Systém hospodářských opatření pro krizové stavy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informační systém vyžadování věčných zdrojů Krizkom
Advertisements

Informační systém Argis
Obecné požadavky na výstavbu
Postavení obcí při řešení mimořádných událostí a krizových situací
Informační systém krizového řízení kraje
BEZPEČNOSTNÍ RADA MĚSTA HRANIC. ÚVODNÍ USTANOVENÍ  Bezpečnostní rada obce byla zřízena jako koordinační orgán pro přípravu na řešení krizových situací.
Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Kompetence při řízení zásahu JPO a složek IZS
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Prezentace IS Krizkom při ukázce
Základy krizového řízení
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Informační systém pro plánování civilních zdrojů Argis
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Hospodářská úprava lesa Legislativa Bezpečnost osob a majetku.
ARGIS Informační systém plánování civilních zdrojů
Krizové řízení školení starostů obcí v Českých Budějovicích
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
Organizace Státní správy
HZS ČR organizace a řízení
Organizační členění ÚO
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Krizové řízení Ing. Jakub Dostál
MONIS Monitorovací služby veřejné správy ČR
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Pozemky sloužící dopravě
Státní správa.
Krizové řízení Seminář.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Novela krizové legislativy a způsob zpracování krizového plánu ORP
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Bezpečnost České republiky - vývojové trendy - Vilém ADAMEC.
S y s t é m hospodářských opatření pro krizové stavy v působnosti obcí (ORP) Odbor koncepce a koordinace hospodářských opatření Praha 2011.
Vybraná odborná terminologie Přehled základní legislativy.
Bezpečnostní systém ČR Zákonné normy pro podporu řešení MU a KS Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva a krizového.
Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy Odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení por. Mgr. Barbora Pálková Školení zpracovatelů PKP
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
T 11 Ústavní základy zajišťování bezpečnosti České republiky Mgr. Tomáš Zbořil Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace.
O čem to bude Úvod do informačního systému Ing. Radan Kasal
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Připravenost orgánů krizového řízení na území Jč kraje k řešení MU/KS Ing. Stanislav MRVKA.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Narušení bezpečnosti. OBSAH: Vymezení základních pojmů vážících se k narušení bezpečnosti Řízení bezpečnosti území Nástroje veřejné správy využitelné.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
Havarijní plán kraje.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Interní předpisy hotelu
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
BEZPEČNOSTNÍ RADA MĚSTA HRANIC
Zdravotnictví v systému krizového řízení
Obsah Co je to GIS Segmentace GIS HZS ČR GIS portál HZS ČR
Transkript prezentace:

Systém hospodářských opatření pro krizové stavy Zákon č. 241/2000 Sb., o hospodářských opatřeních pro krizové stavy

Vymezení místa HOPKS v bezpečnostním systému ČR Ústavní zákon o bezpečnosti ČR č. 110/1998 Sb. Zákon o krizovém řízení č. 240/2000 Sb. Zák. o zajišťování obrany č. 222/1999 Sb. Zákon o IZS č. 239/2000 Sb. Zák. o policii č. 283/1991 Sb. Zákon o hosp. opatřeních pro KS č. 241/2000 Sb.

Zajištění zdrojů pro řešení KS K řešení všech typů krizových situací jsou nezbytné tyto základní okruhy zdrojů: Lidské Finanční Materiální Jsou zajišťovány systémem HOPKS: ➣ Systém nouzového hospodářství ➣ Systém hospodářské mobilizace ➣ Použití státních hmotných rezerv ➣ Výstavba a údržba infrastruktury ➣ Regulační opatření

Základní účel systému HOPKS Ukládá správním úřadům: ➣ v době mimo krizové stavy připravit ➣ a po vyhlášení krizového stavu přijmout organizační, materiální nebo finanční opatření pro zabezpečení nezbytné dodávky výrobků, prací a služeb, bez níž nelze zajistit překonání krizových stavů (nezbytná dodávka)

Systém HOPKS je určen k zabezpečení potřeb 3 cílových skupin (každé v jiném rozsahu): 1. fyzické osoby na území ČR k uspokojení základních životních potřeb 2. ozbrojené síly, ozbrojené bezpečnostní sbory, hasičský záchranný sbor a havarijní služby podpora jejich činnosti 3. státní správa podpora výkonu státní správy

