PROSTŘEDKY PRO PRÁCI VE VÝŠCE NA NAD VOLNOU HLOUBKOU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odbornost Hasič III.stupně Ing. Milan TLAMKA
Advertisements

Nedostatky v BOZ a BOZP ve školách a školských zařízeních
Obecné požadavky na výstavbu
Hasič III. Stupně 2007 Ing. Milan TLAMKA
Bezpečnost práce z elektřinou
Odjezd z místa zásahu, uvedení jednotky do akceschopnosti po příjezdu z místa zásahu Ing. Milan Tlamka 2007.
Nové povinnosti pro externí zhotovitele služeb v oblasti BOZP
Program péče o zákazníky a produkty ALCOMA Instalace, helpdesk, dohledové a servisní služby.
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
Provoz a údržba vodních toků
Dokumentace k zajištění BOZP
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – BOZP A PO (VSTUPNÍ INFORMATIVNÍ SDĚLENÍ)
Úvod do předmětu Technologie
Nedostatky v BOZ a BOZP ve školách a školských zařízeních Zjištěné při kontrole na místě.
Manipulace s výrobky a vázaní břemen
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
Pozemní stavitelství Lešení Bezpečnost užívání lešení
ŠVP: M/01 MECHATRONIKA.
Jistící pomůcky Použité zdroje: Metodika HO Šakal Metodika ClimbOn
Kontrola přístroje před použitím (laická kontrola)
Letecká záchranná služba
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
Únik nebezpečné látky - organizace v místě zásahu
Ochrana při přetížení kabelů
Lano Použité zdroje: Použité zdroje: - Metodika HO Šakal Lanex -
Dokumentace k zajištění BOZP
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
ÚNIKOVÉ CESTY. K zabránění ztrát na životech a zdraví osob, popř. zvířat a ztrát na majetku musí stavební objekty mimo jiné umožnit bezpečnou evakuaci.
1 Komunikace VZ s operačním střediskem. 2 Při komunikaci mezi VZ a OPIS je nutné vycházet ze zásad, které jsou uvedeny ve vyhlášce č.247/2001 a č.328/2001.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI VE SKLADECH.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Znojmo, Břeclav, Brno listopad 2014 kpt. Ing. Luděk VRÁNA HZS JmK, oddělení stavební prevence.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Účelová neinvestiční dotace z rozpočtu MV – GŘ HZS ČR na výdaje jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
PYROTECHNIKA. NV č. 208/2010 Sb., o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh druhy a kategorie pyrotechnických výrobků.
PRAVIDELNÉ TECHNICKÉ PROHLÍDKY SILNIČNÍCH VOZIDEL.
Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Zdolávání mimořádných událostí.
Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
TV 63 Výstup na žebřík a vytvoření prvního proudu Útok s automobilovou vysokozdvižnou plošinou Zpracoval: nprap. Ing. Marek Klívar Zpracováno:
VY_52_INOVACE_05_11_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
BOZP při práci ve výškách
Technické prostředky v požární ochraně
ČSN EN Výbušné atmosféry – Část 37: Neelektrická zařízení pro výbušné atmosféry – Neelektrické typy ochrany bezpečnou konstrukcí „c“, hlídání.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
Interní předpisy hotelu
Technické prostředky v požární ochraně
ENERGETICKÁ MATURITA 2016 PROVOZOVÁNÍ SÍTÍ VN PRÁCE POD NAPĚTÍM – PPN
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Ostatní evidence
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
Bezpečnost hostů v hotelu, ochrana jejich zdraví a majetku
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař ROČNÍK:
Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků
TECHNICKÁ ÚDRŽBA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Moravec. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Nové povinnosti pro externí zhotovitele služeb v oblasti BOZP
ENERGETICKÁ MATURITA 2017 PROVOZOVÁNÍ SÍTÍ VN PRÁCE POD NAPĚTÍM – PPN
Požární prevence v bytových domech
Služby poskytované HZS kraje pro jednotky PO zřizované obcemi
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Povolení pro práce se zvýšeným rizikem
Transkript prezentace:

