Státní úřad pro jadernou bezpečnost Odborný seminář pro intervenční radiology Praha, ILF, 13. – 14.11.2006 Ing.Karla Petrová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Test z radiační ochrany v nukleární medicíně
Advertisements

Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Celostátní služba osobní dozimetrie, s.r.o.
Diagnostické metody Radiační zkušební metody Radiometrie Radiografie
Kontroly a revize elektrických zařízení v elektroenergetice – 2. část
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Ochrana obyvatel před ozářením z přírodních zdrojů záření ve stavbách Státní úřad pro jadernou bezpečnost Eva Pravdová Regionální centrum Hradec Králové.
MONITOROVACÍ ZPRÁVA Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem ČR.
Hodnocení škol a školských zařízení
NĚKTERÉ ZKUŠENOSTI ZE ZAVÁDĚNÍ ISO 27001
Prezentace produktů a služeb
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Flexible solutions Automatizovaný systém výpočtu dávek pacientů obdržených při lékařském ozáření VF-SED Kateřina Krkavcová, Martin Janota, Jan.
Standardy kvality SIMAR – sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění Po vzoru ESOMAR –European Society for Opinion and Marketing Research (založen.
Pneu & Business 2014 AUDITY PNEUSERVISŮ Michal Krátký 10. září 2014.
Zásady správné zemědělské praxe
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
1 Národní informační středisko pro podporu jakosti.
Vlastní hodnocení školy
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
Požadavky na žádost k ověřování nových poznatků anebo při posuzování metod dosud nezavedených v klinické praxi,které jsou spojeny s ozářením.
Tematická oblast Autor Ročník Obor Anotace.
Systém managementu jakosti
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Plánování interních auditů Ing. Šárka Kavková
Ochrana před neionizujícím zářením PŽP II Teze přednášky Podzim 2009.
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Správní dozor Kontrolní činnosti spojené s veřejnou správou:
Ochrana před ionizujícím zářením
Snímkování dětských pacientů
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
HACCP.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
ŽIVOTNOST STROJNÍCH SOUČÁSTÍ (základní pojmy) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Moravec. Dostupné z Metodického.
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
Klinické audity a jejich smysl Vlastimil Polko Miloš Glatzner Zdeněk Kuběna Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav.
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Nový atomový zákon a prováděcí předpisy
Používání veterinárních rentgenových zařízení podle zákona č
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Nový atomový zákon a prováděcí předpisy
Nový atomový zákon vyhláška o radiační ochraně specifika pro NM
Systém managementu jakosti
Seminář pro držitele povolení (osobní dozimetrie)
Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon
Poznatky z kontrol agentur práce
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Radiologické události Zkoušky ZIZ Kritéria přijatelnosti
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Systém managementu jakosti 3
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
Registr spaloven odpadů
PARAMETRY KVALITY ELEKTŘINY z pohledu technických norem EU a ČR
Úřad vlády České Republiky
Legislativa Ministerstva zdravotnictví týkající se lékařského ozáření Radiační ochrana v radiodiagnostice Mgr. Petr Papírník Oddělení lékařského ozáření.
Kontrola prací s cytostatiky
Ing. Jan Vinklář Státní úřad pro jadernou bezpečnost
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
Činnost zvláštně důležitá z hlediska radiační ochrany (RO)
9. Konference radiologické fyziky Harrachov 16. –
Transkript prezentace:

Státní úřad pro jadernou bezpečnost Odborný seminář pro intervenční radiology Praha, ILF, 13. – 14.11.2006 Ing.Karla Petrová

Obsah Program monitorování osobních dávek Centrální registr profesionálních ozáření – analýza dat Aktuální problémy intervenční radiologie – důvody vyšších dávek Mezinárodní aktivity Hledání řešení

Program monitorování osobních dávek vymezení veličin, které budou monitorovány, způsob, rozsah a frekvence měření - Hp(10), Hp(0.07), E, HT jednoměsíční sledovací období pro kategorii A pracovníků ( vyhl.č. 307/2002 ve znění vyhl. 499/2005 Sb.), specifikaci metod měření a návody na vyhodnocování výsledků měření - film, TLD, operativní dozimetr specifikaci parametrů používaných typů měřících přístrojů a pomůcek

Program monitorování osobních dávek Hodnoty referenčních úrovní a přehled příslušných opatření při jejich překročení záznamová – asi 1/10 stanovených základních limitů, u osobní dozimetrie 0,15 mSv pro jednoměsíční sledovací období, 0,5 mSv pro roční osobní dávku – započteny jsou všechny hodnoty nad MDL (minimální detekovatelná úroveň)= 0,05 mSv pro film

Program monitorování osobních dávek Hodnoty referenčních úrovní a přehled příslušných opatření při jejich překročení vyšetřovací - asi 3/10 stanovených základních limitů NEBO! jako horní mez obvykle se vyskytujících hodnot PROTOŽE! 3/10 z 20 mSv/12 ( jednoměsíční sledovací období) = 0.5 mSv u některých činností běžně se vyskytující hodnoty osobních dávek (intervenční radiologie, defektoskopie) PROTO! stanovit vyšetřovací úroveň pro jednotlivá sledovací období vyšší

Program monitorování osobních dávek ALE!! současně stanovit vyšetřovací úroveň pro roční osobní dávku např.6 mSv - 3/10 z 20 mSv) a v průběhu roku sledovat součet dávek!!!! zásahová – obvykle na úrovni stanovených základních limitů - stanovení postupů při překročení zásahových úrovní - aktivace havarijních plánů - úroveň pro jednotlivá sledovací období vyšší

Program monitorování osobních dávek Vyšší dávky – postupy při hodnocení, přešetření a opatření Doporučení SÚJB pro monitorování zevního ozáření - www.sujb.cz

Program monitorování osobních dávek Vyšší dávky V souladu s požadavky legislativy (Vyhl.č.307/2002 Sb.) je držitel povolení k nakládání se zdroji ionizujícího záření povinen neprodleně oznámit SÚJB každou zjištěnou osobní dávku převyšující 20 mSv jak v daném monitorovacím období, tak při ročním hodnocení dávek pracovníků. Stejnou povinnost má také služba osobní dozimetrie. Držitel povolení je povinen oznámit také neprodleně výsledek přešetření příčin těchto expozic a případně přijatá opatření.

