25. 4. 2006Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 1 Jak se účastnit projektů 6. RP a nezešílet při tom… Marcela Linková Sociologický ústav.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora personálních procesů v HR Vema Jaroslav Šmarda
Advertisements

Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Výuka anglického jazyka s interaktivní tabulí a e-learningem
Černoch Michal Školoudová Lenka
Doporučení pro přípravu žádosti;
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Postupy ve zpracování žádosti k projektu ČŘB II v roce 2009  presentace projektu pracovníkům MŽP a SFŽP  vyhlášená 9. kontinuální.
TEORIE ROZHODOVÁNÍ A TEORIE HER
Deset let inovační politiky Jihomoravského kraje Rámec konkurenceschopnosti města Ostravy 24. leden 2012 Petr Chládek.
Jak na to, aniž bychom se zničili
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Projektový tým Svaz měst a obcí ČR Ostrava, 04. listopadu 2013.
Jdeme do hloubky: týdenní report
Efektivnost řídící práce
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Žádost o grant Co je v žádosti napsáno, musíte se dodržet Žádost se porovnává s údaji v monitorovací zprávě Ze žádosti vychází kontrolní orgány Příručka.
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Lenka Fialová Martina Procházková Ondřej Soukup Martin Valenta Cyril Vojáček 1.
Proces řízení projektu
Aukro.cz – projektový management v e-commerce Tereza Kabrdová.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
GRANTOVÝ SYSTÉM MČ Praha 21 ZMĚNY ŽÁDOST VYÚČTOVÁNÍ ÚJEZD NAD LESY 7. LEDNA 2012.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Mentoring pro začínající vědkyně a vědce Kateřina Cidlinská Národní kontaktní centrum – ženy a věda Sociologický ústav AV ČR, v. v. i.
Registrace podle EMAS III
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 24. března 2014.
Běžné chyby při řízení procesů PPP Maarten Groothuis.
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Tento projekt je financován z prostředků Evropské unie Hodnota partnerství SROP 3.3.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Mobility Project Cross Czech a.s.
Realizace Vnitřních grantů Obecné informace k realizaci projektu/harmonogram Realizace začíná podáním návrhu na přiznání stipendia na GO, podávat.
Projekty OP VK ? Konference AŘG, Praha, 26. – Peter Krupka.
Příprava projektového návrhu Lukáš Straňák, Ostrava 2006.
1 Informační systém autoservisu Softwarové inženýrství 2003.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Technické kreslení.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
„ Validace dobré praxe 2 “. Harmonogram semináře 10:00 – 10:15 Zahájení 10:15 – 11:00 Validace – výstupy a využití 11:00 – 11:30 Zkušenosti RP s validací.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Autor: Ondřej Šimeček Verze: 1.1.3
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
1 OD PROJEKTOVÉHO ZÁMĚRU KE KVALITNĚ PŘIPRAVENÉ AKCI 3 témata a) Přehled požadavků financující instituce b) Fáze přípravy akce c) Kritéria úspěšnosti akce.
1© Technologické centrum AV ČR (Lenka Lepičová) Seminář k 7.RP – Specifický program LIDÉ Vyjednávání podmínek a podpis grantové dohody s EK Únor 2009,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Projektové procesy.  Podrobné procesní modely (PMBOK)  Zjednodušený procesní model  COBIT.
Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) – VET Charter Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) –
Představení dodatku smlouvy s DSO
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
K omunitární programy- zkušenosti
Transkript prezentace:

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 1 Jak se účastnit projektů 6. RP a nezešílet při tom… Marcela Linková Sociologický ústav AV ČR Národní kontaktní centrum – ženy a věda Radka Pittnerová Výzkumný ústav textilních strojů Liberec, a.s. Regionální kontaktní organizace Liberec

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 2 klíč k úspěchu  správná volba partnerů  vyjasnění cílů a východisek projektu  podpora v ústavu  problémy:  špatný odhad partnerů (dr. Jekyll a Mr. Hyde)  různá chápání cílů a východisek  vyjednávání DPH, platu a čerpání overheadu

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 3 Projekty 6. RP  Central European Centre for Women and Youth in Science (CEC-WYS)   SSA  7 zemí  Knowledge, Institutions, Gender: an East- West Comparative Study   STREP  8 partnerů, 5 zemí

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 4 Projekty 6RP  Textile innovation environment in NMS  ENVITEX  SSA   9 partnerů  Regional approach towards FP6.  Network of contact points in large Accession Candidate Countries, New Member States and Old Member States.  Reginnet  17 partnerů 

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 5 Příprava projektového návrhu  Konkrétní záměr (nejlépe konzultovaný na přípravné schůzce projektového konsorcia + konzultace v příslušném DG)  Politické dopady realizace projektu  Existující zdroje informací  Relevantní politiky a studie  Základní informace – (open calls)

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 6 Příprava projektového návrhu II  On-line (EPSS)  Koordinace a rozdělení úkolů  Kvalitní struktura konsorcia  Odhad možných slabých stránek a případných konfliktů  Aktivní účast na přípravě projektu od počátku (sdílená projektová koncepce)  Z pohledu koordinátora  Partneři

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 7 Příprava projektového návrhu III

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 8 Příprava projektového návrhu IV – specifika pro české týmy  Plánovaní administrativních, právních a dalších aspektů projektu ve vztahu k organizaci a postavení mateřské organizace  Finanční plánování projektu

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 9 obecné problémy v ČR  nedostatečná podpora právní, účetní a odborná  český NCP (Technologické centrum AV ČR) neposkytuje dostatečné služby uchazečům, informace jsou často protichůdné  nedostatečné zázemí v institucích  tudíž: žadatelé/řešitelé-vědci často musí být schopni fungovat jako účetní, právníci a manažeři

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 10 obecné problémy v ČR  AC cost model (akademická sféra)  Jak platit stále zaměstnance? 1. do smlouvy uvést úvazek, na který zaměstnanec pracuje na projektu 6. RP 2. navýšit osobní ohodnocení a to čerpat z rozpočtu projektu 6. RP  účetně a z hlediska auditu je přijatelná 1.  není nutné vykazovat overhead (indirect costs) – některá pracoviště dávají část overheadu řešitelům ve formě odměn  AV ČR: s přechodem na VVI v roce 2007 nebudou tabulkové platy

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 11 obecné problémy v ČR  DPH  DPH není uznatelný náklad  v případě AC modelů se „schovává“ do overheadu (indirect costs)  ztrácí tím instituce – asi největší překážka účasti českých institucí v 6. RP, protože v případě nákupu např. velkého investičního majetku je tato položka velice vysoká  ! nový vývoj: novela § 81 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty (předkládáno poslancem Bartošem)

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 12 Příprava projektového návrhu V  Odeslání finální verze projektu  Možno opakovaně do ukončení výzvy  NEZAPOMENOUT ULOŽIT FINÁLNÍ VERZE VŠECH DOKUMENTŮ)  Automatické potvrzení systémem  Přiděleno číslo projektu  Oficiální oznámení o obdržení projektu Komisí

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 13 Projektový návrh se stává projektem  Koordinátor obdrží hodnocení projektu s oznámením o zahájení vyjednávání  ! Neznamená automaticky začátek projektu !  V rámci negociace je možné jednání ukončit  Úspěšná negociace je završena podepsáním smlouvy s Komisí

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 14 …když koordinuji projekt

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 15 pravidlo číslo 1  pokud se vyskytne jakýkoli problém, nestrkat hlavu do písku a řešit ho OKAMŽITĚ A PŘÍMO, i když je to nepříjemné (problémy se nikdy nevyřeší samy a pouze rostou)  ALE: komunikovat problém Scientific Officer až budete mít ŘEŠENÍ, ne dříve

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 16 pravidlo číslo 1 – příklad chybného postupu  ENVITEX – problém s partnerem v počáteční fázi projektu  Informace předané SO vedly pouze k pozastavení procesu negociace a odložení podepsání smlouvy s komisí o 2 měsíce

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 17 role Scientific Officer  jsou různí  někteří jsou velice nápomocní, o jiném vůbec nevíte  musíte s SO konsultovat deviace od Annex 1 – změny práce  získat souhlas se změnami rozpočtu  mohou se lišit v tom, kdy chtějí deliverable reports  jsou různě ochotní vám pomoci s odsouhlasením Reports předložených pro Reporting Period, zejména finančního čerpání a vyplacení další advance payment  jejich hlavní starostí je, aby váš projekt byl bezproblémový a pokud možno úspěšný, aby se jim mohly prezentovat – na Vašem úspěchu závisí jejich úspěch v Komisi

