Predikce daňových výnosů Smilovice, prosinec 2008

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Advertisements

Novela zákona o dani z nemovitostí. 2 - novela zákona je účinná od podle původního návrhu mělo dojít ke zrušení daně z nemovitostí u zemědělských.
Struktura daní v ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování I Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
Daňový systém – realita a vize konference vydavatelství EURONEWS Martin Novák – ředitel divize finance ČEZ, a. s.
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky. Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Návrhy změn právních předpisů v oblasti daňové Daňová reforma 2008 – 2010 Návrhy změn právních předpisů v oblasti daňové Daňová reforma 2008 – 2010 Miroslav.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Fiskální cyklus – dekompozice salda Lukáš Lang – oddělení Fiskálních predikcí a makroekonomického modelování, MF ČR.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
1 Daň z nemovitostí: prostor pro reformu Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP Vysoká škola CEVRO Institut 18. února 2010.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Daňový dopad a přesun „Žádný daňový subjekt netouží být zdaněn a vždy se bude pokoušet přenést daň na někoho jiného.“
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
Daňový systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_09 NázevDaně Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekDaňový systém AnotaceVysvětlení.
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování II Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
Daňová teorie a politika
5. téma: Veřejné příjmy – charakteristika, druhy a členění
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
Základy daní úvod do českého daňového systému
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května 2012 – IFA. 1. Úvod 2. Změny Protischodkový balíček 2013 Protischodkový balíček 2.
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Účtování daní a dotací „3“
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Pokles příjmů obecních rozpočtů a způsoby řešení jeho dopadů Ministerstvo financí ČR Praha listopad 2009 Jan Zikl.
Finanční a rozpočtové právo
Míra růstu dividend, popř. zisku
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Základní prvky daňové techniky
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Spotřební daň z cigaret Mgr. Jan Kvaček. Struktura Stručná informace o populaci kuřáků Spotřeba cigaret, dostupnost cigaret Spotřební daň Poptávka po.
Spotřební daň Ekonomika podniku 2. ročník Spotřební daň - je nepřímá daň, tzn. je součástí ceny výrobku - je placena jednorázově při prvním prodeji od.
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Porada ředitelky Krajského úřadu JMK s tajemnicemi a tajemníky obecních úřadů obcí typu I, II, III Brno, 10. prosinec 2015.
Daňový systém ČR Rozdělení daní. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Alkohol a kouření: proč je v ČR tak málo motivovaných k prevenci? Spotřební daň jako zdroj příjmu státního rozpočtu i možný nástroj regulace spotřeby?
 Daň – je zákonem stanovená a zpravidla pravidelně se opakující platba do státního rozpočtu  Využití daní – pro financování potřeb státu – školství,
Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku.
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
Obsah veřejných rozpočtů I 4. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 37.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 7. prosince 2017
Regulační funkce spotřebních daní
Transkript prezentace:

Predikce daňových výnosů Smilovice, prosinec 2008 Martin Jareš Odbor 25

Obsah Obecně – autonomní vývoj Daň z přidané hodnoty Spotřební daně Daň z příjmů právnických osob Daň z příjmů fyzických osob Ostatní daně

Obecně – autonomní vývoj Predikce daní pro běžný rok t Základem je skutečný výnos daně v roce t-1 aktuální měsíční vývoj roku t tempo růstu za již uplynulé období roku t se aplikuje na výnos v roce t-1 Očištění o jednorázové vlivy: předfakturace, předzásobení dopady legislativy nepůsobící celý rok

Obecně – autonomní vývoj Uvedený postup přináší, v rámci možností, dobré výsledky Není použitelný, pokud jsou jednorázové vlivy příliš významné např. předzásobení cigaretami jsou některé tyto jevy obsaženy v makropredikci?

Obecně – autonomní vývoj Predikce pro další roky t+1 ad. odhad pro rok t se vynásobí odhadovaným tempem růstu makroekonomické veličiny, kterou lze považovat za základ daně předpokládá se jednotková elasticita výnosu daně vůči základu Pokud dojde ke změnám daňové legislativy, je nutno zohlednit dopady

Jevy, které způsobují odlišný vývoj konečné spotřeby a základu daně Daň z přidané hodnoty Jevy, které způsobují odlišný vývoj konečné spotřeby a základu daně stavebnictví: údaje o relevantních podnicích nekorespondují s uváděným růstem posledních let, trh s automobily: nárůst dovozu ojetin vede k poklesu výnosu DPH, nárůst neobchodních dovozů: mají vliv, ale nevýznamný.

Daň z přidané hodnoty DPH a pohonné hmoty růst cen ropy, energetické daně: vliv na výnos DPH, při existenci rozpočtového omezení spotřebitelů jsou dopady na výnos DPH z principu oslabeny, teoreticky při růstu cen pohonných hmot může dojít až k poklesu výnosu DPH v důsledku nahrazení individuální dopravy dopravou hromadnou, která je zdaněna sníženou sazbou DPH.

