Celostátní síť pro venkov komunikační platforma Programu rozvoje venkova ČR 2007-2013 Ing. Kateřina Mračková, Krajská agentura pro zemědělství a venkov.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunitární program PROGRESS
Advertisements

Krajská Síť v Královéhradeckém kraji a v okrese Trutnov
Jednání koordinačního výboru CSV – Plán aktivit Sítě na rok 2011.
ZAČLENĚNÍ PODNIKATELŮ DO TVORBY REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE KONKRÉTNÍ AKTIVITY SPOLUPRÁCE S VÁMI PRO OBDOBÍ OD DO – JAK SE MŮŽETE.
ECVET v Programu celoživotního učení
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
MAS Mikroregionu Frýdlantsko 349 km obyvatel 18 obcí (3 města, 15 vesnic) Vznikla v roce 2004, s aktivním podílem zemědělců a drobných podnikatelů.
1 Leader + Státní zemědělský intervenční fond Místní akční skupina – MAS.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Spolupráce na venkově a další rozvoj metody LEADER v JMK výstupy setkání zástupců MAS JMK Milotice
Národní síť Místních akčních skupin České republiky v kontextu rozvoje venkova Olomouc František Winter.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
Aktuální stav opatření V.2 zřízení Celostátní sítě pro venkov Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Úloha ÚZPI v programu rozvoje venkova Ústav zemědělských a potravinářských informací.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Zpráva o činnosti za rok 2011 Valná hromada MAS Šluknovsko Hotel Slavie, Horní Podluží
Ministerstvo zemědělství ČR odbor koncepce rozvoje venkova Aktuální stav Opatření V.2 Programu rozvoje venkova ČR „Zřízení a provoz Celostátní.
Celostátní síť pro venkov
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Projekt „Zvyšování projektové absorpční kapacity Jihomoravského kraje“ realizovaný v rámci opatření 3.3. Společného regionálního operačního programu Konference.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Celostátní síť pro venkov Královéhradecký kraj LISTOPAD 2014 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Konference Venkov Obsah  Program rozvoje venkova (PRV)  Osa III PRV  OSA IV PRV  Celostátní síť pro venkov (Síť)  Aktuality,aktivity, plánované.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
MV RPS, 1. červen 2005 RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Místní partnerství zaměstnanosti Projekt Místních partnerství zaměstnanosti Ing.Tomáš Müller MAS Uničovsko,o.p.s. Informační seminář 19.2.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Rozvoj venkova Olomouckého kraje Setkání aktérů venkova, Všechovice - Příleský mlýn,
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
SLAVKOV Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Členská schůze MAS Opavsko.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Společné setkání „minitýmů“
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Spolek pro budování a implementaci softwarových open-source nástrojů
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Celostátní síť pro venkov
Kariérové poradenství a podnikavost
Komunitární program PROGRESS
PS Vzdělávání NS MAS ČR – Pardubický kraj 2017
Transkript prezentace:

Celostátní síť pro venkov komunikační platforma Programu rozvoje venkova ČR 2007-2013 Ing. Kateřina Mračková, Krajská agentura pro zemědělství a venkov Olomoucký kraj

Obsah Celostátní síť pro venkov (dále jen Síť) - základní legislativní rámec Organizační struktura Sítě Stručný přehled cílů a nástrojů Sítě Příklady realizovaných projektů v roce 2009, 2010 Aktivity v roce 2011

Celostátní síť pro venkov – základní legislativní rámec V souladu s nařízením Komise (ES) č. 1974/2006 ze dne 15. prosince 2006, kterým se stanovují podrobná pravidla pro použití nařízení Rady (ES) č. 1698/2005 o podpoře pro rozvoj venkova z EAFRD, byla ČR povinna zřídit do 31.12.2008 Celostátní síť pro venkov (dále jen Síť). Činnost Sítě byla zahájena koncem roku 2008 na jednání Monitorovacího výrobu PRV Síť je financována z EAFRD, proto jako zřizovatel Sítě je určeno Ministerstvo zemědělství ČR (jako řídící orgán EAFRD odpovídá za dodržování pravidel určených pro čerpání finančních prostředků z tohoto fondu EU). Tato zřízená Síť je podřízena společné Evropské síti pro rozvoj venkova.

Organizační struktura Sítě

Základní dokumenty Sítě Program rozvoje venkova, legislativa k EAFRD Statut CSV, Jednací řád CSV Akční plán CSV Roční prováděcí plán / plány

Konkrétní cíle Sítě Seskupit organizace a státní správu zapojenou do podpory rozvoje venkova a zemědělství Vytvořit vhodné podmínky pro partnerství mezi veřejným a soukromým sektorem Podpořit implementaci a hodnocení politiky rozvoje venkova a zemědělství sdružením expertů Sběr informací a údajů o nejlepší praxi Organizace seminářů, setkání a pracovních sekcí týkajících se subjektů podílejících se na rozvoji venkova a zemědělství Vytvořit databáze expertů a poradců a systém certifikace poradců pro venkov a zemědělství osy III. a IV. Být komunikačním a marketingovým nástrojem PRV

Nástroje, kterým jsou implementovány cíle Sítě Nástroj č. 1- Setkávání aktérů působících v zemědělství, venkovském prostoru a jejich vzdělávání Nástroj č. 2 – Informační systém Nástroj č. 3 – Poskytování informací Nástroj č. 4 – Databáze expertů a poradců, certifikace poradců pro osu III. a IV. PRV

