1 Změny v Paktu stability a růstu (základní přehled) Michal Andrle (MFČR)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Přijímací řízení.
Reforma Paktu o stabilitě a růstu a dohled nad makroekonomickými nerovnováhami v EU: hlavní otázky pro ČR Jakub Mazur Vedoucí oddělení 532 Hospodářská.
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
7 Nezaměstnanost.
STAV VEŘEJNÝCH FINANCÍ V ROCE 2007 A V DALŠÍCH LETECH Mirek Topolánek Předseda vlády ČR.
Etiketa fiskální politiky Smilovice, 4.května 2010 Zuzana Šmídová.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Jsou nová fiskální pravidla EU skutečně funkční? Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 10/07/2014 AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V.
SILNĚ OVLIVNĚNÉ VODNÍ ÚTVARY METODY A JEJICH VYUŽITÍ V PŘÍPADOVÉ STUDII V POVODÍ LABE, ČESKÁ REPUBLIKA Hradec Králové, 20. leden 2004 Johan Van Assel Aquaplus.
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Možné scénáře pohybu koruny v ERM II Viktor Kotlán obor měnové politiky ČNB Smilovice,
Reforma rozpočtového dohledu EU: Hlavní prvky rámce účinného od prosince 2011 Jakub Mazur Ministerstvo financí Odbor Mezinárodně právní a záležitosti EU.
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
Představení sady indikátorů pro hodnocení dopadů návrhů Odborné komise pro důchodovou reformu a referenční (základní) varianty Jednání pracovního týmu.
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
PLÁNOVACÍ PROCESY, DRUHY PLÁNOVÁNÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
1 VŠFS MEI KSB ZS 2007/08 Konzultace
Hodnocení Stabilizačních a Konvergenčních programů – aktualizace 2006/07 Ponaučení pro ČR Smilovice 6.června 2007 Jakub Mazur.
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
Hodnocení možností penzijních fondů v rámci penzijní reformy Autor práce: Ing. Petr Kupčík Vedoucí práce: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D. Oponent práce: Ing.
Národní rozpočtové rámce: reforma řízení veřejných financí ČR v sektoru vládních institucí ve světle minimálních požadavků rozpočtového dohledu EU Jakub.
Revize Paktu růstu a stability Michal Slavík Smilovice Pozn. Prezentované názory jsou postřehy autora a nejedná se nutně.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Fiskální ústupové strategie v EU Daniel Sachs Prezentace pro seminář MF – Smilovice, prosinec 2009.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
1/6 Makroekonomické dopady fiskální politiky Aleš Krejdl.
Ekonomická situace EU a návrhy na silnější hospodářskou koordinaci JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Úřad vlády ČR, SEZ Únor, 2011.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
€ Několik argumentů pro stanovení termínu zavedení eura Petr Očko Telefónica O2 Czech Republic & Univerzita Karlova Praha EuroTeam, 7. listopadu 2007.
Proces řízení rizik.
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Správa hospodářských záležitostí v EU a dlouhodobá vize „skutečné hospodářské a měnové unie“ Jakub Mazur Ministerstvo financí Odbor Mezinárodně právní.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Konvergenční kritéria Evropská hospodářská a měnová unie.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Konvergenční zprávy, Pakt stability a růstu Hospodářská a měnová unie.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Koordinace hospodářských politik v EU BIVŠ. Hospodářské politiky v EU SPOLEČNÉ – např.: měnová, zemědělská, obchodní, dopravní KOORDINOVANÉ – např.: fiskální,
Rozpočtová odpovědnost a rozpočtová kázeň 25. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 29.
Fiskální pravidla v EU – Pakt stability a růstu – Stabilizační/konvergenční programy BIVŠ.
Rozpočtová kázeň a rozpočtová odpovědnost
Fiskální politika Pavel Seknička.
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Úvod, základní principy a cíle
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