Odhady dopadů změn DPH Daň z přidané hodnoty Pouze změny sazeb: možno vyjít z daňových přiznání Jsou uváděny daň na vstupu i na výstupu v rozdělení na sazby Z toho je možno spočítat základ každé sazby

Odhady dopadů změn DPH Daň z přidané hodnoty Pohyby mezi sazbami: je nutno vyjít ze struktury konečné spotřeby zohlednit další rysy jako je osvobozený sekto Model založený na tabulkách dodávek a užití

Spotřební daně Uvalovány v podobě Nízká elasticita specifických daní (Kč na jednotku) kombinované daně (spotřební daň z cigaret má pevnou a procentní složku) Nízká elasticita spotřeba a tedy výnos daně se příliš nemění To platí zejména pro spotřební daně z alkoholických nápojů

Spotřební daně Spotřební daň z minerálních olejů meziroční růst výnosu nepotvrdila se významná závislost mezi cenou pohonných hmot a poptávkou zohledňují se i další informace zavedení mýtného výstavba silnic a dálnic

Spotřební daně Spotřební daň z tabákových výrobků výrazný růst inkasa v posledních letech z důvodů navyšování sazeb, vlivem sazby, která je stanovena jako procento z konečné maloobchodní ceny je nutno při odhadech změn sazeb odhadovat i vývoj cen, obtížně odhadnutelné, jak velkou část daně firmy „zaplatí ze svého“ formou snížení ziskové marže, významný vliv předzásobení.

Spotřební daně Energetické daně zemní plyn, a některé další plyny, elektřina, pevná paliva, predikce na základě dat Českého statistického úřadu energetická bilance - spotřeba daných komodit v minulých letech.

Daň z příjmů právnických osob Celkový výnos DPPO je tvořen: daní z příjmů právnických osob odváděnou na základě daňových přiznání srážkovou daní z kapitálových příjmů placenou právnickými osobami vybíranou u zdroje příjmů daní z příjmů právnických osob placenou samotnými obcemi, která zůstává v rozpočtech municipalit Podstatná je první složka.

Daň z příjmů právnických osob Daň je placena formou záloh, vyrovnání v dalším roce po podání daňového přiznání Zálohy se odvozují od daně uvedené v posledním daňovém přiznání

Daň z příjmů právnických osob Nejvíce volatilní daň Závisí na hospodářském vývoji zejména velkých subjektů V predikci je snaha zohledňovat informace, které jsou k dispozici

Daň z příjmů právnických osob Tempo růstu daně by mělo odpovídat tempu růstu HDP V období po vstupu do EU však roste mnohem rychleji Predikci ztěžuje to, že od roku 2004 do roku 2010 platí kromě let 2006 a 2007 každý rok jiná sazba

Vývoj sazby daně z příjmů právnických osob

Daň z příjmů právnických osob Snižování sazby je jednodušší modelovat akruálně dopady změny sazeb se projeví na daňové povinnosti v daném roce = akruální výnos z toho je pak odhadována výše záloh a vyrovnání = hotovostní výnos snížení sazby se v prvním roce neprojeví

Daň z příjmů právnických osob Problémové oblasti: vliv využívání daňových rájů a offshore-center, vztah mateřských a dceřiných společností transferové ceny dopady růstu cen ropy dopady finanční krize na finanční instituce a dostupnost úvěrů

Daň z příjmů fyzických osob Celkový výnos DPFO je tvořen: daní z příjmů fyzických osob z mezd daní z příjmů fyzických osob placenou na základě přiznání srážkovou daní z příjmů fyzických osob Každá složka má jiné rozpočtové určení daně.

Daň z příjmů fyzických osob DPFO z mezd je nejstabilnější daní,nejpřesnější odhady vzhledem k progresivitě daně (i při jedné sazbě 15 %) je třeba pro odhady používat údaje o distribuci mezd statistiky je třeba upravit dle skutečného výnosu v daném roce a poté extrapolovat do budoucna

Daň z příjmů fyzických osob DPFO z mezd poté se v každé skupině spočítá daň na základě postupů daných zákonem vynásobí se počtem osob ve skupině Obtíže dopady opatření u vysokopříjmových skupin nahrazení odečitatelných položek slevami na dani

Daň z příjmů fyzických osob Historie – vývoj nejvyšší sazby daně

Daň z příjmů fyzických osob DPFO na základě přiznání zejména příjmy OSVČ vývoj srovnatelný s DPPO i s DPFO z mezd nejvíce ho v poslední době ovlivnilo zavedení a následné zrušení společného zdanění manželů (přesun až 4 mld. Kč) významný dopad na rozpočty obcí

Daň z příjmů fyzických osob DPFO srážková dividendy a úroky ale i některé příjmy pracovního charakteru v poslední době významně ovlivňuje výše vyplácených dividend

Vývoj daňového výnosu ostatních daní

Ostatní daně S ohledem na charakter předmětu daně s výjimkou daně z převodu nemovitostí, velmi stabilní výše výnosu Vzhledem k charakteru sazeb daně silniční změny ve výši daňového výnosu ovlivňují zejména změny forem zvýhodnění „ekologických“ vozidel Výnos daně z nemovitostí ovlivňují změny úředních cen zemědělské půdy v daném katastrálním území a také změna skladby nemovitostí daného katastru. Nová legislativní úprava výrazným způsobem zvýšila pravomoc obcí ovlivňovat výnos daně z nemovitostí na vlastním katastru