METODA IDENTIFIKACE PROCESŮ A RIZIK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GOOD DECISIONS – BAD OUTCOMES
Advertisements

Integrovaný systém řízení (ISŘ)
Presentation Title.
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
managementu znalostí podle
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality
Vlivy vnějšího a vnitřního prostředí
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování, audit Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Audit administrativních činností
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
3. Životní cyklus a procesy projektu
Ing. Jiří Šilhán.  představuje komplex aplikačního a základního software, technických prostředků, podnikových procesů a personálních zdrojů určených.
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI
ITIL Information Technology Infrastructure Library.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Vybrané metody analýzy
Systém managementu jakosti QMS
ISMS VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ
Evaluace inovací Prof. Ing. Jiří Dvořák, DrSc. Vysoká škola manažerské informatiky a ekonomiky.
Marketing Návrh výrobku Vývoj, konstrukce Příprava výroby Zásobování Výroba Montáž, kompletace Prodej Poprodejní služby měření, zkoušky, testy konkurenčních.
Analýza vlastního podniku
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
Strategické plánování. Management rozhoduje o: Předmětu podnikání Jeho cíli Způsobu, jak k tomu cíli dospět STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ.
Prosperita organizace
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Komplexní produktivní údržba (TPM)
Hledání rovnováhy mezi podnikatelským subjektem a zákazníkem Seminář ČMS Říjen 2012.
Podnikatelský plán struktura plánu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Poradenství v obecném řízení
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
POSTAVENÍ FIRMY - Rizika povolání FIRMA ORGANIZACE LIDSKÝ FAKTOR CÍLE Ekonomie Politika Ekologie Legislativa Trh Riziko v centrálně řízené ekonomice v.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
ZÁKLADY SYSTÉMŮ MANAGEMENTU 1. ČÁST
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
Struktura podnikatelského plánu
Vybrané manažerské nástroje
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Možnosti sledování konkurenceschopnosti destinací turismu na úrovni regionů a míst Monika Palatková Výroční konference ATIC ČR Turistická informační centra.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Model struktury strategického managementu
Ohlédnutí za deseti lety řízení kvality na Městském úřadě Kopřivnice
Podklady pro zpracování semestrální práce
Osobní management – modul č.4
Ekonomika malých a středních podniků
Osobní prodej Osobní forma komunikace s 1 nebo více zákazníky
Ekonomika malých a středních podniků
Presentation Title 1st September 2002
KPV/PIS Websol s.r.o. Jaroslav Plzák Lukáš Choulík Tomáš Kraus.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

METODA IDENTIFIKACE PROCESŮ A RIZIK PhDr. Ing. Jiří Kruliš Tel.: 323 673 265 602 971 491 krulis.j@gmail.cz

Metoda identifikace procesů a rizik OS pro predikci a optimalizaci projektů 2.10.2009 TÉMATA: Metoda identifikace procesů a rizik Proč má v každé organizaci ZMĚNOVÝ a PROJEKTOVÝ MANAGEMENT tak velký význam pro její úspěšnost a perspektivy ŘÍZENÍ RIZIK – klíčový úkol managementu: IDENTIFIKACE RIZIKOVÝCH PROCESŮ – POZNÁNÍ PŘÍČIN  PREVENCE Co podnikové managementy často opomíjejí a jaké to má následky pro konkurenceschopnost, výkonnost, produktivitu, bezpečnost atd. JAK: komplexně a metodicky – včas a proaktivně – priority: (1) interakce procesů a příčin, (2) lidské zdroje KDY: v jakých situacích, při kterých funkcích managementu CÍLE řízení rizik pomocí metody IPR PŘÍNOSY využívání metody IPR jako nástroje řízení PRINCIPY metody IPR VÝSTUPY – klasifikace rizik, tabulky a grafy zpřehledňující pole rizik, stanovení priorit při jejich zvládání

