2 Úzká místa při realizaci projektů 3 Seznamujeme se s výsledky programu a úspěšnými projekty. Prezentujeme je veřejnosti. Setkání s příjemci v kraji.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průvodce podáním žádosti do ROP JV Listopad 2012 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Advertisements

Doporučení pro přípravu žádosti;
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Integrovaný operační program – Administrace projektové žádosti a nejčastější chyby v projektových žádostech Ing. Lucie Vopěnková.
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
NOVINKY V DOKUMENTACI – NOVÝ SYSTÉM HODNOCENÍ 24.ZÁŘÍ 2013.
Možnosti kontroly veřejných zakázek Oživení, o. s.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
Projekt „Zvyšování projektové absorpční kapacity Jihomoravského kraje“ realizovaný v rámci opatření 3.3. Společného regionálního operačního programu Konference.
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Průvodce podáním žádosti do ROP JV Listopad 2012 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Specifika závěrečných výzev a projektů v nejisté části alokace Červenec 2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Základní povinnosti příjemců dotací Ing. Lukáš Brabenec 12. června 2014.
ČASTÉ CHYBY PŘI ZPRACOVÁNÍ ŽÁDOSTI O DOTACI 8. října 2013 Ing. Petra Salačová, OAP Ústí nad Labem 1.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Konference Evropa regionů – priorita ELS-ED
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
RPS/CSF Technická pomoc RPS Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
SEMINÁŘ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM JIHOVÝCHOD Duben 2009 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
SEMINÁŘ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM JIHOVÝCHOD Květen 2008 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Specifikace závěrečných výzev v ROP JV Listopad 2012 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Vzdělávací moduly  systém prakticky zaměřeného vzdělávání  postihuje široké spektrum dovedností potřebných k úspěšnému předkládání a řízení projektů.
Veřejné zakázky. Právní základ 3 Právní základ - Smlouva o založení Evropského společenství - Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách - Zákon č.
EXPERTNÍ PODPORA PŘÍJEMCŮM DOTACE Z ROP JIHOVÝCHOD Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Strategie příprav obcí, mikroregionů a dalších subjektů na zpracování projektů Mgr. Michal Jarolímek Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
ministryně pro místní rozvoj
AKTUALITY O REALIZACI ROP SČ 13/08/2009 Příbram JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Luhačovice, Libor Lukáš Statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Řídící výbor KOMUNIKAČNÍ INFRASTRUKTURY Zlínského kraje.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Monitorovací indikátory v době udržitelnosti projektu ROP Střední Morava.
Fórum pro žadatele Diskusní fórum určené žadatelům o dotace z ROP MS o dobré praxi a obtížích při přípravě projektů.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Centrum pro regionální rozvoj ČR Vinohradská 46, Praha 2 | tel.: | fax: | | Příprava.
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
Integrovaný regionální operační program – obecný úvod, hodnocení Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
ROP JV – informace o novém programovém období
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
SEMINÁŘ K VYHLÁŠENÉ VÝZVĚ 02/2007 REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA Olomouc Zlín Uherské Hradiště 18.
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část řízení projektu (seminář pro příjemce – 1. a 2. výzva)
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

2 Úzká místa při realizaci projektů

3 Seznamujeme se s výsledky programu a úspěšnými projekty. Prezentujeme je veřejnosti. Setkání s příjemci v kraji Vysočina a Jihomoravském kraji •4 dny na cestě po úspěšných projektech (vedení úřadu) •Navštíveni zástupci 35 projektů (Třebíč, Jaroměřice nad Rokytnou, Moravské Budějovice, Havlíčkův Brod, Bystřice nad Pernštejnem, Žďár nad Sázavou, Znojmo, Přímětice, Dobšice, Bítov, Boskovice, Blansko) •Diskuse se starosty měst a obcí, podnikatelskými subjekty, projektovými manažery a osobami zúčastněnými v projektu ohledně úzkých míst realizace programu, projektu

4 Setkání s příjemci •Zpětná vazba:  Ve srovnání s jinými operačními programy, ROP JV je blízko příjemcům dotace, stálá kontrolní skupina, snadno dostupné informace a komunikace s ÚRR JV  Je zapotřebí sladění pravidel poskytování dotací napříč všemi operačními programy co se týče způsobilých výdajů, veřejných zakázek  Zjednodušení pravidel pro zadávání veřejných zakázek, které jsou mimo režim Zákona o veřejných zakázkách

5 Setkání s příjemci  Větší benevolence při stanovení časového harmonogramu předkládání žádostí o platbu a finanční částky v žádosti o platbu  Požadavek na zavedení rezervy rozpočtu projektu (zejména u investičních projektů), není potom třeba dále posuzovat vícepráce a vícenáklady  Větší benevolence při posuzování změn projektu  Požadavek na dvoufázové hodnocení projektů •Plánujeme další setkání s příjemci v regionu Jihovýchod

6 Posilujeme image úřadu jako centra kvalitní administrace evropských projektů i pro další období. Dotazníkové šetření u žadatelů neúspěšných projektů a příjemců podpory v rámci mid-term evaluace programu (externí evaluátor) •Posuzována otázka transparentnosti hodnotícího procesu, dostupnosti informací a způsobu komunikace se žadateli či příjemci dotace. •Neúspěšní žadatelé - osloveno 227 respondentů, vyplněno 35 dotazníků •Příjemci dotace – osloveno 161 respondentů, vyplněno 43 dotazníků •Příjemci a neúspěšní žadatelé současně – osloveno 129 respondentů,, vyplněno 26 dotazníků Spolupracujte s námi na zlepšení systému administrace projektů.

