JAVOŘÍČKO 49°40'23 s. š., 16°55'3 v. d. 0,64 km² místní část obce Luká

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fotbal. Jmenuji se Petr Šmíd a pocházím z malebné vesnice Klobou č ky, ale te ď pobývám n ě jakou dobu v D ě tském Domove v Uherském Ostrohu. Navšt ě.
Advertisements

Stanislav Sedláček.
Označení hasičů na přilbách
FARNÍ CHARITA Karlovy Vary
 (asi 1250 – 24. srpna 1290)  nejvýznamn ě jší p ř edstavitel krumlovské v ě tve č eského šlechtického rodu Vítkovc ů  druhorozený syn Budivoje z Krumlova.
Vernier LabQuestVernier LabQuest a barometr BAR-BTAbarometr BAR-BTA.
Hrad Chenonceau, mistrovské dílo francouzské renesance, je známý pro nádhernou polohu na ř ece Cher. Tento nádherný hrad z šestnáctého století je.
Jirka Pospíšil, AC Rousínov, Spolu s Bohem… Jirka Pospíšil, AC Rousínov, PŘEKONÁVÁME PROBLÉMY.
Kamenická Stráň.
HVOZDÍKOVITÉ Caryophyllaceae.
-NCN II- …akce podruhé. Zveme Vás na druhý ro č ník, ji ž tradi č ní zále ž itosti NCN – Nau č se, co neznáš, tentokrát s podtitulem,,Akce podruhé‘‘
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ř ízené vále č né hospodá ř ství  trojhend ř i arizace ž idovského majetku totální nasazení lístky na potraviny, náhra ž ky (margarín, melta) tresty.
 Co je strategie? Dlouhodobý plán č inností zam ěř ený na dosa ž ení cíle Z ř eckého „strategos“ – generál - vedení  Rozdíl mezi strategií a taktikou?
ZELENÁ HORA Z HISTORIE OBCE.
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
JAVOŘÍČKO 49°40'23 s. š., 16°55'3 v. d. 0,64 km² místní č ást obce Luká ji ž n ě od Bouzova okres Olomouc okraj Drahanské vrchoviny cca 360m.n.m.
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Zuby Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_10_Chrup Vytvo ř eno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Kultura a památková péče v Pardubickém kraji v letech
DĚTSKÝ DOMOV, ZŠ a SŠ Žatec. Moje škola Moje třída Naše škola je spojena z DĚTSKÝM DOMOVEM. Do naší školy převážně chodí děti z Dětského domova, ale i.
DEN ZEMĚ –orientační závod Autor: Mgr. Ivana Tesařová.
Ž áci poprvé zasedli do zdejších školních lavic 1. zá ř í Naše škola má vytvo ř ený školní vzd ě lávací program s názvem Aktivita, tvo ř ivost,
SLOVNÍ DRUHY Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a mate ř ská škola Doma ž lice, Msgre B. Staška 232, p ř ísp ě vková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_28_Karel.
Rodina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Posvícení je obvykle vnímáno jako vzpomínková slavnost na posv ě cení kostela. Sazená, p ř esto ž e vlastní kostel nemá, má aspo ň své posvícení. Slaví.
VY_32_ INOVACE_ 04_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou NADMOŘSKÁ VÝŠKA Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku …
Setkání zástupců 1. ročníků
N. Sedláková E. Jarabicová
Zaměřeno na malé a střední podnikání aneb společenská odpovědnost firem v olomouckém kraji Martin Fink Brno,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Iva Drgáčová NÁZEV: VY-32-INOVACE-06-Zlínský kraj-krajské město.
Ještěd.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda Autor: Pavla Lukešová.
Život ve středověku Vlastivěda 4. ročník
Vedoucí práce: Ing. Lenka Ližbetinová, Ph.D.
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Historie obyvatelstva obce Přívozec
PÍSMENKOVÁ BABIČKA Ach milé děti,
ZOOKURZ Sexta 2016/17.
VY_32_INOVACE_
VY_32_INOVACE_Lul_II_09 Malá pevnost- Vnitřní pracovní komanda
Podstatná jména jsou slova ohebná, skloňují se.
Název projektu: Moderní škola
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace O PERNÍKOVÉ CHALOUPCE Název : VY_32_inovace_13 - ČJ – O perníkové.
VY_32_INOVACE_11_12_Lidice
VY_32_INOVACE_44B_TÁBORSKO - CHOUSTNÍK
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Středověká kolonizace
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES. TROPICKÝ DEŠTNÝ LES V rovníkových oblastech Země se rozkládají tropické deštné lesy (tropické pralesy, džungle). Kterými světadíly.
Název školy: Základní škola Městec Králové
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Alena Dohnalová Číslo
Člověk a jeho svět 3. ročník
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
1. světová válka.
Vztlaková síla.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ HOLOSTŘEVY (O.S.H.)
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

JAVOŘÍČKO 49°40'23 s. š., 16°55'3 v. d. 0,64 km² místní část obce Luká jižně od Bouzova okres Olomouc okraj Drahanské vrchoviny cca 360m.n.m.

Historie 1348- První písemná zmínka o osadě známé jako Javorica/ Javorov/ Javoří V blízkosti stával hrad Špránek (dnes Zkamenělý zámek), zřejmě konkurence hradu Bouzova. Zanikl však již koncem 14. stol. Roku 1848 byla zřízena samospráva pro obce Javoříčko, Střemeníčko, Březinu, Veselíčko -do té doby patřilo Jav.oříčko pod bouzovské panství ve vlastnictví Řádu něm. rytířů Obec se postupně rozvíjela, roku 1930-175 obyvatel, 30 domů, kaplička, škola (1873), hájovna (na kraji směrem k Bouzovu) Domy se táhly podél potoka Javoříčky Oblast čistě česká Historie

Silnice spojovala vesnici s okolím až od 20. let 20. stol. 1937-1938 objeveny Javoříčské jeskyně revírníkem Vilémem Švecem, zpřístupněny 15.5.1938 - velký příliv turistů ( až 1000 za neděli) 2.7.1938 zavedena elektřina Hranice Sudet vedla jen několik km severně od Bouzova 1941 dostavěn hotel p. Pospíšilem z Veselíčka, ale 1942 nucen prodat ho SS (vlastnili i hrad Bouzov) 1942 přišel jako lesník příslušník SS Othmar Victora a usídlil se v Javoříčku

Odboj a partyzánská Činnost Již od začátku války se obyvatelé angažovali -výhodná oblast (lesy, kopce)+ zápal obyvatel Útlum za Heydrichiády V r. 1944 zatčeno na 60 osob z Bouzovska, včetně učitele z Javoříčka J. Peciny

Skupina Jermak Sovětská skupina vysazená 1.10.1944 na Vyškovsku Skupina rozdělena na 3 části: na Litovelsku - A.J. Fursenko, od začátku 1945 je na Bouzovsku a Javoříčsku ( počet členů roste) Od r. 1945 se stahují na Olomoucko speciální protipartyzánské oddíly 15.2.1945 –Victora odvelen do Rakouska, Victorová nabízí pomoc příchozím partyzánům (známost přes milence Pospíšila) Skupina roste, taktéž napětí ve vsi - různé akce teroru a zastrašování konkrétních osob, komplikované vztahy (Victorová-Pospíšil, Victorová – Ivanovová ) Několik sporných záznamů o střetech s Němci Noc z 8. na 9. 3.1945- oběsili kadeřínského hajného Švece

Noc z 9 na 10.4.1945: velitel Fursenko odjel do Litovle s Pospíšilem, opilý Litviško zastřelil Victorovou a její 2 děti (role Ivanovové), zapálil hájovnu, pak ještěv domě Pospíšila zastřelil p.Dostála a 2 Armény, kteří mu byli Fursenkem předáni (z Litovle) a také p. Malínka - jeden z hasičů, jedoucích k hájovně z Veselíčka Fursenko čin odsoudil, ale nejednal Partyzáni se od té doby v Javoříčku zdržovali sporadicky Rostl počet provokatérů, vlasovců a pátračů po partyzánech Velitel hradu po vyšetřování zřejmě povolal na hrad nový oddíl, ten ale 2.5. odjel Asi na konci dubna se udál střet skupiny s vlasovci, několik jich mělo být zastřeleno

