Bydlení pro seniory v Praze Zákon o sociálních službách: Od 1.1. 2007 nabyl účinnosti nový zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb., dle kterého již.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fakta o vývoji vlastnictví bytů v ČR za posledních 10 let Stanislav Drápal, Český statistický úřad Praha, 18. září 2012.
Advertisements

Podprogram pro začínající včelaře Číslo podprogramu: PF
Bytové družstvo U Arény
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Integrovaný operační program (IOP) Dotační možnosti na zajištění bytů pro sociálně ohrožené skupiny obyvatel Dotační možnosti na zajištění bytů pro sociálně.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Mateřská a rodičovská dovolená
PROVOZ DOMÁCNOSTI Janderková Pavla
Bydlení v obecních bytech
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Bydlení a DPH. Snížená sazba DPH 15 % platí pro poskytnutí stavebních a montážních prací spojených s výstavbou staveb pro sociální bydlení nebo v souvislosti.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Výzva OPPK Operační program Praha Konkurenceschopnost
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
CENTRUM SOCIÁLNÍ REHABILITACE Diakonie Dubá. Kdo jsme? jsme pobytové zařízení pro lidi se zdravotním postižením se sídlem v Dubé (okres Česká Lípa) provozovatelem.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Systém sociálního bydlení v Opavě ______________________ Konference SAD v ČR, o.s. Praha, 18. září 2012 Ing. Pavla Brady 1. náměstkyně primátora statutárního.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Studijní obor: Sociální činnost
RODINA A FINANČNÍ KRIZE
Seniorské bydlení. Seniorské bydlení v ČR Dostatečná kapacita Neefektivní rozmístění Pořadník: 15 % využitelnost Mezinárodní smlouva s Německem.
Statutární město Ostrava
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
ODBOR POLITIKY BYDLENÍ
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Státní fond rozvoje bydlení Konference o sociálním / dostupném / bydlení Jednací sál Senátu Parlamentu ČR JUDr. Ing. Eva Helclová Programy a.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu kraje Vysočina Pro rok 2008 vypsal ODSH dva dotační tituly: Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
Praktické poznatky ze spolupráce mezi SEI a ETT. Smlouva o připojení DOTAZ: Je nutno uzavřít novou smlouvu o připojení po změně odběratele na OM? ODPOVĚĎ:
Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 26. dubna 2005.
Samostatné bydlení Co vše by měla obsahovat nájemní smlouva bytu Anna Křivánková.
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Deregulace nájemného v bytech RPG Deregulace nájemného v bytech RPG.
Z Á K O N, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů nebytových prostor v domě s byty, (sněmovní tisk.
Transformace sociálních služeb z pohledu obce Jméno: Mgr. Alena Krušinová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Sociální služby města HB – Domov pro seniory Bc. Milan Žák, DiS. Sociální pracovník organizace.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Jednání Kolegia pana radního K 21 v rámci KKS dne
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Olomoucký kraj Mgr. Yvona Kubjátová náměstkyně hejtmana.
ABSOLUT-IN inteligentní poradenství. Poradenská společnost ABSOLUT-IN působí na českém finančním trhu od roku Poskytuje služby v oblasti pojištění,
Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ jednání Expertní skupiny manažerů IPRM Děčín Ing. Michal Pluta, ředitel Holdingového fondu SFRB.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Vítáme vás na prezentaci provozovatele
Podpora dětí a mladých dospělých v Dětském domově Radost a jejich příprava na vstup do samostatného života Daniel Walbröl mezinárodní konferencE v rámci.
Bydlení pro seniory v Praze
Bydlení a DPH.
Daň z nemovitých věcí 23. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Daň z nemovitých věcí 29. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
BYDLENÍ VE MĚSTĚ BRNĚ Helena Krištofová
Seminář pro žadatele výzvy č. 79 a 80 IROP
BYDLENÍ PATŘÍ MEZI ZÁKLADNÍ PRIORITY ČSSD
Seniorské bydlení listopad 2017
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Bydlení pro seniory v Praze Zákon o sociálních službách: Od nabyl účinnosti nový zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb., dle kterého již domov – penzion pro seniory (určený pro bydlení osob důchodového věku, kterým nebrání vážné zdravotní problémy vést samostatný život), nepatří mezi zákonem vymezená zařízení sociálních služeb.

