Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků"— Transkript prezentace:

1 Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků
Zdolávání mimořádných událostí Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 08_03_32_INOVACE_02

3 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Řád výkonu služby Předmět: Zdolávání mimořádných událostí Ročník: 2. Jméno autora: Ing.jaromír Šindler Škola: SPŠ Hranice Anotace : Prezentace seznamuje žáky s odbornou přípravou členů jednotek požární ochrany, se způsoby ověřování odborné přípravy a s prováděním taktických a prověřovacích cvičení. Klíčová slova: Teoretická příprava, praktický výcvik, tělesná příprava, požární sport, taktické cvičení, prověřovací cvičení, kondiční jízda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaromír Šindler Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Pravidelná odborná příprava
Hasiči jsou povinni se zúčastňovat v určeném rozsahu pravidelné odborné přípravy. Zúčastňují-li se odborné přípravy členové dobrovolných jednotek ve své pracovní době, považuje se to za překážku na straně zaměstnance z důvodu jiných úkonů v obecném zájmu. Pravidelnou odbornou přípravu hasičů řídí, organizují a ověřují velitelé jednotek.

5 Pravidelná odborná příprava
Pravidelná odborná příprava zahrnuje : teoretickou přípravu praktický výcvik tělesnou přípravu

6 Pravidelná odborná příprava
Součástí odborné přípravy je i : požární sport prověřovací a taktické cvičení instrukčně metodická zaměstnání specializační kurzy

7 Pravidelná odborná příprava
hasiči určení k: používání dýchacích přístrojů - procvičí nejméně jedenkrát za 3 měsíce použití těchto přístrojů, používání protichemických ochranných oděvů a oděvů proti sálavému teplu a ohni - procvičí nejméně jedenkrát za půl roku použití těchto oděvů

8 Pravidelná odborná příprava
hasiči určení k: používání prostředků pro detekci plynů a nebezpečných látek - procvičí nejméně jedenkrát za měsíc použití těchto prostředků

9 Pravidelná odborná příprava
hasiči určení k: řízení vozidel s právem přednostní jízdy kteří v průběhu 4 týdnů neřídili požární automobil určený pro výjezd k zásahu, absolvují bezodkladně kondiční jízdu v délce nejméně 10 km bez použití výstražného zařízení (anebo jiné motorové vozidlo stejné hmotnostní kategorie)

10 Pravidelná odborná příprava
Tělesná příprava zahrnuje: všeobecnou tělesnou přípravu zaměřenou na udržení fyzické zdatnosti a rozvoj pohybových vlastností a speciální tělesnou přípravu odpovídající charakteru činnosti při zásahu jednotek. Speciální tělesnou přípravou jsou disciplíny požárního sportu a také cvičení s prvky hasičské, lezecké, potápěčské a záchranářské činnosti a práce na vodě.

11 Pravidelná odborná příprava
Způsob pořádání soutěží v požárním sportu, provádění jednotlivých disciplín a hodnocení dosažených výkonů stanovují: pravidla požárního sportu.

12 Pravidelná odborná příprava
Pravidelná odborná příprava se ověřuje jedenkrát v každém kalendářním roce. O výsledku ověření pravidelné odborné přípravy se vyhotoví protokol, který je součástí dokumentace o odborné přípravě (hasiči, který neuspěje při ověření odborné přípravy, se umožní nejpozději do 3 měsíců toto ověření opakovat).

13 Pravidelná odborná příprava
K ověření připravenosti členů jednotky k výjezdu a akceschopnosti jednotky může velitel jednotky vyhlásit jednotce: prověřovací cvičení; o této skutečnosti informuje předem územně příslušné OPIS HZS kraje a v případě jednotky SDH obce také starostu obce. Součástí tohoto cvičení může být i vyhlášení cvičného požárního poplachu. Při takovém ohlášení požáru nebo mimořádné události musí být ohlašovna požáru, OPIS nebo jiné místo, kterým se požár nebo mimořádná událost ohlašuje, upozorněny, že jde o prověřovací cvičení, pokud nejsou cvičením prověřovány.

14 Pravidelná odborná příprava
Taktická cvičení organizují velitelé jednotek v souladu s ročním plánem pravidelné odborné přípravy.

15 Pravidelná odborná příprava
Taktická cvičení Dokumentaci taktického cvičení schvaluje ředitel územního odboru HZS kraje v případě, že se do taktického cvičení zapojují dvě a více jednotek

16 Pravidelná odborná příprava
Taktická cvičení Dokumentaci taktického cvičení schvaluje ředitel HZS kraje v případě, že cvičení svým rozsahem přesáhne územní působnost územního odboru HZS kraje.

17 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Text: Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele hasičského záchranného sboru ČR částka 25.: Pokyn generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR ze dne , kterým se stanoví Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaromír Šindler Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

18 Konec prezentace


Stáhnout ppt "Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků"

Podobné prezentace


Reklamy Google