Možnosti grantových projektů pro rozvoj informační gramotnosti a činnosti knihoven Petr Očko SPRIG / ÚISK FF UK Seminář IVIG, 22. září 2005 Filosofická.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Finanční mechanismy EHP / Norsko Celková alokace pro ČR 105,850 mil. € Evropský hospodářský prostor - 46,600 mil. Eur Norsko - 59,252 mil Eur.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Optimalizace nákladů na vybavení firmy v oblasti informačních a komunikačních technologií Petr Očko Seminář Hospodářské komory ČR Jihlava, 21. května 2009.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropský sociální fond v ČR
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Optimalizace nákladů na vybavení firmy v oblasti informačních a komunikačních technologií Petr Očko Seminář Hospodářské komory ČR Hradec Králové, 26. února.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ).
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Zhodnocení realizace JPD 3, možnosti podpory z ESF v dalším období Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, Ing. Světlana.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
FONDY EU Programové období
Hradec Králové ISSS 2006 Webové prostředí pro prezentaci programů a projektů spolufinancovaných EU se zaměřením na cestovní ruch RNDr. Blanka Fischerová.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Michal Šperling - EUREDIS
Transkript prezentace:

Možnosti grantových projektů pro rozvoj informační gramotnosti a činnosti knihoven Petr Očko SPRIG / ÚISK FF UK Seminář IVIG, 22. září 2005 Filosofická fakulta UK, Praha

Východiska MK i ostatní ústřední orgány státní správy a v posledních letech zejména obce a kraje, resp. územní samosprávné celky věnují podpoře knihovnictví poměrně velkou pozornost a vynakládají na ni značné finanční prostředky. Tato finanční podpora z veřejných zdrojů není ovšem vždy dostatečně a efektivně koordinována. Viz: Předkládací zpráva k UV č. 679 ze

Východiska Slabé stránky podle SWOT analýzy Koncepce:  Nedostatek finančních prostředků.  Nedostatečná úroveň mezirezortní kooperace knihoven při zajištění VKIS a budování knihovních fondů.  Nevyrovnaná úroveň rozsahu a kvality poskytování VKIS v rámci oborů a regionů.  Nedostatečná úroveň zpřístupňování informací z oblasti veřejné správy.  Nedostatečně rozvinutá informační infrastruktura a vybavenost knihoven ICT.  …

Východiska Koncepce předkládá možnost koordinace výdajů veřejných rozpočtů na podporu VKIS a dosažení synergického efektu prostřednictvím priorit definovaných nejen s ohledem na stávající stav VKIS, ale i na účelné využití fondů EU na podporu těchto veřejných služeb. Viz: Předkládací zpráva k UV č. 679 ze

Co říká Koncepce?  Jako významný zdroj v procesu implementace Koncepce mohou knihovny využít různé zdroje a programy EU.  Jedná se zejména o Společný regionální operační program (vysokorychlostní internet a veřejná místa přístupu k internetu) a program Rozvoj lidských zdrojů. Důležitou úlohu při přípravě projektů orientovaných na strukturální fondy by měly sehrát krajské knihovny.  Pro podporu vybraných aktivit knihoven je možno také využít například programy Culture 2000, eContent, eContent+, Leader a Leader+, Equal, Interreg a v oblasti výzkumu Rámcové programy výzkumu a vývoje a program EUREKA!.  MK bude systematicky podporovat přípravu projektů. Viz: Koncepce rozvoje knihoven na léta

Možnosti financování projektů knihoven  Národní programy •MK ČR – VISK, K21 •MŠMT ČR – FRVŠ, VaV (KONTAKT…) •MI ČR – Vzdělávání / Informační společnost  Města a kraje

Možností je více  Strukturální fondy EU  Komunitární programy EU  Finanční mechanismy EHP/Norsko  Nadace a nadační fondy  Programy společností a jiných soukromých subjektů