PROSTŘEDKY PRO PRÁCI VE VÝŠCE NA NAD VOLNOU HLOUBKOU Speciální věcné prostředky PO – záchranné PROSTŘEDKY PRO PRÁCI VE VÝŠCE NA NAD VOLNOU HLOUBKOU

PROSTŘEDKY PRO PRÁCI VE VÝŠCE NA NAD VOLNOU HLOUBKOU Umožňují: Výstup a sestup po laně, případně pohyb ve výšce a nad volnou hloubkou Pracovní polohování Zamezit pád z výšky Zachycení pádu z výšky Vytváření kotevních bodů Záchranu a evakuaci osob, zvířat a majetku z výšky a volné hloubky … a jiné činnosti ve výšce a nad volnou hloubkou

PROSTŘEDKY PRO PRÁCI VE VÝŠCE NA NAD VOLNOU HLOUBKOU Dělíme na: Lana Pásy a postroje Ostatní textilní materiál Karabiny a spojky Ostatní kovový materiál Speciální prostředky pro vytahování a spouštění Ostatní materiál

PROSTŘEDKY PRO PRÁCI VE VÝŠCE NA NAD VOLNOU HLOUBKOU Lana: Nízko průtažné lano s opláštěným jádrem - lano složené z jádra a opletu, které lze použít pro práci v lanovém přístupu, pracovní polohování a zadržení, pro speleologii a záchranu. Je charakteristické malou průtažností při zatížení Horolezecké dynamické lano – lano složené z jádra a opletu, které je schopno zachytit pád osoby při vzniku malé rázové síly. Je charakteristické velkou průtažností při zatížení. V jednotkách PO se používají dynamická lana jednoduchá.

PROSTŘEDKY PRO PRÁCI VE VÝŠCE NA NAD VOLNOU HLOUBKOU Pásy a postroje sedací postroj, zachycovací postroj polohovací pás záchranný postroj záchranná smyčka

PROSTŘEDKY PRO PRÁCI VE VÝŠCE NA NAD VOLNOU HLOUBKOU Polohovací pás – je společným ochranným prostředkem každého hasiče. Nedílnou součástí polohovacího pásu je karabina se zámkem, pojistkou zámku a peností minimálně 22 kN v podélném směru. Doporučuje se karabina ocelová typu HMS.

PROSTŘEDKY PRO PRÁCI VE VÝŠCE NA NAD VOLNOU HLOUBKOU Polohovací pás se skládá z pásu, obepínajícího tělo a poskytující oporu těla, upínacím prvkem (např. spona), umožňujícím nastavení na obvod těla hasiče, minimálně jedním připojovacím prvkem pro připojení zatížení nesoucích součástí (např. oko) a polohovacím prostředkem, který je trvale připevněným k polohovacímu pásu, nebo může být oddělitelný.

PROSTŘEDKY PRO PRÁCI VE VÝŠCE NA NAD VOLNOU HLOUBKOU Polohovací pás – před zařazením věcného prostředku do užívání v jednotce musí být dle návodu výrobce s tímto věcným prostředkem seznámeni všichni hasiči, kteří jej můžou u zásahu nebo při výcviku využívat (nutný zápis v kartě). Polohovací pás – musí být každý rok překontrolován osobou odborně způsobilou !!! Doporučení: nakupovat stejný druh, jako používá HZS JmK – pomoc s kontrolou !

PROSTŘEDKY PRO PRÁCI VE VÝŠCE NA NAD VOLNOU HLOUBKOU Do ostatní textilního materiálu patří: - smyčka - popruh - pomocná šňůra - tlumič pádu - provazový žebřík - popruhový žebřík - chránička na lano

PROSTŘEDKY PRO PRÁCI VE VÝŠCE NA NAD VOLNOU HLOUBKOU Karabiny a spojky

PROSTŘEDKY PRO PRÁCI VE VÝŠCE NA NAD VOLNOU HLOUBKOU Ostatní kovový materiál - slaňovací prostředek, lanová svěra (blokant), jisticí prostředek, kladka, spojovací prostředek, SKY hook, FIFI háček, zachycovač pádu, prostředky pro technické lezení …

PROSTŘEDKY PRO PRÁCI VE VÝŠCE NA NAD VOLNOU HLOUBKOU Specielní prostředky pro vytahování a spouštění - zařízení pro vytahování a spouštění, motorový naviják, lanový naviják, trojnožky a ramena, záchranná nosítka, transportní sedačka, závěsný oblouk,

