Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum."— Transkript prezentace:

1 Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum

2 2 ŽÚ je v ČR stále pod průměrem EU …

3 3 Je dohánění pomalé ?

4 4 Nízká inflace tlumí růst cenové hladiny

5 5 Jak daleko jsme dnes od přijetí eura? Původní termín vstupu do eurozóny (2009-2010) ČR opustila kvůli problémům s fiskální (ne)rovnováhou. Nový termín není zafixován, na podzim 2007 se jako realistické datum jeví období 2013-2014. Nutné podmínky pro přijetí eura, tzv. Maastrichtská kritéria nominální konvergence, by ČR patrně dokázala během pěti let splnit, překážkou vstupu by se mohla stát zjevná neschopnost udržet kritéria v žádoucích mezích i v období následujícím po vstupu do eurozóny („sustainability“) Ve vlastním zájmu bychom neměli při úvahách o optimálním datu pro přijetí eura opominout míru dosažené reálné konvergence se zeměmi eurozóny, jakož i míru mzdové a cenové flexibility naší ekonomiky: vyšší míra této konvergence pomáhá oslabit negativní důsledky plynoucí z možných asymetrických šoků po přijetí společné měny Rozhodnutí o vhodném okamžiku přijetí eura bude nakonec vždy především politické, stejně jako rozhodnutí protistrany, vzít nás do „K lubu “ :o)

6 6 Cost/benefit analýza přijetí eura PŘÍNOSY: Transakční náklady Kurzové riziko Cenová transparence NÁKLADY Asymetrické šoky Urychlení inflace (pozor na skutečné příčiny, dobu trvání a rozsah!)

7 7 Maastricht: kritérium inflace

8 8 Maastricht: dlouhodobé výnosy

9 9 Maastricht: veřejný dluh

10 10 Maastricht: rozpočtový schodek

11 11 Maastricht: měnová stabilita (2007H1)

12 12 Distanční index ČSOB


Stáhnout ppt "Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum."

Podobné prezentace


Reklamy Google