EVALUACE OPATŘENÍ 3.3 SROP Výňatky z návrhu závěrečné zprávy Pro zasedání Výboru pro regiony RVNNO – Jihlava, 09.01.2009 PhDr. Oldřich Čepelka, Bc. Roman.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Partnerství v rámci v rámci Společného regionálního operačního programu Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán Společného regionálního operačního.
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Budování kapacity NNO Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
„Budování rozvojového partnerství za účelem posílení kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina“
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Projekt SROP 3.3 – „Posílení kapacity místních a regionálních orgánů při plánování a realizaci programů v Karlovarském kraji“ Pedagogické a vzdělávací.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Stav příprav na SROP v krajích Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Ústí nad Orlicí, 20. – Zdeněk Semorád.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
RPS/CSF Průběh realizace RPS Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně Aktuální informace k realizaci projektu MAP 9. březen 2016.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
FSS MU 2. dubna 2012 Neziskový sektor v České republice a partnerství.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Individuální projekt OP VVV
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Místní plán inkluze + OP VVV
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Seminář pro žadatele o finanční podporu 6. a
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Transkript prezentace:

EVALUACE OPATŘENÍ 3.3 SROP Výňatky z návrhu závěrečné zprávy Pro zasedání Výboru pro regiony RVNNO – Jihlava, PhDr. Oldřich Čepelka, Bc. Roman Haken Zpracovatelé: Tima Liberec, s. r. o., Evasco, s. r. o., CpKP střední Morava, o. s.

O evaluaci  Cíl: vyhodnocení výsledků realizace krajských projektů v opatření 3.3 SROP „Posílení kapacity místních a regionálních orgánů při plánování a realizaci programů“  Stěžejní aktivity opatření 3.3 SROP:  Vytváření partnerství  Vzdělávání potenciálních předkladatelů projektů a administrátorů programů  Tvorba analýz  Zpracování strategických dokumentů  Vytvoření zásobníku projektů  Příprava na programové období 2007 – 2013

O evaluaci  Použité metodické nástroje (techniky):  intenzivní rozhovory s klíčovými aktéry  rozhovory se členy řídících týmů a partnery  diskusní skupiny  dotazníkový průzkum  kontrolní dotazování  studium a obsahová analýza dokumentace

Realizace opatření 3.3 SROP  odlišnost od ostatních operačních programů:  „prvoplánové“ uplatnění principu partnerství na úrovni krajů, vzdělávání a příprava na nové programovací období  v českém právním řádu není pojem partner definován (důsledek: max. 2 mil. Kč na partnera)  předsudky a bariéry u politiků a úředníků v krajích  nestejný start a průběh v krajích  sjednocení koncepce metodikou řídícího orgánu  vícesektorové složení partnerských orgánů

Analýza krajských projektů (pro 1. a 7. výzvu v rámci 3.3 SROP) 21 cílů:  realizované obecné cíle: (ve všech krajích)  zvýšení absorpční kapacity  zvýšení administrativní kapacity  příprava na období  plně dosažené dílčí cíle: (ve většině krajů)  zlepšení informovanosti potenciálních žadatelů i veřejnosti o možnostech využívání prostředků z fondů EU  vznik rozvojových partnerství, v nichž byli většinou zastoupeni klíčoví aktéři rozvoje kraje  posílení kapacity místních a krajských orgánů pro plánování a realizaci programů a projektů  vyškolení dostatku osob ve znalostech problematiky čerpání fondů EU  vytvoření, ale především udržení vzniklých pracovních míst a funkcí euromanažerů

