽŮ V ČR NA LÉTA Radan Šafařík Oddělení rovnosti žen a mužů, Sekce pro lidská práva Úřad vlády ČR.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Nástroje na podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice: zkušenost České republiky Radan Šafařík Odd. rovnosti žen a mužů Sekce pro lidská práva.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Práva dítěte a jejich ochrana. Mezi lidská práva patří také práva dítěte. Lidé z mnoha zemí se domluvili na tom, která práva mají mít děti. Shodli se.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Institut ochránce práv dětí
Vodohospodářské aktuality
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Stop násilí ve vztazích
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Výbory a pracovní skupiny
ERRC & MDAC proti ČR (kolektivní stížnost k EVSP)
Obor zdravotních služeb MZ
Andrea Brožová Doubková
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Činnost a podněty Výboru pro práva dítěte Rady vlády pro lidská práva Zdeněk Kapitán 17. seminář o plnění Úmluvy OSN o právech dítěte v ČR Praha, Senát Parlamentu České republiky, 30. listopadu 2011

Systémové poznámky

Překážky větší progrese ochrany práv dětí  přílišná vyhraněnost některých názorových skupin  neochota kvalitně diskutovat  předsudky k materii ochran práv dětí  absence potřebné míry pokory

Proč bojovat za práva dětí?  pozitivistický pohled  práva dětí korespondují s povinnostmi uloženými právním řádem  existují závazky z mezinárodního práva, které nutí Českou republiku  hodnotový pohled  zdravý vývoj dítěte v sociálně otužilého jedince majícího vysokou hodnotu emocionálního naplnění

Vzory ze zahraničí?  nesrovnávat nesrovnatelné; mimo jiné proto, že co je funkční jinde, nemusí být funkční u nás  inspirace není bezmyšlenkovité napodobování bez rozmyslu; inspirace je podnět ke tvoření a připouští proto jít vlastní cestou  napodobujeme vzory selektivně podle svých utilitárních potřeb

Obsahové priority

Poselství doporučení ženevského VPD 7. Výbor vyzývá Stát, aby přijal veškerá nezbytná opatření za účelem řešení doporučení ze závěrečných připomínek a doporučení k druhé zprávě, jež dosud nebyla realizována nebo nebyla realizována dostatečně, zvláště doporučení týkajících se vytvoření národního akčního plánu; ustavení nezávislého orgánu pro dohled nad realizací Úmluvy; shromažďování dat a úplné integrace práva na nediskriminaci. 11. Výbor doporučuje Státu, aby provedl komplexní přezkoumání veškeré své legislativy a přijal veškerá nezbytná opatření, za účelem zajištění úplné platnosti Úmluvy v jeho domácím právním systému.

Několik čísel  v institucionální výchově (v ústavech) se nachází v České republice asi 0, milionu dětí  sexuálním násilím je v České republice ohrožováno cca 0,2 milionu dětí (podle měřítek Rady Evropy je to dvojnásobek)  v České republice žijí asi 2 miliony dětí, které mají své specifické dětské potřeby

Zaměření na celou dětskou populaci  svá práva mají nejen děti neohrožené, ale všechny; k tomu viz doporučení obsažená v bodech 13., 15., 19., 44. a zejména 46. Závěrečné zprávy  zásadními ohrožujícím faktory jsou  nižší sociální kompetence rodičů, event. jiných pečujících osob  rozpad partnerského soužití rodičů  součástí pozitivní ochrany práv dětí je také aktivní rodinná politika jako soubor systémových opatření zaměřených na podporu funkční rodiny (v širokém smyslu) – té se nabízejí služby sloužící zejména k prevenci či zvládání ohrožujících jevů; uvedený přístup vede k naplňování požadavku deinstitucionalizace výchovy dětí  důsledkem je nejen (pozitivní ovlivnění demografické křivky, úspora na sociálně-intervenčních opatřeních)

Dohled nad ochranou práv dětí  aplikace bodu 17. Závěrečné zprávy  prostředkem by mohl být dětský ombudsman  kromě dřívějšího usnesení vládního výboru pro práva dítěte vznikl i věcný záměr zákona o ochránci práv dětí; v realizaci tohoto legislativního záměru však nebylo pokračováno  zásadní je funkční nezávislost takového orgánu  možností je buď nová samostatná instituce, nebo rozšíření kompetencí některé ze stávající  důležité je však jasně vymezit kompetence (vlastní přístup dětí k lepší ochraně jejich práv, akcelerace mechanismů pro dodržování Úmluvy o právech dítěte)

Participační práva dětí  … právo dítěte vyjádřit svůj názor, respektive být slyšeno podle čl. 12 Úmluvy o právech dítěte  nelze se zaměřovat jen na soudní řízení  příběh ze života …  slova neodpovídají vždy postoji dítěte  vytvořit strategii podpůrných opatření vedoucích k akceptaci důležitosti a výhodnosti znát názor dítěte a vytvoření vhodných kompetencí k jeho zjišťování

Možnost dalšího postupu  podle manažerských principů dodržovat linii: úkol – termín – kontrola – odpovědnost  nabízí se forma vládního usnesení, které rozdělí mezirezortní odpovědnost s jasně stanovenými cíli měřitelnými v čase  tomuto řešení napovídá i bod 13. Závěrečné zprávy

Děkuji za pozornost