Odbornost ve vzdělávání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Kvalita v dalším vzdělávání Hodnocení kvality dalšího vzdělávání v rámci sítě místních center celoživotního vzdělávání.
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
na EDUCE – Střední odborné škole, s.r.o.
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Legislativní podmínky vzdělávání dětí a žáků s mentálním postižením
Základní škola, Brno, Štolcova 16
PREZENTACE ODBORU ŠKOLSTVÍ KRAJSKÉHO ÚŘADU KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE
ROZVÍJEJÍCÍ AKTIVITY V PROCESU VÝUKY V PRAXI
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
1 Nabídka ke spolupráci v oblasti metodiky škol a školských zařízení Nabídka ke spolupráci v oblasti metodiky škol a školských zařízení Přátelské setkání.
Projekt Nové přístupy k realizaci praktického vyučování ve Zlínském kraji Uherský Brod, Mgr. Petra Pilčíková Projektová manažerka.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Podpora odborného vzdělávání MŠMT - září Vzdělávací nabídka v. požadavky trhu práce -zpětná vazba má dlouhý časový posun -předvídání ekonomického.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Ing. Stanislava Správková
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
ODBORNÉ ŠKOLSTVÍ A DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI globální grant OP VK Ing. Monika Čermáková Bc. Michal Hnízdo Porada ředitelů škol a školských zařízení.
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Projekt je spolufinancován ESF a SR ČR VZDĚLÁVACÍ, PORADENSKÉ A RELAXAČNÍ CENTRUM PRO ZDRAVOTNĚ ZNEVÝHODNĚNÉ OSOBY A JEJICH RODINY V LIBERECKÉM KRAJI OBCHODNÍ.
DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ NA ŠKOLE. ANO, NE?
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Zdokonalování systému celoživotního vzdělávání v oblasti pedagogické, psychologické a výchovné péče o děti se sociokulturním znevýhodněním Arteterapie.
Téma: ABSOLUTNÍ HODNOTA CELÝCH ČÍSEL 2
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Technické kreslení.
Brno, Mgr. Libor Mikulášek
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti aktivity.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Děti představují naši nesmrtelnost. Osnova 1. Proč legislativní změny 2. Evropská unie 3. Koncepce 4. Legislativa 5. Kurikulární reforma 6. Různé 7. Závěr.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
Financování regionálního školství
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
Profesní příprava a možnosti zaměstnávání osob s MP Vyhláška č.13 ze dne o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři. Podmínky přijetí.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
1 Asistent pedagoga pro děti, žáky a studenty se sociálním znevýhodněním Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Koordinovaná rehabilitace z pohledu pedagoga PhDr. Marta Teplá MŠMT ČR odbor 27 - speciální vzdělávání 1.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Výchovn ě vzd ě lávací systém Č R Část 1. Pedagogika Mgr. Irena Kudláčková.
Novela vyhlášky č. 73 A PODMÍNKY VZDĚLÁVÁNÍ DÉTÍ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI PaedDr. Zuzana Kaprová.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Výzva k předkládání žádostí
Tisková konference Štrasburk dva roky poté
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Odbornost ve vzdělávání konference Asociace speciálních pedagogů ČR Praha 12. 4. 2014

Úmluva o právech osob se zdravotním postižením - § 24 odst. 5 „Státy, které jsou smluvní stranou této úmluvy, zajistí, aby osoby se zdravotním postižením měly možnost přístupu k obecnému terciálnímu vzdělávání, odborné přípravě na výkon povolání, vzdělávání dospělých a celoživotnímu vzdělávání bez diskriminace a na rovnoprávném základě s ostatními. Za tímto účelem státy, které jsou smluvní stranou této úmluvy, zajistí, aby osobám se zdravotním postižením byla poskytována přiměřená úprava.“  

Pohled do nedávné historie Vzdělávání žáků s těžkým mentálním postižením v roce 1990: 8letá pomocná škola

Současná koncepce vzdělávání „Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje výchovně vzdělávací soustavy ČR na období 2011 – 2015“ MŠMT nařízení vlády č. 253 ze dne 29.3.2010 „Národní plán vytváření rovných příležitostí pro občany se zdravotním postižením na období 2010-2014“ Trend CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ

Princip celoživotního učení (deinstitucionalizace x kvalita života) Hledání nových cest pro celoživotní vzdělávání mládeže se středně těžkým a těžkým mentálním postižením, postižením více vadami a autismem, nevyužívající služeb sociálních zařízení. Kód Úroveň mentálního postižení IQ F71 Středně těžká mentální retardace 35-49 F72 Těžká mentální retardace 20-34

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost IPo – Speciální vzdělávací aktivity pro osoby s nejtěžšími formami zdravotního postižení prostřednictvím aktivačních center v rámci speciálních škol (ZŠ speciálních) 2010 – 2013 v 5 krajích ČR IPn – Aktivační centra, vzdělávání pro těžce zdravotně postižené 2012 – 2014 v 9 krajích ČR

Lokální rozložení aktivačních center v ČR Zdroj: prezentace AC Turnov z roku 2013 AC I AC II

Aktivační centrum - AC AC představuje školské účelové zařízení, které prostřednictvím vzdělávacích kurzů nabízí možnost celoživotního učení mládeži se středně těžkým a těžkým mentálním postižením, postižením více vadami a autismem. AC je provozováno v ZŠ speciálních a středních PrŠ po skončení vyučování. Obsah kurzů je přizpůsoben potřebám a schopnostem žáků.