Příklady aktivit Sítě v roce 2009, 2010 Konference „Úloha zemědělství v evropských venkovských oblastech“ realizace v r.2009 – setkání vrchních ředitelů EU pro rozvoj venkova Projekt „Prezentace CSV na Mezinárodní výstavě Země živitelka“ realizace srpen 2009; srpen 2010 - České Budějovice podpora MAS a programu LEADER; v roce 2010 - Pavilon venkova, večer venkova; podpora prezentace regionálních produktů LeaderFest 2009 realizace v červenu 2009 – mezinárodní setkání aktérů pracujících metodou LEADER v Hradci nad Moravicí Hodnocení Místních akčních skupin realizace červenec / srpen 2010 sběr informací a hodnocení realizace metody LEADER návštěvy MAS, vyhodnocení aktivit – zpětná vazba pro nastavení systému

Příklady aktivit Sítě v roce 2009, 2010 Činnost tematických pracovních skupin TPS LEADER – diskuse k nastavení podmínek, společná reformulace podmínek, zpětná vazba z praxe potenciál pro další témata – rozvoj venkova po roce 2013, projekty dobré praxe, snižování byrokratických požadavků v PRV … TPS „Možnosti zachování plnohodnotného života v oblastech dlouhodobě postižených suchem v JMK“ – řešená problematika: zásady správného hospodaření a vodní režim v krajině postižené suchem Lednice 31.5.-1.6.2010 - odborná konference k danému tématu vytvořena platforma pro setkávání a spolupráce různých subjektů zaměřených na řešení dané problematiky – např. VŠ Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, Povodí Moravy, Mze, AZV…

Příklady aktivit Sítě v roce 2009, 2010 Sdílení dobré praxe – ocenění Oranžová stuha vyhledávání případů dobré praxe spolupráce obcí a zemědělských podnikatelů v roce 2010 získala ocenění obec Francova Lhota ze Zlínského kraje

Příklady aktivit Sítě v roce 2009, 2010 Konference Venkov listopad 2009 - Holešov listopad 2010 - Lázně Bělohrad setkání aktérů rozvoje venkova příspěvky odborníků, workshopy, exkurse, bannery s příklady dobré praxe …

Příklady aktivit Sítě v roce 2009, 2010 Publikační aktivity tisk publikace „Úspěšné projekty PRV“ + DVD „Úspěšné projekty PRV“ publikace „Dotační možnosti pro obce“ publikace „Leader – budoucnost venkova“ studie „Ovocnářství na Kolínsku“ studie „Vliv činnosti člověka na krajině českého venkova s důrazem na vodní režim a zadržování vody v krajině“ sborník příspěvků z konference „Voda v krajině“ – Lednice 2010

Příklady aktivit Sítě v roce 2009, 2010 Projekt „Setkání partnerů Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů“ realizace akce 4.- 5.11. 2010 - Hotel Skalský dvůr na Vysočině výměna zkušeností zemědělských podnikatelů Další aktivity na národní úrovni jednání s partnery a členy Sítě na celorepublikové, krajské a okresní úrovni konference, semináře, školení workshopy v jednotlivých krajích; celorepublikový projekt na téma „bioplynové stanice“ výroba a distribuce propagačních materiálů a předmětů technické vybavení krajských a regionálních Sítí

Plánované aktivity Sítě v roce 2011 Aktivity partnerů na národní úrovni jsou zaměřeny na: pozemkové úpravy pro venkov, problematiku erozí, ochrany půdy problematiku dotací pro zemědělce, školení k Portálu farmáře mezinárodní, krajské a regionální setkávání aktérů Sítí tematicky zaměřené konference - Jihočeská konference – 19.5.20011 Strakonice - mezinárodní konference „Půda-základ trvale udržitelného rozvoje“, Lednice 25.-26.5.2011; exkurze – úspěšné projekty PRV semináře k tematice „Farmářské trhy, prodej ze dvora“ setkání a diskuse k tématu „Vize venkova po roce 2013“ vznik dalších tematický pracovních skupin v regionech; pokračování v činnosti stávajících; šíření získaných poznatků z činnosti TPS tvorbu publikací o činnosti partnerů Sítě; na získávání podkladů pro odborné analýzu a studie

Plánované aktivity Sítě v roce 2011 Aktivity na celorepublikové úrovni: propagace Sítě a aktivit jejich partnerů na Zemi živitelce – srpen 2011 Konference VENKOV 2011 LeaderFEST 2011- Štramberk – 16.-18.5.2011 činnost tematických pracovních skupin – celoročně - TPS LEADER – aktualizace Pravidel Osy IV. - TPS „Legislativní změny pro fungování MAS“ – příprava nové TPS; cíl: hledat rezervy ve výkladu legislativy ke zjednodušení financování MAS příprava projektu „Zpravodaj Programu rozvoje venkova“ příprava a tvorba propagačních materiálů a předmětů pro potřeby partnerů Sítě příprava soutěže Oranžová stuha 2011 úprava portálu e-Agri; rozšiřování databáze příkladů dobré praxe rozvoje venkovského prostoru.

Děkuji za pozornost! Ing. Kateřina Mračková Krajská agentura pro zemědělství a venkov, Olomoucký kraj Koordinátor CSV v Olomouckém kraji Telefon: 602 715 025 E-mail: mrackova@mze.cz