7 Dotazníkové šetření u žadatelů neúspěšných projektů a příjemců podpory v rámci mid-evaluace programu Zpětná vazba: •Časově a ekonomicky náročné zpracování žádosti •Snížit požadavek na přílohy k žádosti o dotaci – předložení projektové dokumentace požadovat až po schválení žádosti o dotaci, někdy obce a města vloží nemalé finanční prostředky do projektových dokumentací a v závěru bohužel dotaci nezískají a mnohdy se stávají projektové dokumentace nepoužitelné •vysoká finanční spoluúčast (předfinancování) + zavedení sytému modifikovaných plateb

8 Dotazníkové šetření u žadatelů neúspěšných projektů a příjemců podpory v rámci mid-evaluace programu Zpětná vazba: + Aplikace eCBA plně nahrazuje studii proveditelnosti, zahrnuje taktéž finanční zdraví a výpočet finanční mezery v době realizace a udržitelnosti projektu +Konzultace s pracovníky ÚRR ?Pracujeme na zjednodušeném formuláři žádosti o dotaci, sloučení informací současné žádosti BENEFIT 7 a eCBA v jednu žádost, elektronizace celé žádosti ?Plánujeme certifikovaný seznam konzultantů a dvoufázový proces hodnocení

9 Dotazníkové šetření u žadatelů neúspěšných projektů a příjemců podpory v rámci mid-evaluace programu Zpětná vazba: •Vymezení výzev jen pro určitou aktivitu, území •Časové sladění harmonogramu projektového záměru s výzvou + zveřejněný podrobný plán výzev na období 2011 až 2013 na +vyhlašování výzev je řízený proces, který závisí na naplnění cílů programu, monitorovacích indikátorů a absorpční kapacitě v regionech

10 Úzká místa hodnocení a realizace projektu z pohledu ÚRR •Nedostatečná komunikace mezi externím zpracovatelem žádosti o dotaci a žadatelem - statutárním zástupcem či projektovým manažerem a také ÚRR •Projekt je šitý na míru dotacím •Náklady na provozní fázi projektu několikanásobně převyšují finanční možnosti žadatele •Dopady projektu jsou účelově nadhodnocené, což má negativní dopad na hodnocení projektu a zároveň, v případě schválení projektu, může vyvolat neočekáváné problémy v jeho provozní fázi •Rozpočet projektu je nadhodnocený a obsahuje nezpůsobilé výdaje

11 Úskalí při zadávání veřejných zakázek •Nenechávejte změnu předmětu plnění až po uzavření smlouvy s dodavatelem, pokud už při zadání zakázky nebo v průběhu je známá •Stanovení předpokládané hodnoty zakázky a odpovídajícího druhu výběrového řízení •Stanovení srozumitelné metody hodnocení či hodnoticích kritérií v zadávacích podmínkách a jejich použití ve fázi hodnocení nabídek •Požadavky na kvalifikaci jsou omezeny předmětem zakázky – požaduje-li zadavatel více, dopouští se diskriminace na těch dodavatelích, kteří by jinak byli pro plnění předmětu způsobilí

12 + Právní kontrola výběrových řízení v době jeho přípravy, v průběhu hodnocení a po jeho realizaci +Specializované semináře na téma veřejné zakázky, též individuální konzultace na téma příjmy dle čl. 55 +Zveřejnění veřejných zakázek na webové stránce Regionální rady Jihovýchod ?Požadavek na změnu zákona o VZ – řadu změn nemůžeme ovlivnit ?Ne všichni příjemci využívají kontrolu dokumentace před zadáním veřejné zakázky (kontrola se vyplatí!)

13

14 Úzké místo - komunikace •Nedostatečná komunikace mezi projektovým, finančním manažerem, technickým dozorem investora, dodavatelem, investorem – důsledkem může být:  Položky víceprací a vícenákladů jsou chybně součástí fakturace původního rozpočtu - vícepráce a vícenáklady by měly být fakturovány samostatně, na základě smlouvy či dodatku ke smlouvě  Není stanoveno, kdo rozhoduje o vícepracích a změnách projektu  Neoznámení změn projektu na ÚRR - změny předmětu plnění či harmonogramu předkládání žádostí o platbu a zpráv

15 Vzděláváme a informujeme žadatele, příjemce i konzultanty. •Specializované semináře na téma: Realizace a kontrola projektu, Veřejné zakázky, Udržitelnost projektu •Newsletter (měsíčník), specializovaná čísla zaměřená na konkrétní téma •Expertní podpora  Bezplatná služba a pomoc pro příjemce dotace  Zvýšení kvality realizace projektů, řádné čerpání finančních prostředků z ROP JV  Kontrola úplnosti a formální správnosti dokumentace pro předkládání žádostí o platbu, monitorovacích zpráv a hlášení, upozornění na termíny dané pravidly ROP JV

16 Priority ÚRR •Nestojíme na místě. Neustále pracujeme na zjednodušení systému administrace projektů dotovaných z ROP JV, na usnadnění cesty v čerpání dotací •Snažíme se o spolupráci, o vybudování úzkého vztahu k příjemcům dotace od samého počátku přípravy projektu až po jeho provozní fázi •Jsme stabilní pracovní tým, jsme otevřeni jakékoliv diskusi s Vámi, žadateli a příjemci dotací

17 Kontakt Děkuji za pozornost. Kontakt: Ing. Artur Zatloukal odbor řízení ROP Úřad Regionální rady Jihovýchod Kounicova 13, Brno tel.: