Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 19. září 2007

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PPP a klasická veřejná zakázka
Advertisements

Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
Seminář k ukončování projektů FS Vzorové obsahy 10. června 2008 Praha RNDr. Alois Kopecký, ŘO FS Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Smlouva o realizaci grantového projektu v rámci globálního grantu CZ.1.07/ Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Středočeském kraji Operačního programu.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
1 Seminář. 2 Veřejná podpora Obecná pravidla PRV.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
1 VÝHODY A RIZIKÁ PPP Transparency International Slovensko Právna regulácia a hlavné riziká PPP v Českej republike Jan Krofta Dáňa, Pergl & Partners, advokátní.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Operační program Životní prostředí
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Pravidla výběru dodavatelů při pořizování zboží a služeb z prostředků finanční podpory OP VK Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem.
ZÁKON 139/2006 O koncesních smlouvách a koncesních řízeních (koncesní zákon)
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
SFŽP ČR Nabídka podpory ze SFŽP ČR Mgr. Martin Kubica Klub komunálních politiků KDU-ČSL Královéhradeckého kraje.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Vodohospodářská infrastruktura a veřejné zakázky Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
zelená linka: Provozování vodohospodářské infrastruktury – Podmínky přílohy č. 6 OPŽP.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Seminář pro žadatele k 13.,14., a 15. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 16. –
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Problematika zadávání vodohospodářských projektů v ČR Mgr. Hana Šachová.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Provozování vodohospodářské infrastruktury
Seminář pro žadatele IROP
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Provoz a ekonomika vodovodů a kanalizací malých měst a obcí
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Seminář pro žadatele k 21. výzvě IROP „MUZEA"
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Seminář pro žadatele IROP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání veřejných zakázek na pomezí práva soukromého a veřejného
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Transkript prezentace:

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 19. září 2007 KONCESE A KVAZIKONCESE – ALTERNATIVA ČI NUTNOST V OPERAČNÍM PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ PRO OBDOBÍ 2007-2013? Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 19. září 2007

OP ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ PRO OBDOBÍ 2007-2013 Alokace: 4 917 867 098 EUR Řídící orgán: Ministerstvo životního prostředí ČR Prioritní osy: P1 Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní P2 Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí P3 Udržitelné využívání zdrojů energie P4 Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží P5 Omezování průmyslového znečištění a environmentálních rizik P6 Zlepšování stavu přírody a krajiny P7 Rozvoj infrastruktury pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu P8 Technická pomoc financovaná z Fondu soudržnosti

Chci připravit infrastrukturní projekt s využitím dotací z OP ŽP ZÁKLADNÍ TEZE Chci připravit infrastrukturní projekt s využitím dotací z OP ŽP + Chci zadat/mám zadáno provozování výsledku tohoto infrastrukturního projektu třetí osobě, která není stoprocentně ovládána veřejným sektorem = Budu muset řešit otázky spolupráce soukromého a veřejného sektoru ve vztahu k provozování

PROČ? Právní povinnost Ekonomická logika Protože zadávání zakázek (včetně koncesí) – zejména od určité kvalifikované hodnoty – musí být z hlediska platného práva zásadně zadáváno – v nediskriminačním a transparentním výběrovém řízení respektující rovnost zacházení mezi zájemci o zakázku (koncesi) Ekonomická logika Protože chci získat pro provozování výsledku projektu z OP ŽP nejlepší hodnotu za peníze

JAK POSTUPOVAT? Soulad s právem Soulad s požadavky Fondů ES a OP ŽP Timothy J.L. Young Soulad s právem Procesní požadavky: Nositel projektu by měl postupovat v souladu s českým právem (tj. v souladu se Zákonem o veřejných zakázkách a se Zákonem o koncesích, a s nadřazeným právem evropským) Soulad s požadavky Fondů ES a OP ŽP Obsahové požadavky: Nositel projektu by měl respektovat podmínky relevantního fondu ES a specifických podmínek OP ŽP Šance a rizika partnerství veřejného a soukromého sektoru

► režim Koncesního zákona ◄ SOULAD S PRÁVEM Veřejná zakázka = „zakázka realizovaná na základě smlouvy mezi zadavatelem a jedním či více dodavateli, jejímž předmětem je úplatné poskytnutí dodávek či služeb nebo úplatné provedení stavebních prací. Veřejná zakázka, kterou je zadavatel povinen zadat podle tohoto zákona, musí být realizována na základě písemné smlouvy.“ (§ 6 odst. 1 ZVZ) ► režim Zákona o veřejných zakázkách ◄ Kvazikoncese = nadlimitní veřejné zakázky: a) smlouva má být uzavřena na dobu určitou, a to nejméně 5 let, a b) dodavatel nese některá ekonomická rizika spojená s realizací veřejné zakázky, která obvykle nese zadavatel. ► režim Koncesního zákona ◄ Koncese (koncesní smlouva) = „koncesionář se zavazuje poskytovat služby nebo i provést dílo a zadavatel se zavazuje umožnit koncesionáři brát užitky vyplývající z poskytování služeb nebo z využívání provedeného díla, popřípadě spolu s poskytnutím části plnění v penězích.“

GRAFICKÉ ZNÁZORNĚNÍ

SOULAD – POŽADAVKY FONDŮ ES /1 ČL. 57 “OBECNÉ NAŘÍZENÍ O FONDECH ES“ NAŘÍZENÍ (ES) Č. 1083/2006 – Investice do infrastruktury – Stálost operací „1. Členský stát nebo řídící orgán zajistí, že příspěvek z fondů bude pro danou operaci zachová, pouze pokud do pěti let od ukončení operace nebo tří let od ukončení operace v členských státech, které zvolily možnost zkrácení této lhůty pro zachování investice nebo pracovních míst vytvořených malými a středními podniky, neprojde tato operace podstatnou změnu: ovlivňující její povahu nebo prováděcí podmínky nebo poskytující podniku či veřejnému subjektu nepatřičnou výhodu a způsobenou buď změnou formy vlastnictví položky infrastruktury, nebo zastavením výrobní činnosti.“ „3. Neoprávněně vyplacené částky se získávají zpět podle článků 98 až 102.“

SOULAD – POŽADAVKY FONDŮ ES /2 Příloha XI. Implementačního nařízení k fondům ES – VELKÝ PROJEKT ŽÁDOST O POTVRZENÍ PODPORY PODLE ČLÁNKŮ 39 AŽ 41 NAŘÍZENÍ (ES) Č. 1083/2006 – Investice do infrastruktury – B.4 Popis projektu, B.4.2 Technický popis investice do infrastruktury d) Má být infrastruktura vybudována prostřednictvím partnerství veřejného a soukromého sektoru? Ano/Ne e) Pokud ano, popište formu partnerství veřejného a soukromého sektoru (tj. proces výběru partnera ze soukromého sektoru, struktura partnerství, opatření v souvislosti s vlastnictvím infrastruktury, opatření týkající se rozdělení rizik atd.): ??? Uveďte podrobné informace, jak bude infrastruktura spravována po dokončení projektu (tj. veřejné řízení, koncese, jiná forma partnerství veřejného a soukromého sektoru)

SOULAD – POŽADAVKY OP ŽP Závazné pokyny pro žadatele OP ŽP a doplňující informace pro konečné příjemce – verze ke dni 11.9.2007 Čl. 1.6: Doklad způsobu zajištění provozu investice „dostačující formou je čestné prohlášení, že způsob zajištění budoucího provozu bude v souladu s podmínkami schválenými Fondem. Toto prohlášení je závazné.“

PŘÍKLAD: P1 –VODOVODY A KANALIZACE Evropská komise – výhrady k provozním smlouvám v oboru vodovodů a kanalizací v ČR: délka smluv vodné a stočné nájemné sankce výkonové parametry monitoring výkonových parametrů kvalita služeb zákazníkům „Podmínky přijatelnosti“ dokument, který bude obsahovat závazné rámcové podmínky pro provozování výsledku realizace vodohospodářského infrastrukturního projektu spolufinancovaného z OP ŽP – v současné době bude dohadován s EK

KONTEXT ŘEŠENÍ – VODOVODY A KANALIZACE ČR: legislativa VEŘEJNÁ PODPORA ES: dotace zákon o veřejných zakázkách koncesní zákon zákon o veřejné podpoře zákon o VaK zákon o cenách ostatní legislativa VaK délka smluv vodné a stočné nájemné výkonové parametry (VP) monitoring VP sankce kvalita služeb zákazníkům ES: Smlouva o ES, sekundární legislativa a judikatura ESD SLUŽBY OBECNÉHO HOSPODÁŘSKÉHO ZÁJMU VEŘEJNÉ ZADÁVÁNÍ

DŮSLEDKY PRO ŽADATELE Bez splnění podmínek uvedených v Podmínkách přijatelnosti schválených ze strany Evropské komise nebude příslušný vodohospodářský infrastrukturní projekt způsobilý pro spolufinancování v rámci OP ŽP. Bez splnění obdobných podmínek nebude příslušný infrastrukturní projekt z jiných prioritních os OP ŽP pravděpodobně způsobilý pro spolufinancování v rámci OP ŽP. Splnění „podmínek provozování“ bude odborně, časově i finančně náročný proces, při němž žadatel o podporu z OP ŽP (nositel projektu) by měl v každém případě postupovat více či méně dle logiky postupu při přípravě a realizaci významné koncese dle Koncesního zákona.

Chci připravit infrastrukturní projekt s využitím dotací z OP ŽP ZÁKLADNÍ TEZE Chci připravit infrastrukturní projekt s využitím dotací z OP ŽP + Chci zadat/mám zadáno provozování výsledku tohoto infrastrukturního projektu třetí osobě, která není stoprocentně ovládána veřejným sektorem = Budu muset řešit otázky spolupráce soukromého a veřejného sektoru ve vztahu k provozování Tuto spolupráci budu řešit v naprosté většině případů v rámci Koncesního zákona.

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST Tim Young Národní 984/15 110 00 Praha 1 Tel.: +420 221 423 914 Fax.: +420 221 412 810 Mobil.: +420 604 287 324 E-mail: Tim.Young@mottmac.cz