RIZIKO, které je IDENTIFIKOVÁNO je PODNĚTEM PRO ZMĚNY ZMĚNOVÉ PROCESY JSOU RIZIKOVÉ každá ZMĚNA je zdrojem RIZIKA neplatí: RIZIKO = PODNĚT pro ZMĚNY nebo RIZIKO je příležitost ale platí: RIZIKO, které je IDENTIFIKOVÁNO je PODNĚTEM PRO ZMĚNY - čili až poznání rizika je impulzem, výzvou, příležitostí, šancí Primární požadavek na projektový management: včasná IDENTIFIKACE RIZIKOVÝCH PROCESŮ a PŘÍČIN (nových i existujících)

PROAKTIVNÍ MANAGEMENT ZMĚNOVÝ retro  proaktivní management CHANGE MANAGEMENT ZMĚNOVÝ MANAGEMENT VĚK TURBULENCE – DISKONTINUITY (CHAOSU) zrychlování tempa změn trhy a potenciální zákazníci jsou zaplaveni informacemi dynamika nových produktů na globálním trhu zkracování životního cyklu produktů ... ZMĚNY požadavků zákazníků vnitřního prostředí – zaměstnanců, hodnot, motivace vnějších tlaků technologií informačních toků dodavatelských vztahů ... Riziky a nebezpečími s nimi spojenými se management nesmí zabývat teprve až ve chvíli, kdy se něco stane. Publius Syrus: Nebezpečí nehrozí tomu, kdo se i v bezpečí má na pozoru. Nebezpečí, které podceňuješ, přichází rychleji. V nebezpečí je pozdě hledat radu. PROAKTIVNÍ MANAGEMENT ZMĚNOVÝ PROJEKTOVÝ

kdy je třeba identifikovat a popsat PROCESY analyzovat RIZIKA hledat možné PŘÍČINY SELHÁNÍ určit KRITICKÉ FAKTORY ÚSPĚCHU IPR : 1. při formulaci produktových, provozních, marketingových ... ZÁMĚRŮ A CÍLŮ 2. při formulování podnikatelské STRATEGIE 3. při přípravě a realizaci PROJEKTŮ 4. při jakýchkoliv ZMĚNÁCH  výrobního programu, poskytovaných služeb, orientace na určitý tržní segment  při zavádění nových procesů nebo úpravách stávajících (ať už realizačních nebo řídicích, logistických, informačních, kontrolních atd.)  při připravovaných organizačních změnách  při potřebě personálních změn – snižování nebo navyšování stavů, reorganizace personální struktury, výměně na klíčových pozicích ...  při změnách pracovních podmínek, prostředí

5. při ŠPATNÝCH VÝSLEDCÍCH identifikovat a popsat PROCESY kdy je třeba analyzovat RIZIKA hledat možné PŘÍČINY SELHÁNÍ určit KRITICKÉ FAKTORY ÚSPĚCHU IPR : 5. při ŠPATNÝCH VÝSLEDCÍCH - produktivita, prodej, zisk, snížení kvality (reklamace, stížnosti, nespokojenost zákazníků), odchody lidí, bezpečnostní problémy, ztráta pozic na trhu, změny u konkurence ...

6.při ZJIŠTĚNÍ kompetenčních nebo postojových NEDOSTATKŮ U ZAMĚSTNANCŮ identifikovat a popsat PROCESY kdy je třeba analyzovat RIZIKA hledat možné PŘÍČINY SELHÁNÍ určit KRITICKÉ FAKTORY ÚSPĚCHU IPR : 6.při ZJIŠTĚNÍ kompetenčních nebo postojových NEDOSTATKŮ U ZAMĚSTNANCŮ - postoje, schopnosti, znalosti, motivace, aktivita, leadership, komunikace, firemní kultura atd. zavádění / rozvoj znalostního managementu, konceptu Učící se organizace Bez sebereflexe není učení. Impulzem k růstu je pouze nedokonalost.

identifikovat a popsat PROCESY kdy je třeba analyzovat RIZIKA hledat možné PŘÍČINY SELHÁNÍ určit KRITICKÉ FAKTORY ÚSPĚCHU IPR : 7. u rizikových provozů (nebezpečí selhání procesů, nehod, havárií) 8. v controllingu - v rámci auditů (procesních, personálních, bezpečnostních, kvality...) a analýz pomocí v podniku již používaných metod, např. EFQM, SWOT, THERP, HRA, HAZOP, CIT, What-If Analysis, MORT, THERP, FMEA atd.

