Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Rozvoj venkova v evropských programech
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Dotační příležitosti.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Evropský sociální fond v ČR
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Trvale udržitelné systémy
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Fondy EU.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Program rozvoje venkova, - pro obce Ing. arch. Kamila Matoušková, CSc. poradkyně ministra zemědělství.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
FONDY EU Programové období
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
1 VŠFS – KS LS 2006/2007 Konzultace Strukturální fondy EU.
Program rozvoje venkova 2007 – 2013, návrh MZe. Hodnocení předchozích programů  SAPARD, OP, HRDP diskuze na téma velikost farem a přístupu menších a.
Regionální politika RP ČR.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Zalesňování zemědělské půdy problém struktury lesů
ČESKÝ VENKOV V ROZŠÍŘENÉ EVROPĚ
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Rozvoj venkova v EU Rozvoj venkova.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Případová studie – analýza úspěšně realizovaného projektu z OP Zemědělství Bc. Lukáš Tymel Řídící orgán OP Zemědělství a OP Rybářství.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Program rozvoje venkova ČR 2007 – 2013 Osa II Ing. Ivan Landa, CSc
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Regionální politika EU v období
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
Transkript prezentace:

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)

Strukturální fondy zřízeny za účelem:   snižování rozdílů mezi rozvinutými a hospodářsky zaostalými regiony   hospodářské a společenské přeměny oblastí se strukturálními problémy a v neposlední řadě ke zlepšování životního prostředí

Strukturální fondy zřízeny za účelem:   přispění k výstavbě a vybudování municipálních i dalších infrastruktur podpory konkurenceschopnosti a zvýšení kvality produkce podpory investic do lidských zdrojů a zlepšení podnikatelského prostředí.

Druhy fondů: Evropský regionální a rozvojový fond (ERDF)    Evropský zemědělský orientační a záruční fond (EAGGF)    Evropský sociální fond (ESF)    Finanční nástroj pro usměrňování rybolovu (FIFG)    Fond soudržnost

Cíle: 1 - povzbuzování rozvoje a strukturálních změn regionů, jejichž rozvoj zaostává; 2 - podpora hospodářské a společenské přeměny oblastí, které čelí strukturálním obtížím; 3 - podpora přizpůsobování a modernizace politiky a systémů vzdělávání, školení a zaměstnanosti

Česká republika je zařazena do Cíle 1 s výjimkou hlavního města Prahy, která spadá pod Cíle 2 nebo 3. V „předvstupním“ období MZe administruje finanční prostředky EU v rámci programu SAPARD. Program SAPARD slouží jako nástroj EK, prostřednictvím kterého by se kandidátské země měly naučit programovat dokumenty a následně efektivně využívat finančních prostředků SF.

OP Zemědělství    Účel zpracování OP Zemědělství: podpora zemědělské prvovýroby a zpracování zemědělských produktů, podpora lesního a vodního hospodářství a zajištění trvale udržitelného rozvoje venkova.

Cíl OP Zemědělství :    podpora trvalého hospodářského růstu i růstu kvality života obyvatel, založená zejména na: zvyšování konkurenceschopnosti odvětví, zajištění zaměstnanosti a rozvoji lidských zdrojů, snižování rozdílů v sociálních podmínkách, zachování kulturní krajiny, ochraně a zlepšování životního prostředí.

Priorita I. Rozvoj zemědělství, lesního, vodního hospodářství a venkova

Cíl: zemědělství větší konkurenceschopnost a adaptace na podmínky evropského trhu zvýšení produktivity práce zvýšení přidané hodnoty a kvality zemědělských produktů vytváření nových pracovních míst a růst příjmů snižování a odstraňování negativních vlivů zemědělské produkce na životní zlepšení zpracování zemědělských produktů

Cíl: lesní hospodářství investice do nových technologických postupů pro zpracování lesních produktů   obnova lesního potenciálu poškozeného přírodními kalamitami podpora preventivních opatření proti přírodním kalamitám a opatření na zlepšování ekologické stability lesů

Cíl: pozemkové úpravy uspořádání vlastnických práv k pozemkům prostorové a funkční úpravy pozemků a jejich reálné vytyčení

Cíl: podpora a zlepšení zpracování a marketingu rybích výrobků, chovu vodních živočichů a činností prováděných odborníky v rybářství

Priorita II. Technická pomoc

Cíl: poskytnout technickou pomoc v rámci realizace OP Zemědělství se zaměřením na podporu jeho efektivního řízení, jeho propagaci a na podporu efektivního hodnocení OP Zemědělství a HRDP

Priorita Trvale udržitelný rozvoj zemědělství, venkova a jeho přírodních zdrojů

méně příznivé oblasti a oblasti s ekologickými omezeními agroenvironmentální opatření zalesnění zemědělské půdy předčasný odchod do důchodu založení porostů rychle rostoucích dřevin pro energetické využití zakládání skupin výrobců technická pomoc

Druhy opatření: předčasný odchod do důchodu (POD) méně příznivé oblasti (LFA) a oblasti s ekologickými omezeními

Agroenviromentální opatření: ekologické zemědělství péče o ornou půdu – travnaté okraje ošetřování travních porostů zatravňování orné půdy tvorba travnatých pásů na svažitých půdách pěstování meziplodin trvale podmáčené louky a rašelinné louky oplocení cenných lokalit na pastvinách ptačí lokality na TTP: Chřástal polní

Agroenviromentální opatření: údržba extenzivních sadů rozptýlená zeleň zonální podopatření – Bílé Karpaty, Blaník, České středohoří, Litovelské pomoraví, Moravský kras, Poodří, Železné hory zalesňování zemědělské půdy založení porostů rychle rostoucích dřevin určených pro energetické využití zakládání skupin výrobců technická pomoc