BSP Kick off meeting, June 16 03

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

XV. Celostátní finanční konference
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Program rozvoje venkova ČR na období Osa 4 Leader Ing. Kateřina Adamcová, oddělení metodiky Osy 4 PRV.
ŠVP na gymnáziích: od mírné skepse k chuti pokračovat Zkušenosti z projektu Pilot G/GP Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
Evropské fondy a Česká republika v období 2007–2013: náš pohled Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti Praha,
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Podpora energetických auditů Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická agentura MSV Brno, 15.září 2003.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Podpora sociálního podnikání ve stávajícím období a příprava na období 2014+
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
4/6/20151 České potravinářství a reformovaná SZP EU v období Seminář, Pardubice 2012 Ing. Tomáš Kreutzer.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Co nám přinesl LEADER (14) Bilance naplňování SPL Opatření IV.1.2. Lada Nevečeřalová
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Operační program RYBÁŘSTVÍ
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
Ruská federace x WTO a OECD
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropy
Chceme konkurenceschopné a stabilní zemědělství a potravinářství? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Zemědělci a potravináři se ode dna musejí odrážet společně
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
Potravinářský průmysl renesanci neprožívá
Transkript prezentace:

BSP Kick off meeting, June 16 03 REFORMA SZP A JEJÍ VLIV NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO POTRAVINÁŘSKÉHO PRŮMYSLU 161. ŽOFÍNSKÉ FÓRUM PRAHA, březen 2014 ING. MIROSLAV KOBERNA, CSc.

STRUČNÝ PŘEHLED FINANČNÍ RÁMEC PRO PODPORU ČESKÉHO POTRAVINÁŘSKÉHO PRŮMYSLU V RÁMCI PRV KDE SE VYTVÁŘÍ KONKURENCESCHOPNOST ANEB VÝROBEK JE POUZE JEDNOU Z ČÁSTÍ PROCESU MODERNIZACE VERSUS INOVACE A EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR ZÁKLADNÍ ROZDÍL MEZI „STARÝM“ A „NOVÝM“ PRV PROČ JE TAK DŮLEŽITÁ MOŽNOST PROJEKTŮ PODÉL POTRAVINOVÉHO ŘETĚZCE PŘÍKLAD Z PRAXE

FINANČNÍ RÁMEC ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ FINANČNÍ OBÁLKY PRO ČR MOŽNOST NAVÝŠENÍ INVESTIČNÍCH PROSTŘEDKŮ PŘESUNEM AŽ 15 % PROSTŘEDKŮ Z I. DO II. PILÍŘE REALITA ČR JE PŘESUN KOLEM 5 %

FINANČNÍ RÁMEC K FINANČNÍMU RÁMCI II. PILÍŘE MÁME TŘI POŽADAVKY 1. POŽADAVEK - ALESPOŇ 30 % PROSTŘEDKŮ VE II. PILÍŘI VYUŽÍT NA INVESTICE 2. POŽADAVEK - ZACHOVAT FINANCOVÁNÍ POTRAVINÁŘSKÝCH INVESTIC MINIMÁLNĚ NA ÚROVNI MINULÉHO PRV 3. POŽADAVEK – ZMĚNIT POMĚR FINANCOVÁNÍ MODERNIZACE VERSUS INOVACE V OPAČNÉM POMĚRU NEŽ TOMU BYLO V MINULÉM PRV

KONKURENCESCHOPNOST K ZÁKLADŮM KONKURENCESCHOPNOSTI PATŘÍ: DAŇOVÁ POLITIKA STÁTU, PŘÍSTUP NA TRH, PODPORA EXPORTU A OMEZOVÁNÍ IMPORTU SCHOPNOST PODNIKŮ INOVOVAT

KONKURENCESCHOPNOST DOPOSUD HLAVNÍ DŮRAZ NA PODPORU VÝROBKOVÝCH A PROCESNÍCH INOVACÍ POTŘEBA DOPLNĚNÍ O MARKETINGOVÉ A ORGANIZAČNÍ INOVACE A ZPŮSOB JEJICH PODPORY KONKURENCESCHOPNOST SE VYTVÁŘÍ PROPOJENÍM VŠECH ČTYŘECH OBLASTÍ

MODERNIZACE VERSUS INOVACE V PRV 2007 – 2013 PRO POTRAVINÁŘE URČENO: OPATŘENÍ NA VZDĚLÁVÁNÍ OPATŘENÍ PŘIDÁVÁNÍ HODNOTY ZEMĚDĚLSKÝCH A POTRAVINÁŘSKÝCH PRODUKTŮ I.1.3. ROZDĚLENÍ ALOKOVANÝCH PROSTŘEDKŮ MEZI PODOPATŘENÍ I.1.3.1 MODERNIZACE A I.1.3.2. INOVACE V POMĚRU : 75% : 25%

MODERNIZACE VERSUS INOVACE CELKEM PODÁNO 1 967 ŽÁDOSTÍ, z toho 118 v opatření I.1.3.2, tj. 5,99% SCHVÁLENO 794 PROJEKTŮ, z toho 53 v opatření I. 1.3.2, tj. 6,67% ČÁSTKA ZA SCHVÁLENÉ PROJEKTY CELKEM 3 399 683 633,- Kč z toho pro opatření I.1.3.2 906 891 855,- Kč, tj. 26,67% PRŮMĚRNÁ VELIKOST PROJEKTU BYLA 4 281 717,- Kč U MODERNIZAČNÍHO PROJEKTU 17 111 167,- Kč U INOVAČNÍHO PROJEKTU