PROSTŘEDKY PRO PRÁCI VE VÝŠCE NA NAD VOLNOU HLOUBKOU Ostatní materiál - přiléhavý oděv bez volných součástí, přilba pro lezeckou činnost, stupačky na stromy, stoupací železa, cepín, obuv pro pohyb v exponovaných terénech, ochranné brýle, ochrana sluchu, rukavice pro lezeckou činnost, nůž nebo obdobné zařízení, čelová svítilna, prostředky pro přestřelení neschůdných částí (praky, samo-stříly, pušky), transportní vak, dálkoměr.

Provádění uživatelské kontroly PROSTŘEDKY PRO PRÁCI VE VÝŠCE NA NAD VOLNOU HLOUBKOU Cílem uživatelské kontroly je zjištění stanoveným pracovním postupem, že stav prostředků TS zamezuje vzniku nebezpečných situací nebo nestandardních stavů a že prostředky jsou plně funkční k jejich použití. Uživatelskou kontrolu provádí hasič (uživatel) samostatně nebo hasič s příslušnou specializací, který byl pro tuto činnost prokazatelně proškolen (dále jen „pověřená osoba“), např. pro práce ve výšce a nad volnou hloubkou nebo pro práce pod vodní hladinou, který může být současně pověřen péčí o tyto vyčleněné prostředky TS.

Uživatelská kontrola prostředků TS se provádí v následujících lhůtách: Provádění uživatelské kontroly PROSTŘEDKY PRO PRÁCI VE VÝŠCE NA NAD VOLNOU HLOUBKOU Uživatelská kontrola prostředků TS se provádí v následujících lhůtách: před uvedením do užívání, bezprostředně před jejich použitím, po použití při zásahu nebo výcviku, v periodických intervalech, dle pokynů výrobce.

Provádění uživatelské kontroly PROSTŘEDKY PRO PRÁCI VE VÝŠCE NA NAD VOLNOU HLOUBKOU Uživatelská kontrola prostředků TS se provádí dle pokynů výrobce nebo návodu k použití, nebo dle českých technických norem. Není-li těmito pokyny stanoveno jinak, postupuje se podle stanovených postupů uvedených v tomto řádu. Bezprostředně před použitím je u prostředků TS nutno zkontrolovat: a) celistvost a úplnost prostředku, včetně jeho příslušenství, b) funkčnost základních i pomocných součástí prostředku, c) předepsané tlakové, podtlakové, přetlakové a obdobné parametry, d) těsnost, dotažení spojů, e) stav základního materiálu, zejména pryžových a plastových součástí, švů, tvarovou stálost apod.

Provádění uživatelské kontroly PROSTŘEDKY PRO PRÁCI VE VÝŠCE NA NAD VOLNOU HLOUBKOU Uživatelská kontrola prostředků TS, která se provádí bezprostředně před jejich použitím, může být u vybraných prostředků TS nahrazena kontrolou po použití. Přitom musí být splněna podmínka, že bude zajištěno rychlé, bezpečné a funkční použití prostředků TS, přičemž je nutné vyloučit vlivy, které mohly působit na prostředky TS po provedení uživatelské kontroly po jejich použití. Jedná se např. o záruku, že s prostředky TS nebylo manipulováno při dodržení podmínek jejich uložení, vliv lhůty na jejich uložení před použitím, transport ve vozidle  apod. Tyto záruky lze řešit např. zapečetěním transportního obalu.

Provádění uživatelské kontroly PROSTŘEDKY PRO PRÁCI VE VÝŠCE NA NAD VOLNOU HLOUBKOU Kontrola lan vizuální kontrola opletu - kontrola celé délky opletu (rozvázání uzlů, známky prořezu, oděru, spálení opletu, skvrny od chemikálií), kontrola stavu jádra - hmatová kontrola celé délky lana (zúžené části lana, ohebnost lana – odhalení ztvrdlých nebo změklých částí lana – lano musí po celé délce vykazovat stejnou ohebnost). V případě zjištění některé ze závad nelze lano použít pro práci a činnosti ve výšce a nad volnou hloubkou.