Květen 1945 4.5. (pátek) v poledne na již prázdný hrad dorazilo komando Lűdemanna (malé jádro )+ ZbV 43 s 5 zajatci. Není jasné, za jakým účelem. V noci byli vlasovci posláni na průzkum k Javoříčku (zavedl je tam obyvatel Bouzova) Partyzáni procházeli Javoříčkem (přesun k Litovli) 2 skupiny-Fursenkova a Blechtova, navečer byla varována partyzánská rodina Vlčkova, ale po odchodu do Střemeníčka se podezření nepotvrdilo-vrátili se, část partyzánů se vrátila zpět ke Staré Rovni, kolem půlnoci se pak u mostku na Kadeřín střetla Fursenkova skupina s Vlasovci, asi 5 jich zajali, zbytek utekl (včetně později chyceného Williho Kunzeho), zajatci byli zastřeleni, utečenci informovali Lűdemanna a ten si vyžádal posily-ty přijely od Konice a ve Střemeníčku vyzvedli dalšího německého utečence ze střetu+ zajatého starostu, ze Střemeníčka mělo pak přijít další varování do Javoříčka Před 8. ráno shromáždění před hradem- obklíčení Javoříčka od Bouzova a Střemeníčka (kola, pěšky, auta)

5.5.1945 Kolem 9. hodiny ráno se začalo střílet, pancéřovými pěstmi a fosforovými bombami se zapalovaly domy od západu (od Bouzova) a lidié byli vyhnáni ven Muži byli stříleni přímo doma, na útěku, nebo shromažďováni na dolním konci vsi u školy a kapličky a tam po výslechu zastřeleni Ušetřen byl jen p. Dokoupil, který pak šel vyzvednout ženy za vesnici pod cestu, zahrabáním do hnoje se zachránil p.Vlček Zastřeleno bylo 38 mužů, z budov zůstala jen kaplička, škola, hájenka, muži byli pohřbeni v pondělí 7.5. do společného hrobu pod hotelem, komando odjelo večer 6.5. z hradu, 4 zadržené z pátku pustilo, Sedláčka z Červené Lhoty zastřelili Po válce byl souzen a popraven pouze Willi Kunze

Po tragédii Po válce vznikla iniciativa vesnici obnovit 23.9.1945 přijelo na 25 000 lidí tuto myšlenku podpořit UNRRA věnovala 22 miliónů na nové domy a školu ( domů se postavila jen část, škola vůbec, mnoho peněz se prohospodařilo ) Finanční náhrady za zničený majetek byly rozdělovány chaoticky a postižení nebyli vždy odškodněni Nad společným hrobem byl roku 1955 postaven za zbytek peněz od UNRRA socialistický památník (J. Tříska, M. Punta)

Javoříčko dnes Nové domy stojí poněkud výše nad potokem a blíže Střemeníčku Dnes má obec asi 50 obyvatel a 17 domů

Dokument Javoříčko 6.10.2010 měl v Olomouci premiéru dokument režiséra Theodora Mojžíše o Javoříčku Dokument přináší svědectví některých pamětníků Během natáčení byly např. zjištěny nové informace o financování stavby památníku

Plány do budoucna Obec Luká a Iniciativa pro podporu vypálených obcí plánují vyznačit původní cestu, která vedla středem vesnice, základy tehdejších domů a zřídit malé muzeum Z Bouzova má vést naučná stezka kolem památníku až k jeskyním

Zdroje Archiv obce Bouzov MF Dnes Josef Bartoš: Javoříčko (pravda a legendy) - Olomouc, 1995, 2. vydání- 2010, vydala UP Olomouc Javoříčko, filmový dokument, 2010 (režie- T. Mojžíš) www.cs.wikipedia.org www.jeskynecr.cz www.javoricko.wz.cz