Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Jazyk a jazyková komunikace Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_20 Ročník: 9. Sada: Český jazyk a literatura Druh: Prezentace Autor: Mgr. Sylva Ludvíková Název: Vladislav Vančura Anotace: Život a dílo V. Vančury Datum vytvoření: Datum ověření:

2 23.června 1891 – 1. června 1942 spisovatel, prozaik, režisér, dramatik
Vladislav Vančura 23.června 1891 – 1. června 1942 spisovatel, prozaik, režisér, dramatik

3 narozen v Háji ve Slezsku (v Háji u Opavy)
Jeho otec se dlouho nemohl uplatnit, a tak se často stěhovali na vysoké škole studoval nejdříve práva, ale po těžké nemoci matky přestoupil na medicínu pracoval jako lékař ve Zbraslavi byl členem a prvním předsedou Devětsilu od roku 1920 publikoval v mnoha časopisech (Červen, Kmen, Host) vedl spisovatelskou inteligenci

4 v květnu 1942 byl zatčen a 1. června 1942 byl popraven
popraven za heydrichiády v Praze smrt spisovatele přinesla to, co od ní nacisté očekávali ve společnosti vyvolala strach, že si svým životem nemůže být nikdo jistý Jeho rodiště obec Háj ve Slezsku si spisovatele připomíná takto: Pamětní deska na jeho rodném domě (lokalita Cukrovar)

5 Pomník Vladislava Vančury na ulici Antonína Vaška
Základní umělecká škola v Háji ve Slezsku nese jméno Vladislava Vančury (ve vstupu u budovy ZUŠ – sousoší hlavních postav novely Rozmarné léto) Část hlavní ulice, která vede obcí nese jméno Vančurova V měsíci červnu probíhá už řadu let obecní slavnost Rozmarné léto (pojmenováno podle novely Rozmarné léto)

6 Dílo: Rozmarné léto (zfilmováno) Markéta Lazarová (zfilmováno) Obrazy z dějin národa českého Pekař Jan Marhoul Přísloví aneb Hrdelní pře Kubula a Kuba Kubikula (pro děti) Pole orná a válečná Josefína, Jezero Ukereve (divadelní hry)

7 Použité zdroje: HAŠKOVEC,V.-MÜLLER,O.-TATÍČKOVÁ,I.Galerie géniů aneb kdo byl kdo.PRAHA:ALBATROS nakladatelství, a.s.,2000.ISBN

8 Úkoly pro žáky: Vyhledej odpovědi na otázky:
1) Byl V. Vančura také režisérem? 2) Za jakých okolností zemřel? 3) Jak si rodná obec připomíná spisovatele? 4) Uveď název díla pro děti. 5) Která díla byla zfilmována?


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google