Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TROPICKÝ DEŠTNÝ LES. TROPICKÝ DEŠTNÝ LES V rovníkových oblastech Země se rozkládají tropické deštné lesy (tropické pralesy, džungle). Kterými světadíly.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TROPICKÝ DEŠTNÝ LES. TROPICKÝ DEŠTNÝ LES V rovníkových oblastech Země se rozkládají tropické deštné lesy (tropické pralesy, džungle). Kterými světadíly."— Transkript prezentace:

1

2 TROPICKÝ DEŠTNÝ LES

3 V rovníkových oblastech Země se rozkládají tropické deštné lesy (tropické pralesy, džungle).
Kterými světadíly prochází rovník? Které velké řeky protékají v těchto oblastech? Tropické deštné lesy jsou zásobovány vydatnými srážkami. Působením slunečních paprsků dochází k silnému vypařování, vodní pára se hromadí v mohutné oblačnosti a každé odpoledne vydatně prší. Podobný průběh má počasí po celý rok. Teploty jsou vysoké a vyrovnané, okolo 25 °C. Na rovníku nejsou žádná roční období.

4 Tropický deštný les tvoří husté porosty stromů
Tropický deštný les tvoří husté porosty stromů. Stromy rostou v několika patrech.

5

6 V tropickém deštném lese je šero
V tropickém deštném lese je šero. Živočichům více než zrak slouží k orientaci sluch a čich. Rostliny mají dostatek vláhy, ale protože jim chybí světlo, snaží se růst do výšky. Ve výškách kvetou orchideje, bromélie a další rostliny. Mezi hustými větvemi se proplétají liány. Do výšky rostou zdřevnatělé bambusy.

7 I živočichové žijí převážně ve vyšších patrech.
Pohybu ve větvích jsou dobře uzpůsobeny opice i některé šelmy, např. jaguár nebo levhart. V tropickém deštném lese žije mnoho druhů plazů, ptáků a především hmyzu. V tomto ekosystému žije nejvíce druhů živočichů na světě. Některé druhy, hlavně bezobratlých živočichů, zatím nebyly vědci objeveny a popsány.

8

9

10 Kmeny domorodých obyvatel se přizpůsobily prostředí, znají jedlé plody, léčivé rostliny, umí lovit i stavět obydlí bez ničení okolního lesa. Ve školním atlasu najdi nejrozsáhlejší oblast tropických deštných lesů. Jak se nazývá? Jaký význam mají tropické deštné lesy pro člověka? Jakým způsobem je můžeme chránit?

11 Použité zdroje: Fotografie z osobního archivu autora.


Stáhnout ppt "TROPICKÝ DEŠTNÝ LES. TROPICKÝ DEŠTNÝ LES V rovníkových oblastech Země se rozkládají tropické deštné lesy (tropické pralesy, džungle). Kterými světadíly."

Podobné prezentace


Reklamy Google