MODERNIZACE VERSUS INOVACE VÝSLEDKY KONTROLY ÚČELNOSTI A EFEKTIVITY PODPOR POSKYTOVANÝCH PRO PŘIDÁVÁNÍ HODNOTY PROVEDENÉ EVROPSKÝM ÚČETNÍM DVOREM V 6 ZEMÍCH (ŠPANĚLSKO, FRANCIE, ITÁLIE, LITVA, POLSKO A RUMUNSKO) UKÁZALY, ŽE Z 24 PROJEKTŮ: 2 BYLY HODNOCENY JAKO VYSOCE EFEKTIVNÍ 12 JAKO VELMI MÁLO A NEBO MÁLO EFEKTIVNÍ PŘIJATÁ DOPORUČENÍ NAPLŇUJÍ PRÁVĚ INOVAČNÍ OPATŘENÍ

NOVÝ PROGRAM ROZVOJE VENKOVA DLE NAŘÍZENÍ EP A RADY Č.1305/2013 JE POSÍLEN DŮRAZ NA INOVACE A SPOLUPRÁCE (ČL.35) A (ČL.56) A UMOŽNĚNÍ VERTIKÁLNÍ SPOLUPRÁCE PODÉL POTRAVINOVÉHO ŘETĚZCE PROMÍTNUTÍ DO PRV 2013 – 2020 OBLAST MODERNIZACÍ PRO MALÉ PODNIKY, ZNEVÝHODNĚNÉ OBLASTI RESP. CITLIVÉ KOMODITY OBLAST INOVACÍ (SPOLUPRÁCE) PRO VELKÉ PODNIKY

NOVÝ PROGRAM ROZVOJE VENKOVA BSP Kick off meeting, June 16 03 NOVÝ PROGRAM ROZVOJE VENKOVA MOŽNOST PŘÍPRAVY A ŘEŠENÍ KOMBINOVANÝCH PROJEKTŮ PODÉL POTRAVINOVÉHO ŘETĚZCE: PRVOVÝROBCI ZPRACOVATELÉ DODAVATELÉ TECHNOLOGIÍ ZVÝŠENÍ VÝKONNOSTI A KONKURENCESCHOPNOSTI SEKTORU

BSP Kick off meeting, June 16 03 NAŠE ZKUŠENOSTI NEJVYŠŠÍ ZHODNOCENÍ MAJÍ PENÍZE VLOŽENÉ DO INOVAČNÍCH PROJEKTŮ, KTERÉ BYLY REALIZOVÁNY SPOLEČNĚ VÝZKUMNÝMI ÚSTAVY NEBO VYSOKÝMI ŠKOLAMI A VÝROBNÍMI PODNIKY. V NAŠEM OBORU TO JSOU ZEJMÉNA SPOLEČNOSTI ÚČELOVĚ ZALOŽENÉ KE ZPRACOVÁNÍ DOMÁCÍ AGRÁRNÍ PRODUKCE.

BSP Kick off meeting, June 16 03 PŘÍKLAD Z PRAXE V ROCE 2000 BYLA ZALOŽENA V JIHOČESKÉ OVOCNÁŘSKÉ OBLASTI V OBCI CHELČICE SPOLEČNOST LADY MARMELADE S.R.O. VÝROBNÍM PROGRAMEM JE ZPRACOVÁNÍ OVOCE NA OVOCNÉ NÁPLNĚ. V TÉ DOBĚ BYLO V OBLASTI ZAVŘENO 20 ZÁVODŮ ZPRACOVÁVAJÍCÍCH OVOCE A ZELENINU A PŘEVLÁDAL OBECNÝ NÁZOR, ŽE PRODUKCE OVOCE A ZELENINY V ČR KONČÍ.

BSP Kick off meeting, June 16 03 PŘÍKLAD Z PRAXE ČERPÁNÍ PODPOR 1,5 MIL. KORUN V ROCE 2000 2.3 MIL. KORUN V ROCE 2003 16,7 MIL. NA REALIZACI SPOLEČNÉHO INOVATIVNÍHO PROJEKTU S VŠCHT PRAHA  ZAMĚŘENÉHO NA ZVÝŠENÍ PODÍLU OVOCE, SNÍŽENÍ OBSAHU CUKRU A VYLOUČENÍ KONZERVANTŮ VE VÝROBCÍCH

BSP Kick off meeting, June 16 03 PŘÍKLAD Z PRAXE VÝSLEDKY VYTVOŘENÍ 40 NOVÝCH PRACOVNÍCH MÍST ZVÝŠENÍ PRODUKCE Z 1 500 TUN PRODUKTŮ NA POČÁTKU REALIZACE PROJEKTU NA 9 100 TUN V LOŇSKÉM ROCE VÝROBA KONKURENCESCHOPNÝCH PRODUKTŮ PRO ČESKÝ A EVROPSKÝ TRH

BSP Kick off meeting, June 16 03 PŘÍKLAD Z PRAXE VÝSLEDKY EXPORT 40% PRODUKCE DO 10 ZEMÍ ZVÝŠENÍ PRODUKCE 6 X EXPORT PRAKTICKY Z NULY ZPRACOVÁNÍ TUZEMSKÉ SUROVINY

BSP Kick off meeting, June 16 03 PŘÍKLAD Z PRAXE CÍLE VYVÁŽET 70% PRODUKCE ZVÝŠENÍ PRODUKCE OVOCE V OBLASTI OBNOVA PĚSTOVÁNÍ BOBULOVIN A DROBNÉHO OVOCE

…Dámy a pánové, děkuji za pozornost.