Integrace obnovitelných zdrojů do elektrizační soustavy ČR Kulatý stůl AEM, 19.9.2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Udržitelný rozvoj energetiky
Advertisements

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
Rozvoj OZE a jeho dopady Tisková konference ČSRES dne
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR
Výstavba a provoz solárních zdrojů elektřiny
Bezpečnost a spolehlivost provozu přenosové soustavy v kontextu MSK
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Kvalita elektrické energie z pohledu distributora
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
XXII. Seminář energetiků
Chytré sítě Smart grids.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Návrhy na změny pravidel trhu s elektřinou v Evropě
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
DOPADY NEKOORDINOVANÉHO ROZVOJE FOTOVOLTAIKY 2. listopadu 2009 Praha, Centrum energetického poradenství PRE Tisková beseda ČSRES.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
Kritické situace v PS ČR
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
POTENCIÁL ČR Z HLEDISKA POSKYTOVÁNÍ PpS ZZ30
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
XVIII. seminář energetiků Regulace v energetice; podpora výroby elektřiny z OZE seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Tp Otrokovice, a. s. 28. – 30. ledna.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Chytré sítě Smart grids.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Fungování evropských trhů v EU a ČR Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování energetických trhů? Nová legislativa a její vliv na trh s elektřinou.
1 Pracovní skupina elektro, výsledky roku 2013, požadavky na změny pro rok 2015 Petr Matuszek Seminář SVSE Praha 18. března 2014.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
E.ON Distribuce, a.s. – rizika a příležitosti na energetickém trhu ČR Fungování energetických trhů v EU a ČR Josef Havel Praha – Žofín E.ON Distribuce,
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Integrace obnovitelných zdrojů do elektrizační soustavy ČR Kulatý stůl AEM,

2 Obsah 1.Měření a vyhodnocení vlivu FVE na provoz DS 2.Výsledky pracovních skupin OZE 3.Přepočet bilančního limitu pro připojení nových zdrojů do ES ČR 4.Vývoj energetické legislativy 5.Shrnutí

3 Měření a vyhodnocení vlivu FVE na provoz DS •Parametry –Distributoři provedli od března do července 2011 soubor více než 100 dlouhodobých měření v sítích nízkého a vysokého napětí. –Měření byla provedena v souladu se způsoby popsanými v PPDS. •Výsledek –Byl zjištěn výrazný vliv FVE na úroveň napětí a to v sítích nízkého napětí více než ve 30 % případů a v sítích vysokého napětí ve více než 11 % případů. Ještě výraznější vliv byl zjištěn u překročených hodnot flikru. –Také další parametry kvality elektřiny byly novými zdroji také ovlivněny, ale ne v tak výrazné míře jako napětí a flikr. •Závěr –Zjištěné výsledky měření potvrzují, že je třeba individuálně posoudit připojení každého i malého zdroje z hlediska dopadu na kvalitu elektřiny pro ostatní zákazníky. –Výsledky měření jsou v současné době vyhodnoceny. Byly velkým přínosem pro upřesnění technických podmínek pro připojování nových zdrojů, tak aby nedocházelo k ovlivňování kvality elektřiny pro ostatní zákazníky. –Zpřesněná kritéria pro připojení nových zdrojů jsou v současné době zapracovávána do novely PPDS. Následně bude iniciována změna sekundární legislativy.

4 Výsledky pracovních skupin OZE •Doporučení asociací FVE k řešení –Nalezení výkonové hranice pro paušální povolování FVE –Možnost využití kombinace FVE a akumulace u malých instalací do 30kW na střechách •Stav podepsaných smluv o připojení (FVE, VTE) se nepodařilo významně snížit – stále jich je 1500 MW (oproti 1700 MW v 03/11) •Předpoklad rozvoje OZE dle asociací –FVE – 376 MW do 2016 (viz následující slide) –VTE – cca 370 MW do roku 2015 –Bioplyn – cca 35 MW do 2013 –Biomasa – předpoklad dle NAP •Závěry –Došlo ke vzájemné výměně informací, záměr se naplnil –Ukončit stávající pracovní skupiny –Akumulace – je perspektivní, je třeba rozpracovat ekonomické a legislativní aspekty

Předpoklady nárůstu nových realizací FVE dle asociací Celkem MWCelkem ks

6 Přepočet bilančního limitu pro připojení nových zdrojů do ES ČR •Jsou potvrzeny závěry studie EGU Brno z 2/2010 pro rok 2011 z hlediska bilančního limitu neregulovaných zdrojů (ve vazbě na skladbu zdrojů ES ČR, stabilitu a bezpečnost provozu). •Soustava je v 2011 provozována v blízkosti bilančního limitu •Vlivy na výši bilančního limitu –Možnost exportu (kapacita sítí, schopnost absorbce trhem – výroba/spotřeba) –Likvidita a mechanismus vnitrodenního trhu –Skladba zdrojů v provozu –Spotřeba (objem, tvar diagramu) –Disponibilita podpůrných služeb •Jedním z parametrů výpočtu byl NAP (dle usnesení vlády č. 603/2010) •Aktualizace bilančního limitu pro rok 2012 –Dopracovány podklady v minulém týdnu a jsou zapracovávány do roční přípravy provozu –Ověřují se výpočty provozu soustavy –Bilanční limit pro rok 2012 bude zveřejněn pravděpodobně v říjnu, nejpozději do konce roku 2011

7 Vývoj energetické legislativy •Nová energetická legislativa –Novela zákona č. 458/2000 Sb. •Podstatné změny, zejména –Autorizace na výstavbu výroben elektřiny –Dispečerské řízení •Připravované změny sekundární legislativy ze strany státní správy •Projednávaná energetická legislativa –Novela zákona č. 406/2000 Sb. •Připravované změny sekundární legislativy ze strany státní správy –Návrh zákona o podporovaných zdrojích •Připravované změny sekundární legislativy ze strany státní správy

8 Shrnutí •Díky přijatým opatřením doposud nedošlo k bilančním problémům v ES ČR •Měřením (na hladinách VN a NN) byl potvrzen negativní vliv provozovaných FVE na kvalitu dodávky koncovým zákazníkům připojených do distribuční soustavy •Na další vývoj v ES ČR má vliv i nasazování OZE v soustavách okolních zemí a dostupnost podpůrných služeb v ES ČR •PDS budou i nadále posuzovat každou žádost o připojení nového zdroje individuálně •Nová legislativa (novela energetického zákona č. 458/2000 Sb.) a probíhající legislativní změny (návrh zákona o podporovaných zdrojích, připravované změny sekundární legislativy) výrazně ovlivňují podnikatelské prostředí v energetice ČR •V návaznosti na dokončení Roční přípravy provozu PS bude upřesněn a zveřejněn bilanční limit pro rok 2012