1 Změny v Paktu stability a růstu (základní přehled) Michal Andrle (MFČR)

2 Základní principy SGP -- nezměněny  Nominální referenční hodnoty SGP, resp. Smlouvy jsou zachovány (3% deficitní a 60% dluhové kritérium)  SGP si zachovává svou „preventivní“ i „nápravnou“ funkci  Nelze jednoznačně hovořit o tom, zda je SGP nyní slabší či silnější…

3 Důvody pro změnu… (prevence)  Deklarována nespokojenost s ekonomickou logikou paktu…  Malý důraz na střední a delší období a udržitelnost veřejných rozpočtů  Podpora krátkodobé rozpočtové kázně na úkor strukturních reforem  Praktická absence dluhového kritéria a trajektorie dluhu

4 Důvody pro změnu… (náprava)  Deklarována nespokojenost s rigiditou Procedury nadměrného deficitu (EDP)  Nevyhovující lhůty pro rozpočtovou nápravu, nemožnost prodloužení lhůt  Příliš striktní definice „vážného ekonomického poklesu“  Neflexibilita, malý prostor pro diskreční posouzení… …otázkou je, zda toto jsou POTÍŽE Paktu

5 Základní změny  Velmi obtížné nalézt kompromis mezi jednotlivými účastníky diskusí…  Března 2005 Rada přijímá zprávu „ Improving the implementation of the SGP.“ •Velmi obecný a politický text •Navazují odborné texty a diskuse směřující k praktickému naplnění obecných tezí tohoto dokumentu  Červen 05 – „new code of conduct“, Guidelines for the implementation of the Stability and Growth Pact

6 Změny v preventivní části  Redefinice střednědobého cíle (MTO) rozpočtové politiky a konvergenci k MTO  Závazek k fiskální konsolidaci v tzv. „dobrých časech“ a explicitní vymezení „dobrých časů“  Explicitní zohlednění strukturálních reforem v SGP a prostřednictvím modifikace trajektorie k MTO

7 Změny v „nápravné“ části  Zmírnění definice „severe economic downturn“  Prodloužení lhůty pro implementaci účinných opatření k nápravě  Možnost „prodloužení“ lhůty k nápravě  Zavedeno „minimální fiskální úsilí“ pro země v EDP  Aktivace dluhového kritéria  Zavedení „ostatních relevantních okolností“ v EDP

8 Medium-Term Objective (MTO) (I)  Původní nastavení SGP mělo jako MTO dosažení „vyrovnaných či přebytkových“ veřejných rozpočtů (CTBOIS – Close to Balance or in Surplus)  V průběhu diskuse navržena různá pravidla (i velmi formální) pro určení MTO  MTO nyní nemusí být CTBOIS, ale může  MTO je individuální pro každou zemi a zohledňuje výši veřejného zadlužení a potenciální růst (výhledový), v budoucnu je snahou zohlednit rovněž implicitní závazky

9 Medium-Term Objective (MTO) (II)  Cíle MTO:  Udržovat bezpečnou vzdálenost od 3% limitu deficitu  Zajišťovat rychlý postup v „udržitelnosti“ VR (rozuměna konvergence dluhu k „obezřetným“ úrovním z MR a LR hlediska)  Vytvořit prostor pro rozpočtovou politiku či zohledňovat vládní investice  MTO se liší pro jednotlivé země a ty si jej samy stanoví dle svých rozpočtových záměrů a výše uvedených principů  Horní mez MTO je v současné době strukturní deficit 1 % HDP pro země s nadprůměrným růstem (výhled) a nízkým zadlužením

10 Medium-Term Objective (MTO) (III)  Členské státy prezentují své MTO v Konvergenčním/Stabilizačním programu  MTO jsou „hodnocena“ (examined) Radou a Komisí, které mohou členský stát vyzvat ke změně, zdá-li se jim MTO málo ambiciózní  Znovunastavení MTO proběhne každé čtyři roky a v případě uskutečnění významných reforem…  Česká republika: KOPR 2005 – stanovena trajektorie VR do roku 2008, dále snižování deficitu VR o 0,5 p.b. ročně k MTO deficitu ve výši 1 % v roce 2012.

