Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Umění a kultura Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_69 Ročník: 6. Sada: Hudební výchova Druh: Prezentace Autor: Mgr. Sylva Ludvíková Název: Sergej Prokofjev Anotace: Život a dílo ruského skladatele a klavíristy Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Sergej Prokofjev Ruský skladatel, klavírista a dirigent, jeden z nejplodnějších autorů vážné hudby 20. století.

3 Narodil se v malé vesničce Soncovka v Jekatěrinovské gubernii a velmi záhy se projevil jako „zázračné dítě“. V pěti letech složil svou první malou skladbu, v devíti hrál Mozarta a Beethovena, když mu bylo dvanáct, napsal dvě opery na vlastní libreta. Na podzim 1904 třináctiletý Prokofjev bez problémů složil zkoušky na petrohradskou konzervatoř a začal se vzdělávat pod vedením slavného skladatele Rimského-Korsakova a dalších mistrů.

4 Dokonale zvládl hru na klavír a začal v hudebních sálech vystupovat s vlastními koncerty. V r absolvoval konzervatoř jako nejlepší žák ročníku. Jede do Londýna a poté do Itálie, pořádá tam klavírní večery a sklízí bouřlivé ovace. Propuká 1. světová válka, kulturní život skomírá. Píše své první balety, vytváří písňové soubory a cykly hudebních miniatur, dokončuje první velkou operu Hráč (1917).

5 O něco později vzniká první velká symfonie Klasická.
Na jaře 1918 odjíždí do Ameriky a poté cestuje po Evropě. V Paříži je s obrovským úspěchem uveden jeho groteskní balet Pohádka o šaškovi, který přešaškoval sedm šašků a koncem r. 1921, už opět v Americe, se koná premiéra jeho opery Láska ke třem pomerančům. V r píše monumentální operu Ohnivý anděl.

6 V r přijíždí zpět do Ruska, v níž se právě rozhořívá stalinský teror. Vrhá se do víru sovětského hudebního života, píše balet Romeo a Julie (1935). V r skládá slavnostní Kantátu k 20. výročí Říjnové revoluce. Za 2. světové války píše velkolepou Pátou symfonii a lyrický balet Popelka. V r poprvé zazní rozsáhlá opera podle románu Tolstého Vojna a mír, jejíž monumentální tóny jako by ohlašovaly obrat ve válce a vítězný postup sovětských vojsk.

7 Po r se Prokofjev náhle ocitá pod palbou kritiky, je obviněn z buržoazního formalismu a jeho nová opera je pozastavena. Je šokován, ale východisko hledá v práci. Skládá Kamenný kvítek a svou poslední, Sedmou symfonii. V ní se obloukem vrací ke klasické jednoduchosti a čistotě svých počátků.

8 Použité zdroje: HAŠKOVEC,V.-MÜLLER,O.-TATÍČKOVÁ,I.Galerie géniů aneb kdo byl kdo.PRAHA:ALBATROS nakladatelství, a.s.,2000.ISBN

9 Úkoly pro žáky: 1) V kolika letech začal studovat konzervatoř? 2) Která díla stála v počátcích jeho tvorby? 3) které státy procestoval a kde tvořil? 4) Která díla vytvořil za 2. světové války? 5) Kam směřuje tvorba po roce 1948?


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google