Účinnost hospodářských opatření pro krizové stavy - za krizových stavů Stav Nouzový Stav ohrožení Válečný nebezpečí stav státu stav HOPKS/KS ➣ Nouzové hospodářství ➣ Hospodářská mobilizace ➣ Použití SHR ➣ Regul. opatření ➣ Infrastruktura obyvatelstvo, HZS, HS, st. správa OS, OBS obyvatelstvo, OS, OBS, HS, HZS, st. správa

Systém nouzového hospodářství Základní cíl – zajistit, aby nezbytné dodávky (ND) pro určené cílové skupiny „probíhaly způsobem obvyklým pro období mimo krizové stavy“, Základní způsob zajištění ND – u podnikatelů, kteří je využívají k běžné podnikatelské činnosti, Další způsob zajištění ND – z vytvořených zásob = SHR, Základními druhy SHR vytvářených pro tento účel jsou pohotovostní zásoby a zásoby pro humanitární pomoc, Základní plánovací dokument – PND Zpracovává KÚ a ÚSÚ Je tiskovou sestavou IS ARGIS

Systém hospodářské mobilizace Systém k podpoře požadavků oz. sil a oz. Bezpečnost. sborů za krizových stavů - stavu ohrožení státu a válečného stavu charakteristika systému základní úlohu sehrává objednatel mobilizační dodávky, povinně smluvní vztah mezi objednatelem a dodavatelem MD, možnost finanční úhrady prokazatelných vicenákladů dodavatele spojených s přípravou mobilizační dodávky, v rámci SHR jsou pro zajištění některých mobilizačních dodávek vytvářeny mobilizační rezervy, dodavatel MD je za krizových stavů povinen plnit ji přednostně možnost jmenování dodavatele MD subjektem hospodářské mobilizace – výhody plynoucí z tohoto jmenování (nejen ze zákona o HOPKS, ale i energetického zákona, zákona o DPH a zákona o spotřebních daních)

Systém státních hmotných rezerv Základní druhy státních hmotných rezerv: Hmotné rezervy – strategické rezervy státu Mobilizační rezervy – vytvářené v systému hospodářské mobilizace Pohotovostní zásoby a Zásoby pro humanitární pomoc – vytvářené v systému nouzového hospodářství Pořizování SHR probíhá v dvouletém plánovacím cyklu podle „Plánu vytváření civilních zdrojů k zajištění bezpečnosti ČR“ (projednávaný ve VCNP, BRS případně ve vládě) Odpovědnost za pořízení, udržování a financování SHR je jednou ze tří základních klíčových působností SSHR

Infrastruktura Stavby určené pro účely hospodářských opatření pro krizové stavy ve vlastnictví státu nebo ve vlastnictví právnických či podnikajících fyzických osob se zřízeným věcným břemenem státu na ně, včetně jejich technického zabezpečení, vnitřními rozvody inženýrských a telekomunikačních sítí, počínaje přípojkou k veřejnému rozvodu těchto sítí, jejich technologické vybavení jakož i pozemní komunikace, dráhy, přístavy a letiště sloužící pro dopravní obsluhu staveb

Regulační opatření Slouží ke snížení spotřeby nedostatkových surovin, výrobků a energií nebo usměrnění jejich spotřeby v souladu s krizovými plány v případech, kdy krizová situace nabývá takového rozsahu, že běžné ekonomické nástroje nejsou při zajišťování nezbytných dodávek dostatečně účinné. Mohou být přijata jen v případě, že účinku s nimi spojeného nelze dosáhnout jinak a jen na nezbytně nutnou dobu. regulačních opatření připravená v systému HOPKS vyhlašují: - vláda (nouzový stav, stav ohrožení státu, válečný stav) - krajský hejtman a starostové ORP a UO (stav nebezpečí) - guvernér ČNB (stav ohrožení státu, válečný stav) ministerstva jsou povinna připravit v oblasti své působnosti potřebné činnosti

Základní dokumenty zpracovávané v systému HOPKS Plán nezbytných dodávek - zpracovává správní úřad v systému nouzového hospodářství jako součást KP Plán hospodářské mobilizace - zpracovává objednatel mobilizační dodávky v systému hospodářské mobilizace jako součást KP Plán opatření hospodářské mobilizace - zpracovává dodavatel MD jako součást Plánu krizové připravenosti Vazba na systém plánování obrany a na Plán vytváření civilních zdrojů k zajištění bezpečnosti ČR

INFORMAČNÍ PODPORA plánovacích a rozhodovacích procesů orgánů krizového řízení v oblasti zajišťování věcných zdrojů pro řešení krizových situací s využitím IS ARGIS