Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Umění a kultura Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_48 Ročník: 8. Sada: Hudební výchova Druh: Prezentace Autor: Mgr. Sylva Ludvíková Název: Rolling Stones Anotace: Vznik, tvorba rockové skupiny Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Založena 1963 Britská rocková skupina „hrubých, ošklivých hochů“.
Rolling Stones Založena 1963 Britská rocková skupina „hrubých, ošklivých hochů“.

3 Mick Jagger, kytaristé Keith Richards a Brian Jones, bubeník Charlie Watts a baskytarista Bill Wyman si začali říkat Rolling Stones v červnu Stejně jako mnoho jiných vrstevníků i oni byli okouzleni černošským rhythm & blues. Zpočátku se spokojili s interpretací písniček amerických zpěváků. Ačkoli vycházeli ze stejných kořenů jako Beatles, jejich projev byl úplně jiný. Beatles – saka a kravaty, Rolling Stones se stylizovali do role drsných, zkažených hochů, bouřících se proti pokrytectví soudobého světa.

4 První LP s názvem Rolling Stones vyšlo v r. 1964
První LP s názvem Rolling Stones vyšlo v r Zaznamenalo jen mírný úspěch, ale bezprostředně navazující turné po USA skupinu proslavilo. Další dva singly se okamžitě vyšplhaly na vrchol britské hitparády a úspěch skupiny byl najednou srovnatelný s Beatles. V r vychází album Out Of Our Heads a stává se senzací roku. Na albu se objevuje nejslavnější píseň skupiny – Satisfaction.

5 R vychází album Aftermath, které obsahuje už jen původní skladby, mj. dnes již klasickou baladu Lady Jane. V r.1966 jsou Jagger, Richards a Jones zatčeni a souzeni za užívání drog. Pro potíže s drogami a alkoholem skupinu v roce 1969 opouští Brian Jones, jeho místo zaujal Mick Taylor. Série pěti úspěšných LP zakončuje dvojalbum Exile On Main Street (1972).

6 Ze skupiny odchází Taylor, nahrazuje jej Ron Wood.
Další úspěch jim přinesly až LP Some Girls (1978) a Tattoo You (1981). Následuje celosvětové turné a skupina láme rekordy návštěvnosti. Beatles se už dávno rozpadli, 70. léta jsou ve znamení pop-music a oni zůstávají nejvýraznější rockovou skupinou. Nikdy neopustili svůj drsný styl a stávají se skutečnou rockovou legendou.

7 Ono těžko definovatelné kouzlo Rolling Stones spočívá v svébytném Jaggerově zpěvu, v Richardsově hře na kytaru s charakteristickými syrovými riffy a nezaměnitelném, syrovém zvuku nahrávek. Skupina zahajuje turné po USA, které v Evropě pokračuje pod názvem Urban Jungle Tour. To už viděla i porevoluční Praha, kam skupina poprvé zavítala Do 21. století vstupují Rolling Stones spolu se skupinami, které vznikly o 40 let později.

8 Úkoly pro žáky: 1) Ve kterém roce byla skupina založena? 2) Čím byli členové skupiny okouzleni? 3) Do jaké role se stylizovali? 4) Kdy vyšlo první LP? 5) Uveď název nejslavnější písně. 6) Koncertovali někdy v Praze?

9 Použité zdroje: HAŠKOVEC,V.-MÜLLER,O.-TATÍČKOVÁ,I.Galerie géniů aneb kdo byl kdo.PRAHA:ALBATROS nakladatelství, a.s.,2000.ISBN


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google