Program monitorování osobních dávek Vyšší dávky Dávka – osobní x neosobní ?

Program monitorování osobních dávek Vyšší dávky Osobní Ochranná stínící zástěra? ekvivalent Pb použité zástěry potvrzení pracovníkem a dohlížející osobou Přepočet – CSOD, SÚJB

Program monitorování osobních dávek Vyšší dávky Neosobní Důvody? Opakované porušení správného zacházení s osobními dozimetry inspekce SÚJB, náprava

Centrální registr profesionálních ozáření Povinnost držitele povolení oznámit osobní údaje a osobní dávky pracovníků kategorie A do systému státní evidence – CRPO. Tato povinnost může být plněna prostřednictvím služby osobní dozimetrie.

Centrální registr profesionálních ozáření V rámci hodnocení ročních dávek by měl držitel povolení zajistit přepočet všech měřených hodnot převyšujících stanovenou úroveň a korigované hodnoty oznámit SÚJB. Na základě tohoto hlášení je pak příslušná hodnota opravena v centrální evidenci. Je nutno zajistit, aby opravy byly pro jednu hodnotu provedeny pouze jednou. Může se stát, že u pracovníka je naměřena hodnota vyšší než 20 mSv v průběhu roku, ta je korigována a po vyhodnocení roční dávky je sumární hodnota opět vyšší než 20 mSv. Potom je nutno samozřejmě opravit pouze tu část dávky, která ještě přepočtena nebyla.

Centrální registr profesionálních ozáření V podstatě všechny dávky převyšující stanovené základní limity pro profesionální ozáření by měly být důsledkem mimořádných událostí. Pokud by toto překročení nastávalo v rámci povolené činnosti a pracovník dodržel všechny stanovené zásady radiační ochrany, pak vyvstává otázka, zda taková činnost je zdůvodněná a opravdu optimalizovaná. Tento problém je velmi aktuální v současné době u dvou profesí – intervenční radiologie a defektoskopie.

36 případů dávek vyšších než 20 mSv z toho 20 radiodiagnostika Analýza dat – CRPO, SÚJB Rok 2003 36 případů dávek vyšších než 20 mSv z toho 20 radiodiagnostika z toho 13 případů kardiologie Rozsah dávek 20 – 51 mSv – většina přepočtena na zástěru

Analýza dat – CRPO, SÚJB Rok 2003 Počet pracovníků s dávkami vyššími než 100 mSv za posledních pět let - 17 z toho 2 kardiologové

Příklady důvodů uváděných v protokolech Analýza dat – CRPO, SÚJB Příklady důvodů uváděných v protokolech Prováděná vyšetření vedou k vyšší radiační zátěži pracovníků - jedná se zejména o nefrostomii, drenáže žluč.cest apod. Pracovník se nemůže dostatečně chránit obecnými principy RO - vzdálenost, čas, stínění? V důsledku odchodu erudovaných pracovníků se dočasně snížila možnost vzájemné zástupnosti zkušených interv. radiologů. Angiolinka je 13 let stará, na hranici morálního a fyzického opotřebení.

Příklady důvodů uváděných v protokolech Analýza dat – CRPO, SÚJB Příklady důvodů uváděných v protokolech - malý počet katetrizujících lékařů, - velké přetížení intervenčních lékařů - zvyšující se počet prováděných zákroků, - velké množství komplikovaných případů

Aktuální problémy intervenční radiologie – důvody vyšších dávek techniky intervenční radiologie jsou stále více užívány mimo radiologické obory – pracovníci nejsou dostatečně obeznámeni s problematikou radiační ochrany lékaři používající tyto metody nejsou dostatečně obeznámeni s potenciálními následky vysokých dávek u pacientů (např.kůže) pracovníci nejsou dostatečně obeznámeni s možnými pomůckami a postupy ke snížení dávek jak pacientů tak pracovníků dávky pacientů ovlivňují dávky personálu

Zásady pro snižování dávek Pacient + Personál Doba ozařování co nejnižší – tzv. zlaté pravidlo Absorbovaná dávka roste s tloušťkou pacienta Proud rentgenky co nejnižší a napětí co nejvyšší jako kompromis kvalitního snímku a nízké dávky pacienta Rentgenka co nejdále od pacienta Zesilovač obrazu co nejblíže pacienta Kolimace pouze nezbytné plochy Odstranění mřížky u malých pacientů nebo v případech kdy zesilovač obrazu nemůže být blízko pacienta

Zásady pro snižování dávek Pacient + Personál Rozmístění pracovníků kolem vyšetřovacího stolu Pokud se zákrok nečekaně prodlužuje – zvážit dle možností změnu polohy pacienta nebo vymezené plochy Ruce lékaře mimo svazek Použití ochranných pomůcek Sledování dávek na DAP Digitální zobrazení – kontrola nastavení!!! Věnovat pozornost dávkám pacienta i pracovníků – dozimetry, záznam!

Mezinárodní aktivity ICRP, IAEA, EU - doporučení, bezpečnostní standardy, tréninkové kursy na CD ROM – zdarma k dispozici na vyžádání

Děkuji vám za pozornost