Aktivizační programy pro seniory

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Celoživotní vzdělávání seniorů v Městské knihovně v Třebíči
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Vzdělávání seniorů není jen zájmové vzdělávání
Zákon o sociálních službách
Projekt Knihovny Kroměřížska spolufinancovaný Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Finanční možností svépomocných skupin
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Občanské sdružení M‘am‘aloca Nezisková organizace pro podporu komunitního způsobu života, regionálního udržitelného rozvoje, životního prostředí a mezigenerační.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Eva Brožová Alexandra Bečvářová
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Akademie třetího věku. 1.Základní kurz V průběhu 4 semestrů poznávání regionu poznávání regionu průřez historií od antiky po současnost průřez historií.
Knihovny muzeí a galerií Zlínského kraje zpráva o činnosti Iveta Mátlová Slovácké muzeum v Uherském Hradišti XXX. seminář knihovníků muzeí a galerií Národní.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Komunitní role knihoven. Komunití role knihoven je důležitá součást systému knihoven Koncepce rozvoje knihoven Priorita C -9, 10.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Představení provozu kavárny a cateringových služeb v PwC ČR Roman Anděl, Startujeme, o.p.s.
Jak se zapojit? Jiří Průša Národní informační den, , Praha 2 / 10 Předkladatel (koordinátor) Nese hlavní díl zodpovědnosti.
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
Sociální rehabilitace. je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Kariérové poradenství a úřad práce Současná situace a perspektivaSoučasná situace a perspektiva.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
Attavena, o.p.s. Jana Kloudová Eva Kalmíková. Vzdělávání a rozvoj neziskových organizací v České republice a střední a východní Evropě; podpora a vzdělávání.
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež. poskytují ambulantní, popřípadě terénní služby dětem ve věku od 6 do 26 let ohroženým společensky nežádoucími.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Konference Aeduca 2011 OSOBNOSTNÍ ROZVOJ V SOUVISLOSTI S ODVAHOU, MOTIVACÍ A ZÁJMEM USPĚT NA TRHU PRÁCE Barbora Novotná Březovská.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Denní stacionáře.
SENIOR WORK Eva Smejkalová.
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory
Týdenní stacionáře.
DOBROVOLNICTVÍ „Na této Zemi nemůžeme dělat velké věci, ale pouze malé věci s velkou láskou.“ Matka Tereza Bc. Petra Moravcová, DiS.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV.
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Sociálně aktivizační služby
TyfloCentrum Brno, o.p.s. Naším posláním je pomáhat nevidomým a slabozra-kým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu.
Transkript prezentace:

Aktivizační programy pro seniory Jana Vejsadová Krajská knihovna Vysočiny Havlíčkův Brod, Knihovny seniorům, 12. a 13.dubna 2005

Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging Rok založení: 1998 Počet členů: 200 Poslání: - připravovat trenéry paměti pro veřejnost a zejména pro ústavní zařízení - propagovat práci s pamětí jako efektivní nástroj proti mentální deterioraci u stárnoucí populace - pořádat kurzy a osvětové přednášky pro veřejnost

Kurzy trénování paměti domovy a ústavní zařízení pro seniory, další zařízení sociálních služeb - ke zvýšení kvality života seniorů v ústavní komunitě pro veřejnost – kluby, kulturní domy, knihovny - vhodná náplň pro setkávání různých komunit - příležitost setkávat se a poznávat nové lidi - aktivizující a motivační prvek

Paměť motivuje Obavy: Motivace: - stárnutí populace a hrozba demencí - zhoršování paměti vnímá od určitého věku každý z nás Motivace: - není to nutný a nevyhnutelný důsledek stárnutí - mentálním cvičením má prokazatelně preventivní účinek proti demenci - rychlá cesta ze sociální izolace ke zvýšení sebevědomí

Program nejen pro seniory Využitelnost : - senioři - komunity, které spojuje společný zájem nebo zdravotní handicap,… - studenti Příklady a protipóly: - JU České Budějovice – Zdravotně – sociální fakulta - Středisko Diakonie ve Valašském Meziříčí

Aktivizační programy pro seniory v knihovnách kraje Vysočina Knihovny poskytují: - klidné, nekonfliktní a důvěryhodné prostředí - dobře využitelné informační zdroje - finančně dostupné služby - další vzdělávací pořady a programy - odbornost a vlídný úsměv knihovníka jako přidanou hodnotu

Ach, ta paměť! Aktivizační program pro seniory Rozsah programu: 16 hodin Počet účastníků: 12-15 účastníků ve skupině Obsah: - teoretická část - paměť na jména - paměť na čísla - odborné výrazy a slovíčka cizích jazyků - paměťové techniky - kreativita, práce s textem, využití informačních zdrojů: beletrie, odborná literatura,slovníky, encyklopedie, Internet - rozvoj sociálního chování a dovedností, smyslu pro týmovou práci, schopnosti komunikace

Aktivizace podle složení skupiny hrátky s češtinou literární bystřílna paměť na hudbu cvičení koncentrace, postřehu - cvičení na zlepšení součinnosti mozkových hemisfér specifické vnímání mužů a žen zvládání interferencí zvládání situací, kdy mozek selhává „chytrá strava“ a mozkový jogging zajímavosti, mozkové posilovny, odborná literatura, nové poznatky, …

Smysl aktivizačního programu pro seniory Umožňuje: - motivuje a baví - obohacuje a dodává sebevědomí - spojuje Dovoluje zapomínat: - na nevyhnutelnou změnu v životě - na nezájem okolí včetně nejbližších - na pocit nepotřebnosti - na samotu - na každodenní starosti a problémy

Pravé umění vzpomínání je uměním pozornosti Samuel Johnson Děkuji vám za váš zájem Jana Vejsadová Krajská knihovna Vysočiny Havlíčkův Brod a ČSTPMJ vejsadova@kkvysociny.cz