Strukturální fondy EU Programové období 2000 – 2006 má 3 cíle:  Cíl 1 – Podpora rozvoje zaostávajících regionů Regiony s HDP pod hranicí 75% průměru EU => podpora udržitelného rozvoje.  Cíl 2 – Podpora oblastí potýkajících se s restrukturalizací Všechny oblasti, které nespadají pod Cíl 1, a které dlouhodobě vykazují vysokou míru nezaměstnanosti, kriminality, špatnou úroveň školství nebo životního prostředí.  Cíl 3 – Podpora politiky zaměstnanosti a vzdělání Snížení nezaměstnanosti prostřednictvím rekvalifikace, vzdělávání a školení. Aplikovatelný na celé území EU.

Strukturální fondy EU V ČR jsou priority a rámec pomoci určeny Národním rozvojovým plánem (zastřešuje MMR). Ten je dále upřesněn jednotlivými sektorovými operačními programy (OP):  OP Rozvoj lidských zdrojů – MPSV (MŠMT, NVF, NROS)  OP Průmysl a podnikání – MPO (CzechInvest, ČMZRB)  OP Infrastruktura – MD, MŽP  OP Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství – MZe  Společný regionální OP – MMR (kraje, CzechInvest)  Celkem alokováno na 2004 – 2006: EUR  Nejvíce na SROP: EUR  Vyžadováno spolufinancování – míra podle povahy projektu.

Strukturální fondy EU Máme opravdu šanci grant získat? Ano! Zatím nízká „absorpční kapacita“. Administrativní náročnost. Stále nízká informovanost.

Strukturální fondy EU – OP RLZ  Globálním cílem operačního programu Rozvoj lidských zdrojů je dosažení vysoké a stabilní úrovně zaměstnanosti založené na kvalifikované a flexibilní pracovní síle, integraci sociálně vyloučených skupin obyvatelstva a konkurenceschopnosti podniků při respektování principů udržitelného rozvoje.

Strukturální fondy EU – OP RLZ Podrobné informace je možno nalézt na: viz též:

Strukturální fondy EU – SROP Rozvoj regionů administrován především z úrovně krajů. Využitelná zejména opatření priority 3. Rozvoj lidských zdrojů v regionech:  Opatření 3.1: Infrastruktura pro rozvoj lidských zdrojů v regionech  Opatření 3.2: Podpora sociální integrace v regionech Ale také např.:  Opatření 2.2: Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech

Strukturální fondy EU – SROP KrajWebová adresa krajeWebová adresa NUTS II Středočeský Ústecký Karlovarský Plzeňský Jihočeský Liberecký Královéhradecký Pardubický Vysočina Jihomoravský Olomoucký Zlínský Moravskoslezský

Strukturální fondy EU – JPD Praha jako region s HDP nad 75 % průměru EU nemůže využívat operační programy, ale jsou zde k dispozici opatření v rámci Cíle 2 a 3. Definovány jsou tzv. Jednotnými programovými dokumenty (analogie OP):  JPD 2 (Cíl 2) – zkvalitnění městského prostředí a rozvinutí potenciálu města. Zastřešuje MMR (CRR, MHMP, ČMZRB)  JPD 3 (Cíl 3) – efektivní trh práce založený na kvalifikované pracovní síle, konkurenceschopnosti zaměstnavatelů, využití výzkumně-vývojového potenciálu regionu, sociální integraci ohrožených skupin a rovnosti příležitostí při respektování zásad udržitelného rozvoje. Zastřešuje MPSV (MHMP, NROS, ÚP)

Strukturální fondy EU – Iniciativy Specifickými průřezovými nástroji jsou tzv. Iniciativy Společenství:  EQUAL – projekty podpory sociální inkluze a začleňování na trh práce; podpora partnerství (sítí). Zastřešuje MPSV / NVF.  INTERREG – projekty přeshraniční spolupráce; drobné odlišnosti v prioritách v jednotlivých příhraničních oblastech (Polsko, Sasko, Bavorsko Rakousko, Slovensko). Zastřešuje MMR / kraje.