Kurzy aktivačních center Aktivační centrum nabízí 6 tematicky odlišných kurzů: Základy přípravy pokrmů Obsluha multimediálních přístrojů Výtvarné a umělecké činnosti Technické, pěstitelské a chovatelské práce Lidová řemesla Svět kolem nás a orientace v něm.

Aktivační centrum - spokojení žáci

Aktivační centrum - výrobky žáků

Aktivační centrum, závěrečná osvědčení o absolvování kurzů

Aktivační centrum, slavnostní předávání osvědčení

Vzdělávací program aktivačního centra „Vzdělávací program pro celoživotní učení osob s těžkým mentálním postižením v kurzech aktivačního centra“ (výstup projektu AC I) „Vzdělávací program pro vzdělávání žáků s těžkým zdravotním postižením v kurzech aktivačního centra“ (výstup projektu AC II)  

Lektoři aktivačních center NIDV má akreditován vzdělávací kurz pro zájemce o práci lektorů v aktivačních centrech pod názvem „Vzdělávací program pro pedagogické pracovníky - lektory Aktivačních center“ č. j. MŠMT 2062/2013/201/93. Od září 2014 bude tento kurz součástí nabídky vzdělávacích programů NIDV. Učební materiál „Instruktážní metodika pro lektory kurzů aktivačních center“, elektronická verze na DVD. Informace o realizaci kurzů www.nidv.cz.

Aktivační centrum, školení lektorů AC v Kroměříži

Modelové aktivační centrum hl. m. Prahy Zřízeno při MŠ speciální, ZŠ praktické a ZŠ speciální Bártlova 83, Praha 9 Ředitelka Mgr. Pavlína Čuřinová Lektor AC Mgr. Alžběta Cibochová Tel: 731 582 583 www.skolabartlova.cz/zakladni-skola-prakticka/

Aktivační centrum Praha, kurz chovatelské práce

Legislativní zakotvení aktivačních center Školský zákon – využití § 120 a § 121 novelizace vyhlášky č. 108/2005 Sb., o školských výchovných a ubytovacích zařízeních a školských účelových zařízeních, ve znění novely č. 177/2009 Sb., nebo novelizace vyhlášky č. 74/2005 Sb., o zájmovém vzdělávání, ve znění novely č. 279/2012 Sb., nebo novelizace vyhlášky č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných, ve znění novely č. 147/2011 Sb.  

Ekonomické zabezpečení aktivačních center Dotační program MŠMT Normativní financování (poměrná část normativu na žáka ZŠ speciální) Mzdy pedagogických pracovníků aktivačního centra Provozní náklady Další náklady – příspěvky rodičů na spotřební materiál Předpokládané požadavky na 14 AC ročně cca 4,5 mil. Kč.

Pohled do budoucnosti Středisko podpory vzdělávání žáků s mentálním postižením Předškolní vzdělávání Základní vzdělávání (PŠD) Střední a celoživotní vzdělávání Speciální MŠ Vzdělávání žáků s LMP – RVP ZV, příloha LMP ZŠ/ZŠ praktická Odborné učiliště Přípravná třída ZŠ/ZŠP Vzdělávání žáků se středně těžkým MP RVP ZŠS, díl I ZŠ speciální Praktická škola jednoletá Praktická škola dvouletá Přípravný stupeň ZŠS Vzdělávání žáků s těžkým, případně hlubokým MP, postižením více vadami a autismem RVP ZŠS, díl II („rehabilitační třídy“) Kurz k doplnění vzdělání Diagnostický pobyt Školská zařízení: školní jídelna, školní družina, školní klub, zájmové vzdělávání… AKTIVAČNÍ CENTRUM § 42 ŠZ SPC pro MP

Pozvánka na konferenci Závěrečná konference projektu ESF „Aktivační centra – vzdělávání pro těžce zdravotně postižené“ 28. května 2014 od 9 do 16 hodin Hotel Barceló, Praha 4, Na Strži 32 Prezentace 9 aktivačních center Elektronická rezervace na on-line formuláři NIDV www.nidv.cz/ackonf Účastníci obdrží tištěnou publikaci „Vzdělávací program aktivačního centra“ Účast je bezplatná

Odbornost ve vzdělávání Odbornost ve speciální pedagogice Těším se na spolupráci s Vámi při realizaci aktivačních center v ČR. PhDr. Marta Teplá – metodik projektu Aktivační centra Národní institut dalšího vzdělávání - NIDV Senovážné náměstí 25, 110 00 Praha 1 Tel.: 777 436 792, 222 122 276 E-mail: tepla@nidv.cz; www.nidv.cz