CÍLE analýzy a hodnocení rizik metodou IPR identifikovat potenciálně rizikové procesy a faktory zhodnotit silné a slabé stránky určit kořenové příčiny selhání (potenciálních i nastalých) a jejich vzájemné součinnosti a synergie klasifikovat rizika podle jejich závažnosti, resp. urgentnosti potřebných změn navrhnout nápravná a preventivní opatření, jejichž realizace v daných podmínkách přinese největší efekt - z hlediska ekonomického, bezpečnostního atd. navrhnout doporučení pro implementaci opatření – požadavky, pořadí a postupy v souladu se zásadami změnového managementu

AMBICE metody IPR zahrnout co nejúplnější výčet rizik – procesů a faktorů požadavek komplexnosti a systémovosti zpřehlednit rizikové pole (procesy a faktory) formou tabulek a grafů ukazujících hierarchii rizik podle závažnosti zdůvodnit jednotlivá zjištění (nalezená kritická místa, potřeby změn) pro účely rozhodování a pro přípravu potřebných změnových projektů - poskytnout výčet kritérií a hledisek, které slouží ke klasifikaci rizikovosti jednotlivých procesů a faktorů, k formulaci argumentů zdůvodňujících zvolené klasifikační stupně a ke specifikaci identifikovaných rizikových nedostatků, jako podklad pro formulaci nápravných a preventivních opatření

IDENTIFIKACE PROCESŮ A RIZIK Metoda IDENTIFIKACE PROCESŮ A RIZIK NÁSTROJ ŘÍZENÍ PŘÍNOSY PRO PODNIK poznání aktuálních rizik (sítě), slabých míst, příležitostí pro zlepšení ekonomických výsledků a konkurenčního potenciálu formulace podnikových priorit a cílů (vizí, záměrů, politik), které mohou přinést největší užitek ve všech oblastech managementu vypracování střednědobé nebo dlouhodobé strategie (programu, harmonogramu) prevence rizik, založené na zjištěné míře rizikovosti a urgentnosti potřebných změn zpracování seznamu kritických faktorů úspěchu pro připravované změnové (rozvojové) programy a projekty

IDENTIFIKACE PROCESŮ A RIZIK Metoda IDENTIFIKACE PROCESŮ A RIZIK NÁSTROJ ŘÍZENÍ PŘÍNOSY PRO PODNIK optimalizace podnikového systému řízení - strategického řízení, systému procesního řízení, preventivních programů v jednotlivých oblastech managementu zvýšení efektivity systému podnikového controllingu a interního, příp. externího benchmarkingu interní a externí audity jednotlivých oblastí managementu (procesní, personální, bezpečnostní, kvality...) proaktivní predikce možných následků procesních selhání (technických, lidských, organizačních, ekonomických) řízení a rozvoj lidských zdrojů účinnost managementu kvality (ISO 9000)

IDENTIFIKACE PROCESŮ A RIZIK Metoda IDENTIFIKACE PROCESŮ A RIZIK NÁSTROJ ŘÍZENÍ PŘÍNOSY PRO PODNIK zajištění potřebných funkcí bezpečnostního managementu formování podnikové kultury a všech jejích složek (kultura vedení lidí, sociálních vztahů, bezpečnosti atd.) implementace znalostního managementu rozvoj informačních systémů řízení projektů a změnových procesů řízení podnikových komunikací optimalizace pracovních podmínek, motivačních systémů a dalších složek podnikového managementu

JAK ? IPR : Základem metodického postupu identifikace jsou kontrolní seznamy procesů, faktorů a kritérií (znaků) Rizikový potenciál procesů a faktorů je hodnocen pomocí klasifikačních škál Software – tabulky ve formátu Excel sloužící ke klasifikaci rizik, výpočtu závažnosti rizik, generování tabulek a grafů, jako podkladů pro rozhodování a řízení