11 Cesta k MTO a „dobré časy“  Nadále trvá důraz na automatické stabilizátory  Důraz na zamezení pro-cyklických politik v „dobrých časech“ (pozice v cyklu)  Členské země vzdálené od MTO mají vyvíjet výraznou konsolidační snahu, zejména v dobrých časech, mírně slevit lze v časech těžkých  Členové EMU a ERM-II neplnící MTO musí dosahovat rozpočtové konsolidace 0,5 p.b. deficitu ročně

12 Cesta k MTO a strukturální reformy  Strukturální reformy lze brát v úvahu při cestě k MTO (či dočasné odchylky od MTO)  Důležité strukturální reformy s přímými rozpočtovými náklady a „prokazatelnými“ přínosy pro dlouhodobou udržitelnost VF  V úvahu lze brát jen již schválené reformy, o nichž vláda podá dostatečné informace (KOPR) a cost-benefit analýzu  Nutné podmínky:  Nesmí být ohrožena 3% deficitní hranice (tj. safety margin)  VF se vrátí k MTO (trajektorii) v horizontu KOPRu

13 Cesta k MTO a strukturální reformy  Zvláštním případem je penzijní reforma zavádějící více- pilířový systém vč. plně fondového pilíře  Navržen pětiletý degresívní „pardon“ pro MTO za předpokladu, že jsou splněny safety margins. Zohledňovat tak lze část nákladů na implementaci reformy. (100 %, 80 %, 60 %, 40 % a 20 %)

14 Změny v „nápravné“ části (EDP)  Zpráva podle A104(3) se připraví vždy  Zmírnění definice „severe economic downturn“  Prodloužení lhůty pro implementaci účinných opatření k nápravě  Možnost „prodloužení“ lhůty k nápravě  Zavedeno „minimální fiskální úsilí“ pro země v EDP  Aktivace dluhového kritéria  Zavedení „ostatních relevantních okolností“ v EDP

15 Příprava zprávy o nadměrném deficitu A104(3)  Komise vždy vydá zprávu o „nadměrném deficitu“, pokud skutečný či plánovaný překročí 3% def hranici  Zprávu může vydat i v případě, že Komise překročení odhaduje  Zohlední se možnost výjimky, pokud překročení hranice není výrazné, pravděpodobně dočasné… případně jedná-li se o „severe economic downturn“ (obsahuje i původní SGP)  Zpráva zohlední tzv. „Ostatní relevantní skutečnosti“ (MT vývoj, pozice v cyklu, Lisabon, LR udržitelnost, vládní investice…)

16 Příprava zprávy o nadměrném deficitu A104(3)  Zpráva o nadměrném deficitu bude nově vydána i v případě nepříznivé dynamiky a úrovně dluhu – aktivace dluhového kritéria v SGP  Zpráva podle A104(3) o nadměrném deficitu bude vydána pokud dluh vyšší než 60 % HDP se nesnižuje uspokojivým tempem  Různé pokusy o (např. více formální) definici „uspokojivého tempa“ neuspěly => diskrece

17 Změny vybraných lhůt v EDP  Rozhodnutí o ED 104(6) lhůta prodloužena na 4M z 3M  Přijetí účinných opatření dle doporučení Rady (104(7)) nyní 6M (dříve 4M). Důvodem je náročnost příprav, legislativní proces a harmonizace s predikčním cyklem EK  Rada zkoumá, zda stát po uplynutí 6M veřejné oznámil implementaci opatření v souladu s doporučením vedoucí k odstranění ED. Při neplnění Rada vydává upozornění (notice) dle 104(9), lhůta prodloužena na 2M z 1M

18 Odstranění nadměrného deficitu (ED)  V EDP je vyžadována fiskální konsolidace alespoň o 0,5 p.b. deficitu VR  Zůstává pravidlo, že první návrh na odstranění ED je JEDEN rok po identifikaci ED (tj. dva roky po ED, tj. náprava je třetí rok)  Nově lze lhůtu k odstranění prodloužit, pokud bylo splněno minimální nutné úsilí (0,5 p.b.) a existují „ostatní relevantní události“