Analýza krajských projektů (pro 1. a 7. výzvu v rámci 3.3 SROP)  částečně splněné dílčí cíle: (ve 2-3 krajích)  zvýšení úrovně partnerské spolupráce v krajích  zavedení procesů strategického plánování do rozvoje území  vytvoření jednotného systému implementace veřejných zdrojů v regionu  zajištění efektivní komunikace a zapojení veřejnosti  implementace nástrojů kvality řízení organizací veřejné správy na obecních úřadech a v rozpočtových organizacích  nesplněný dílčí cíl: (ve 3 krajích)  vytváření kvalitnějších a integrovaných projektů na bázi partnerství  ojedinělé specifické dílčí cíle (v 7 krajích po 1 cíli – nebyly vyhodnocovány)

Souhrn hlavních závěrů k partnerství  Struktura partnerství:  působení projektů bylo pozitivní, přesto si mnoho pracovníků a politiků princip partnerství neosvojilo anebo krajský projekt ignorovalo  partneři sdíleli nejen informace a kontakty, ale také celý projekt a jeho rozpočet  zastoupení všech sektorů v krajském partnerství bylo běžné a stalo se průkopnickým nástrojem mezisektorové spolupráce na úrovni krajů, umožňujícím vzájemné „obohacení“  uskutečnilo se zapojení partnerů a veřejnosti do přípravy strategických dokumentů, minimálně do stupně sběru reakcí a připomínek od občanů a zástupců organizací  projektoví partneři se přímo nepodíleli na rozhodování a partnerství nepřevzalo odpovědnost za rozhodnutí o rozvoji kraje či plánovaném využití prostředků SF EU

Souhrn hlavních závěrů k partnerství  Fungování partnerství:  nepodařilo se dosáhnout vzniku krajských rozvojových partnerství založených na partnerských sítích a strukturách  vznik partnerství minimálně na úrovni správních obvodů obcí III. typu se ve většině krajů naplnil jen zčásti  nevznikla společná multilaterální smlouva mezi všemi partnery, ale s jednotlivými partnery byla uzavírána bilaterální smlouva mezi krajem a partnerem  kraj se nepovažoval za jednoho z partnerů, z partnera se stával dodavatel  opatření 3.3 SROP vystihlo poptávku partnerů v krajích (zejména obcí a NNO) po spolupráci s krajskými institucemi  partnerské orgány v krajích sice vznikly, ale někdy byly hodnoceny jako formální a po ukončení projektu většinou zanikly

Souhrn hlavních závěrů k partnerství  nedostatek finančních a lidských zdrojů pro plné zapojení do krajského projektu byl typickým problémem pro zástupce podnikatelského i neziskového sektoru  Udržitelnost partnerství:  růst celkové absorpční kapacity, především v oblasti menších projektů a zapojení zainteresované veřejnosti  partnerství založená v krajích se nepodařilo udržet v akceschopném stavu  kdyby byly finanční prostředky, mohly by se některé aktivity obnovit

Souhrn hlavních závěrů  Školení a vzdělávání potenciálních předkladatelů projektů  Tvorba analýz  Zpracování strategických dokumentů  Vytvoření zásobníku projektů  Příprava na nastavení implementačních struktur v regionech pro programové období

Zhodnocení dopadů a udržitelnosti  Významné a dlouhodobě využitelné dopady:  zvýšila se připravenost různých aktérů v kraji, především členů krajských partnerství, ke spolupráci a k využívání SF EU  zvýšila se schopnost potenciálních žadatelů předkládat k financování samostatné projekty  zastupitelé i úředníci si uvědomili význam partnerství  zvýšila se celková zkušenost partnerů, navázaly se užitečné kontakty  vyšší odbornost pracovníků krajů i partnerských organizací  umožnění vypracování a podání projektových žádostí  vytvoření strategických rozvojových dokumentů plnících svou roli pro cílevědomý rozvoj krajů i míst  zásobníky projektů a účelové publikace