Bydlení pro seniory v Praze Usnesení RHMP č ze dne : Usnesením č ze dne schválila Rada hl. m. Prahy: • převedení domovů-penzionů pro důchodce do sféry hospodaření s byty • vstupní kritéria pro žadatele o bydlení pro seniory (viz. níže) • nájemné z bytu v bytech pro seniory a způsob jeho zvyšování • uzavírání nájemních smluv pro stávající i nově vybrané uživatele bytů pro seniory na dobu určitou 2 roky s prolongací po 1 roce v dalších navazujících 7 letech, která se nebude vztahovat na přechod nájmu bytu ani na výměnu bytu

Bydlení pro seniory v Praze Vstupní kritéria pro žadatele o bydlení pro seniory: • trvalé bydliště žadatele na území hl. m. Prahy • pravidelný měsíční příjem ve výši min Kč • věk min. 65 let • problematická bytová situace či absence možnosti bydlení (např. nucené vystěhování), • nájemní či podnájemní vztah k bydlení, který nevyhovuje potřebám a možnostem žadatele (velikost bytu, jeho nákladnost či bariérovost atd.), popřípadě byt v domě majitele, který prokazatelně neumožňuje nájemci výměnu nákladného bytu za úspornější

Bydlení pro seniory v Praze Žádosti o bydlení jsou projednávány v pořadí, v jakém byly doručeny bytovému odboru Magistrátu hl. m. Prahy. Pokud žadatel nesplňuje výše uvedená vstupní kritéria, žádost je vyřazena. Dále žádosti projednává Pracovní skupina pro posuzovávání žádostí o bydlení pro seniory. O pronájmu bytu pro seniory poté rozhoduje Rada hl. m. Prahy.

Bydlení pro seniory v Praze Bodový systém 1) Žadatel, který vzniku tísnivé bytové a sociální situace svým jednáním bezprostředně napomohl-2 body Jedná se o doplnění a rozpracování kritéria schváleného RHMP, kdy je jedním ze vstupních kritérií „Tíživá bytová a sociální situace nezaviněná jednáním žadatele“ (zejména tím, že převedl byt v osobním nebo družstevním vlastnictví na rodinné příslušníky) 2) Žadatel je osamělá osoba+2 body Rovněž se jedná o doplnění a rozpracování kritéria schváleného RHMP, kdy je jedním ze vstupních kritérií „Tíživá bytová a sociální situace nezaviněná jednáním žadatele“ a zohlednění této skutečnosti při projednávání jednotlivých žádostí (v případě, že žadatel nemá příbuzné, kteří mu mohou pomáhat)

Bydlení pro seniory v Praze 3) Finanční situace – bodové ohodnocení: od příjmu žadatele se odečte nájem, výsledek se ohodnotí podle níže uvedené tabulky: Rozpětí příjmů v Kčbody a více0

Bydlení pro seniory v Praze Počet bytů Byty v převedených bývalých penzionech pro seniory slouží i nadále výhradně pro bydlení seniorů. lokalitapočet bytů bývalé penziony Malešice216 Bohnice231 Střížkov119 v rámci klasického bytového fondu v rámci klasického bytového fondu Celkem599

Bydlení pro seniory v Praze Výše nájemného v roce 2008 činila 40 Kč za 1m 2 započitatelné podlahové plochy bytu měsíčně (všechny místnosti bytu se započítávají celou plochou, balkony, lodžie a sklepní kóje se započítávají polovinou plochy). Od bylo nájemné zvýšeno nebo (při uzavření nové nájemní smlouvy) sjednáno na 50 Kč a od na 60 Kč za 1m 2 započitatelné podlahové plochy bytu. Následně, počínaje rokem 2011, již může být nájemné zvyšováno pouze o inflaci.

Bydlení pro seniory v Praze Nájemní smlouva je upravena takovým způsobem, že seniorům zaručuje bezstarostné bydlení na tak dlouho, jak budou potřebovat. Je uzavírána na dobu určitou 2 roky s prolongací po 1 roce v dalších navazujících 7 letech, která se nebude vztahovat na přechod nájmu bytu ani na výměnu bytu. Po skončení doby určité 9 let bude s nájemcem uzavřena nová nájemní smlouva za stejných podmínek, tj. na dobu určitou 2 roky s povinností obnovování v následujících 7 letech, pokud nebyly porušeny povinnosti a ujednání obsažené v předchozí nájemní smlouvě.

Bydlení pro seniory v Praze Informace jsou k dispozici na webu magistrátu dále na úřadech městských částí, kde zájemci naleznou letáček Bydlení pro seniory. Podrobnější dotazy zodpoví paní Mgr. Zdeňka Tošnerová z bytového odboru magistrátu, náměstí Franze Kafky 1/16, III. patro, číslo dveří 318 b, telefon Po předchozí dohodě je návštěva možná i mimo úřední hodiny.

Konec prezentace © OPR MHMP