Provádění uživatelské kontroly PROSTŘEDKY PRO PRÁCI VE VÝŠCE NA NAD VOLNOU HLOUBKOU Pásy a postroje a) vizuální kontrola bezpečnostních prvků postroje - kontrola kompletnosti postroje, - kontrola pevnostních švů (známky prořezu, spálení, opotřebení, skvrny od chemikálií, vytažení nití, jiné poškození), - kontrola přezek (hlubší rýhy, deformace, opotřebení, koroze), - kontrola kovových připojovacích prvků ( - kontrola karabin - kontrola připojovacího prostředku (pokud je součástí postroje, postupujeme dle kontroly textilních smyček, případně lan), c) funkční kontrola - kontrola správného protažení popruhů přezkami, - kontrola nastavitelnosti délky popruhů.

Provádění uživatelské kontroly PROSTŘEDKY PRO PRÁCI VE VÝŠCE NA NAD VOLNOU HLOUBKOU Karabiny a spojky a) vizuální kontrola - kontrola těla karabiny, zámku karabiny, západky, nýtu a pojistky karabiny (hlubší rýhy, deformace, opotřebení – úbytek a změny materiálu vlivem koroze a jiné chemické reakce), b) funkční kontrola - kontrola funkce západky karabiny (otevření, zavření karabiny, kontrola samočinného těsného dovření karabiny, správné dolehnutí západky do zámku), - kontrola funkce pojistky západky (otevření, zavření, kontrola zabránění otevření západky při zavřené pojistce, kontrola samočinného zavírání automatické pojistky).

Provádění uživatelské kontroly PROSTŘEDKY PRO PRÁCI VE VÝŠCE NA NAD VOLNOU HLOUBKOU Více o správnosti provedení kontroly u jednotlivých prostředků pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou najdete v řádu technické služby nebo v návodu výrobce.

Dokumentaci vedou technici u všech prostředků VVH. PŘEHLED A OBSAH DOKUMENTACE O PROVOZU, REVIZÍCH PROSTŘEDKY PRO PRÁCI VE VÝŠCE NA NAD VOLNOU HLOUBKOU Dokumentaci vedou technici u všech prostředků VVH. Pověřené osoby provádějí kontroly prostředků VVH a jejich závěry zaznamenává technik do evidenčních listů.

PŘEHLED A OBSAH DOKUMENTACE O PROVOZU, REVIZÍCH PROSTŘEDKY PRO PRÁCI VE VÝŠCE NA NAD VOLNOU HLOUBKOU Evidenční list obsahuje minimálně: název a typ prostředku VVH, evidenční číslo, výrobní číslo nebo číslo série, datum výroby, datum dodání k jednotce požární ochrany, datum uvedení do provozu, popis prostředku VVH – např. délka lan, výsledky kontrol - před zařazením do užívání, - po mimořádné události, - periodických a - dle požadavků výrobce s uvedením data a podpisu pověřené osoby, která kontrolu prováděla, činnosti vykonávané s prostředkem VVH při kontrole před uvedením do užívání, záznam o předání prostředků VVH k osobnímu používání uživateli, záznam o vyřazení prostředku VVH z používání. Při elektronickém vedení evidenčních listů nahrazuje podpis prokazatelné stanovení identifikace osob provádějících kontrolu.

X - provádí se O - neprovádí se XO - dle typu. PŘEHLED VYBRANÝCH PROSTŘEDKŮ TS, O KTERÝCH SE VEDE ZÁZNAM O PROVOZU, REVIZI A PROVOZNÍCH KONTROLÁCH Prostředky TS Záznam o provozu Revize Provozní kontrola Základní věcné prostředky PO - Přenosné žebříky pro hasiče O X XO Účelové věcné prostředky PO Speciální věcné prostředky PO – záchranné - Prostředky pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou - Záchranné a evakuační prostředky Speciální věcné prostředky PO – zásahové Pneumatické vyprošťovací zařízení Prostředky pro práci na vodní hladině Potápěčské oděvy Výstroj a výzbroj potápěče Zásahové osobní ochranné prostředky Zásahové společné ochranné prostředky X - provádí se O - neprovádí se XO - dle typu.