Zhodnocení dopadů a udržitelnosti  Dílčí dopady:  pozitivní dopady se objevují jen v některých oblastech  partnerství a školení nepokračují v původní podobě ani rozsahu, nýbrž nepřímo anebo parciálně, nevznikají velké partnerské projekty  zásobníky projektů se jako nástroj řízení programů většinou aktivně nevyužívají  využívají se strategické dokumenty  implementační struktury byly ustaveny, avšak nikoliv v přímé vazbě na výsledky krajských projektů  široké uplatnění principu partnerství se od skončení realizace projektů prosazuje okrajově  konzultace se zástupci potenciálních příjemců nepokračují  nevytvořily se a nepřetrvaly partnerské implementační struktury (pouze ve složení monitorovacích výborů)

Zhodnocení dopadů a udržitelnosti  příprava programů, jakož i rozhodování o finančních alokacích, pořadí výzev, výběru projektů atd. probíhá nadále v orgánech veřejné správy, v nichž převažují politici a úředníci (například v samostatných krajských programech, v globálních grantech operačních programů a v regionálních OP)  kraje nepodporují finančně vytvořenou strukturu partnerství a procesy založené na partnerské spolupráci  krajské projekty skončily, aniž by vyústily např. do integrovaného projektu, který by motivoval účastníky v další spolupráci

Doporučení k posílení a lepšímu uplatnění principu partnerství a integrovaných projektů:  zajistit přiměřené zastoupení neziskového a podnikatelského sektoru v poradních orgánech (komise aj.) veřejné správy a v řídících týmech a pracovních skupinách pro strategické a komunitní plánování  zajistit zálohové nebo průběžné financování schválených projektových žádostí nestátních neziskových organizací  zabezpečit přípravu integrovaných rozvojových projektů na venkově a v příměstských oblastech  zvýhodňovat v ROP i v ostatních operačních programech při hodnocení projekty, v nichž žadatel pro fázi přípravy nebo realizace projektu doloží věrohodného partnera  aktivně podporovat tvorbu mezisektorových partnerských projektů

Doporučení k posílení a lepšímu uplatnění principu partnerství a integrovaných projektů:  zavést pravidlo, aby každý žadatel z veřejné správy (např. kraj, sdružení obcí, obec) před podáním žádosti o financování vlastního záměru z veřejných zdrojů vyzval věcně a územně příslušné NNO, popříp. i podnikatelské subjekty ke spolupráci na přípravě a realizaci projektu, který hodlá navrhnout  zvýšit transparentnost zveřejňováním všech údajů o projektech podporovaných ze Strukturálních fondů EU  zvýšit hospodárnost a účelnost vynaložených prostředků ze Strukturálních fondů EU, zejména  vyhodnocovat efektivnost, včetně průběžného porovnávání výsledků a zkušeností z jednotlivých krajů  proškolit osoby odpovědné za vykazování údajů do jednotlivých monitorovacích systémů s cílem sjednotit definice a výklad indikátorů

Doporučení k posílení a lepšímu uplatnění principu partnerství a integrovaných projektů:  při implementaci partnerství používat indikátory kvality a hodnoty partnerství, založené na sebehodnotících indikátorech  hodnotit víceleté partnerské projekty nejen formou monitoringu, ale i evaluace  přizvat partnery již v období příprav programů a výzev globálních grantů a podobných „titulů“ z krajských prostředků  využívat cílevědomě informovanost, zkušenosti a reputaci partnerů ze všech sektorů, kteří věcně a územně k danému programovému záměru příslušejí, především pak zástupce skupin budoucích žadatelů  využívat při definování oblastí podpory zásobníky projektů, které za tímto účelem aktualizovat a zveřejňovat

Doporučení k posílení a lepšímu uplatnění principu partnerství a integrovaných projektů:  doporučujeme, aby Ministerstvo vnitra podpořilo princip partnerství a zapojování veřejnosti tím, že bude motivačně působit na veřejnou správu a poskytovat metodiky, vzdělávání a nástroje k posílení partnerství a komunikace s veřejností a cílovými skupinami, oceňovat a šířit výsledky dobré praxe  využívat Integrovaný operační program k finanční podpoře zavádění principu partnerství v rámci zvyšování kvality a modernizace ve veřejné správě