Strukturální fondy EU Na léta se předpokládají určité změny v obsahu i systému administrace SF, nicméně stávající bude dobíhat min. do roku Pokud bude schválena finanční perspektiva EU , tak ČR stále bude mít možnost získat velký objem prostředků (až 4 % HDP) z fondů EU. Stále bude nutné vlastní i národní spolufinancování – nároky na státní rozpočet (kapitoly MK, MŠMT, MPSV) Informace zejména na

Komunitární programy Řízeny přímo z Bruselu – v ČR zřízena národní kontaktní místa. Různé oblasti, např.:  výzkum a vývoj (6. rámcový program)  digitální obsah (eContent+)  vzdělávání (Sokrates II)  odborné školení (Leonardo da Vinci II)  mládež (Youth)  kultura (Culture 2000)  životní prostředí (LIFE)  sociální politika (např. Employment Incentive Measures)  malé a střední podnikání (Víceletý program pro podniky a podnikání)

Finanční mechanismus EHP/Norsko 1. Uchovávání evropského kulturního dědictví 2. Ochrana životního prostředí 3. Rozvoj lidských zdrojů –3.1 Program na podporu a rozvoj modernizace služeb veřejné administrativy na regionální a místní úrovni za využití IT technologií –3.2 Rozvoj a zlepšování poskytování sociálních služeb v regionech –3.3 Podpora nevládních neziskových organizací –3.4 Podpora začlenění menšin do společnosti –3.5 Programy na prosazování rovnosti pohlaví ve veřejném sektoru –3.6 Modernizace a vybavení jeslí, školek, škol, školních vzdělávacích center, dětských domovů 4. Zdravotnictví a péče o dítě 5. Podpora udržitelného rozvoje 6. Vědecký výzkum a vývoj

Finanční mechanismus EHP/Norsko Pro ČR alokováno celkem 110,91 mil. EUR na období Národní kontaktní místo: Ministerstvo financí (CZP) Zprostředkovatel pro NNO: NROS Do budoucna se k FM EHP přidá také FM Švýcarska.

Nadace a nadační fondy  NROS  NVF  Nadace VIA  Nadace partnerství  Vzdělávací nadace Jana Husa  Visegrádský fond  Open Society Fund Více informací např. na:

Příklad: Podpora vzdělávání na ÚISK FF UK  Seminář Informační ekonomika  Grant Nadace CERGE-EI  Příjemce občanské sdružení  Doporučeno ze strany FF UK  Literatura, publikace, administrativní náklady  Seminář je úspěšný, též vytvořena e- learningová verze

Na co si dát pozor I. Cíl => obsahové zaměření projektu  Soulad s prioritami rozvoje ČR / kraje  Soulad s Koncepcí rozvoje knihoven  Soulad s prioritami EU V rámci EU pak zejména:  Ekonomická a sociální soudržnost  Lisabonská strategie  eEurope

Na co si dát pozor II. Vedle obecných cílů ekonomické a sociální soudržnosti sledují programy EU tzv. horizontální priority:  Rovnost příležitostí pro ženy a muže  Dopad na životní prostředí  Podpora informační společnosti  Podpora místním iniciativám

Na co si dát pozor III. Reálnost projektu  Měřitelnost a doložitelnost výstupů  Reálné ekonomické ukazatele  Pravidla uznatelnosti výdajů  Velké projekty – CBA, studie proveditelnosti  Myslet na zákon o veřejných zakázkách  Nebát se a konzultovat!

Na co si dát pozor IV. Formální náležitosti  Přílohy, podpisy, razítka, ověření, počet kopií…  Správně vyplněná elektronická žádost (ELZA, Benefit)  Termín!

Děkuji za pozornost. Petr Očko SPRIG, o.s. Prezentace viz též