Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chráněné bydlení, osobní asistence Lucie Valouchová, FN Plzeň Podzimní setkání, EPI-RODINA Praha, Hotel Globus,
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Zákon o sociálních službách
Vymezení a pojetí sociálních služeb
Mgr. Miroslav Prchal, DiS. BRNO, OLOMOUC 2013
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Farní charita Litomyšl
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Terénní sociální práce
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Domov seniorů T.G.M. Beroun Poskytování sociálních služeb Příspěvková organizace Pod Studánkou Beroun Zpracoval: Marek Paclt.
Sociální péče o OZP. Krom již zmíněné sociálně právní ochrany OZP spočívá hlavně v poskytnutí: A) sociálních služeb B) Sociálních dávek C) Kompenzačních.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Sociální rehabilitace. je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
VY_32_INOVACE_SA4A_1 DUM 1. „ OBLASTI AKTIVIT PRO PRÁCI S CÍLOVOU SKUPINOU “
Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež. poskytují ambulantní, popřípadě terénní služby dětem ve věku od 6 do 26 let ohroženým společensky nežádoucími.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová. Sociální služby - definice Nástroj sociálního zabezpečení – sociální pomoci Poskytovány lidem společensky znevýhodněným,
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Denní stacionáře.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Kontaktní centra.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Setkání členů RZK a představitelů KUZK se starosty měst a obcí Zlínského kraje 6. dubna 2017, Vsetín Sociální oblast Michaela Blahová radní Zlínského.
Pečovatelská služba.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2018 OSV JMK.
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory
Týdenní stacionáře.
Terénní programy.
Terapeutické komunity
Novela zákona o sociálních službách
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Konzultační proces k tématu „Nová „druhologie“ sociálních služeb a souvisejících konceptů změn“ Chotoviny, květen, 2014 Mgr. Jan Vrbický.
Zjišťování kvality poskytovaných sociálních služeb
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
Potřebnost sociálních služeb ve městě Veltrusy
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Transkript prezentace:

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné správy a inspekci soc. služeb Předpoklady pro výkon činnosti v sociálních službách Předpoklady pro výkon povolání sociálního pracovníka

Základní zásady Každá osoba má nárok na základní sociální poradenství Lidská důstojnost Individuálně určené potřeby osob Rozvoj samostatnosti a aktivity Posilování soc. začleňování Kvalita, dodržování lidských práv a základních svobod

Důležité pojmy Sociální služba činnost nebo soubor činností pomoc a podpora sociální začlenění prevence sociálního vyloučení Přirozené sociální prostředí rodina, vazby k blízkým osobám, místa kde lidé pracují, vzdělávají se, realizují běžné sociální aktivity

Nepříznivá sociální situace ztráta nebo oslabení schopnosti , důvody : věk nepříznivý zdravotní stav krizová sociální situace životní návyky a způsob života vedoucí ke konfliktům se společností sociálně znevýhodňující prostředí ohrožení práv a zájmů trestnou činností jiné osoby řešení musí podporovat sociální začlenění nebo chránit před sociálním vyloučením

Sociální vyloučení vyčlenění člověka mimo běžný život společnosti a nemožnost se do něj zapojit v důsledku nepříznivé sociální situace Sociální začleňování proces, příležitosti a možnosti, které napomáhají k zapojení do ekonomického, sociálního, kulturního života společnosti, běžný způsob života ve společnosti

Kdo sociální služby poskytuje Obce a kraje podmínky pro rozvoj soc. služeb, zjišťování potřeb lidí a zdrojů, zřizovatelé organizací (komunitní plánování) NNO a fyzické osoby poskytovatelé služeb MPSV zřizovatel specializovaných zařízení (celkem 5) systémová a právní opatření , podpora kvality soc. služeb

Příspěvek na péči Poskytuje se osobám závislým na péči jiné osoby, účelem je zajištění potřebné pomoci Pomoc může poskytovat osoba blízká nebo poskytovatel sociálních služeb Výše příspěvku záleží na stupni závislosti (IV stupně, Pro stanovení stupně závislosti se posuzuje péče o vlastní osobu, soběstačnost v péči o domácnost, v komunikaci, nakládání s penězi, obstarávání osobních záležitostí, zapojení do soc. aktivit, ……. (viz §9)

Druhy a formy poskytování sociálních služeb Druhy : Sociální poradenství Služby sociální péče Služby sociální prevence Formy : terénní ambulantní pobytové zařízení a činnosti sociálních služeb

Sociální poradenství Základní sociální poradenství informace pro řešení nepříznivé sociální situace, základní činnost při poskytování všech druhů služeb Odborné sociální poradenství zaměření na potřeby různých cílových skupin lidí ( poradny pro seniory, lidi s postižením, manželské a rodinné poradny,….)

Služby sociální péče Napomáhají zajistit fyzickou a psychickou soběstačnost Cíl : umožnit v co nevyšší možné míře zapojení do běžného života společnosti ( fungování v přirozeném prostředí) zajistit důstojné prostředí a zacházení (pokud stav osob vylučuje a))

Příklady služeb soc. péče Osobní asistence, pečovatelská služba, tísňová péče, podpora samostatného bydlení, odlehčovací služby, denní a týdenní stacionáře, domovy pro seniory a pro osoby se zdravotním postižením, domovy se zvláštním režimem, chráněné bydlení,…..

Činnosti služeb sociální péče Výchovné, vzdělávací, aktivizační Zprostředkování kontaktu se společenským prostředím Sociálně terapeutické Pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí (Pomoc při péči o vlastní osobu nebo zajištění péče, poskytnutí stravy, ubytování ……..)

Služby sociální prevence Napomáhají zabránit sociálnímu vyloučení osob ohroženým z důvodu krizové sociální situace, životních návyků a způsobů vedoucích ke konfliktu se společností, sociálně znevýhodňujícího prostředí,………. Cílem je napomáhat k překonání nepříznivé sociální situace a chránit společnost před vznikem, a šířením SPJ

Příklady služeb sociální prevence Raná péče, krizová pomoc, tlumočnické služby, intervenční centra, kontaktní centra, nízkoprahová zařízení pro děti a mládež, nízkoprahová denní centra, noclehárny, azylové domy, domy na půl cesty, terapeutická komunita, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, terénní programy,

Činnosti služeb sociální prevence pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů, obstarávání osobních záležitostí zprostředkování kontaktů se společenským prostředím sociálně terapeutické činnosti poskytnutí stravy nebo pomoc při jejím zajištění poskytnutí podmínek pro osobní hygienu nebo pomoc při osobní hygieně poskytnutí ubytování, přenocování

Podmínky poskytování sociálních služeb Registrace Registr poskytovatelů sociálních služeb Povinnosti poskytovatelů soc. služeb veřejný závazek , jednání se zájemcem, smlouva o poskytování ss. podmínky a pravidla poskytování služby, práva a důstojnost, stížnosti, srozumitelnost informací pro všechny, individuální plán průběhu poskytování ss. , standardy kvality soc. služeb

Standardy kvality sociálních služeb Požadavky na kvalitu sociální služby a kriteria pro její posuzování Oblasti SQ : personální provozní procedurální (cíle a způsoby poskytování soc. služby, ochrana práv osob, jednání se zájemcem o službu, smlouva o poskytování služby, dokumentace o poskytování služby, stížnosti, návaznost služby na další zdroje )