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 18 rigidní i flexibilní  projekty 6. RP se mohou zdát administrativně příliš náročně a rigidní, na druhou stranu jsou neuvěřitelně flexibilní  můžete přesouvat finance mezi cost categories  můžete měnit čerpání v jednotlivých reportovacích obdobích  můžete přesouvat peníze mezi členy konsorcia, pokud se na to shodne konsorcium (project management board)

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 19 negociace projektu  Od podání do pozvání k negociaci může uplynout až PŮL ROKU (někdy až 9 měsíců)  okamžitě se ujistit, že všichni partneři ještě mají zájem se účastnit projektu  okamžitě se ujistit, že lidé, kteří na projektu budou pracovat, jsou stále ve stejné organizaci  v případě změn v odpovědných osobách nebo institucích okamžitě informovat Scientific Officer, aby se mohly změnit Contract Preparation Foms  pokud se vyskytnout změny, překážky, problémy, informovat SO, aby se mohly vzít v potaz změny v časovém plánu negociace

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 20 negociace projektu - rozpočet  dostanete pozvání, ale zkrácený rozpočet vyjednávání s partnery začíná nanovo  dostanete pozvání a rozpočet zůstane stejný, ale partneři mají nové požadavky vyjednávání s partnery začíná nanovo  dostanete pozvání a rozpočet zůstane stejný a partneři nemají problém s rozpočtem, který vám uvedli při podávání projektu

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 21 upozornění  buďte připraveni na krácení rozpočtu  buďte připraveni na krácení Person Months  v průběhu negociace můžete požádat o delší reportovací období (pokud se vám to podaří, jako koordinátorům vám to ulehčí práci)  můžete vyjednat jiný start date než 1. den měsíce, který následuje po měsíci podepsání smlouvy

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 22 upozornění  Přestože EK a SO od vás budou chtít dokumenty a reakce téměř okamžitě, stejné pravidlo se netýká jich – na odpověď či reakci můžete i v průběhu negociace čekat několik týdnů  Člověk by se neměl bát SO „zaurgovat“, protože se negociace neúměrně prodlužuje  CEC-WYS: projekt podán v , pozvání k negociaci listopad 2004, draft contract červen 2004, kontrakt podepsán v srpnu 2004, vyjednaný začátek projektu:  SO jsou také pouze lidé a někdy dokonce vědí méně než my

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 23 začátek projektu  kick-off meeting:  klíčový moment – vše musí být perfektně naplánováno a připravené, musíte mít vše pod kontrolou  měl by motivovat konsorcium, aby začali pracovat a aby je to bavilo  je možné, že ne všichni partneři přečetli projekt před začátkem projektu, motivujte je, aby jej přečetli, jinak budete ztrácet čas řešením věcí, které jsou v Annexu 1  bez ohledu na výše uvedené, projekt presentujte tak, jako kdyby ho nikdy nečetli  udržet dobrou, pozitivní náladu – pokud se vyskytnou animosity, problémy – řešit je hned, aby partneři neodjeli „naštvaní“, to by zkazilo celý dojem z kick-off  můžete i víc utrácet – dobrá večeře, večerní program (pro koordinátora je toto eligible cost)

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 24 co byste si měli vyjasnit…  individuální pozice  vzájemné povinnosti  odpovědnost  vaše silné a slabé stránky  Protože jsou lidé zvyklí na různé národní grantové programy, jsou na různých příčkách hierarchie atd., pokud explicitně nevyjasníte odpovědnosti mezi koordinátorem, WP leadery, dalšími členy konsorcia, Project Management Boardem a externími konsultanty projektu, může se stát, že koordinátor bude muset znovu a znovu vyjednávat svoji pozici.

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 25 práce na projektu začínají…  přestože se to může zdát neuvěřitelné, můžete zjistit, že  členové konsorcia mají úplně jiná očekávání, než na jakých je postaven projekt  členové konsorcia si najednou, po podepsání kontraktu a konsorciální smlouvy, uvědomí, že mají „intelektuální vlastnictví“ nebo „pre-existing know-how“, které je potřeba chránit  přestože jsme všichni z Evropy, někdo jsme z ní víc a někdo míň  ne schopnosti, ale věk najednou určuje, jak jste vnímáni  lidé jsou různí a je skvělé, pokud máte v konsorciu partnery, kteří jsou nekonfliktní a konstruktivní

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 26 management  úspěch projektu závisí na dobrém managementu  připravte jasný a komplexní project handbook  jasný plán práce a termíny pro odevzdávání  jasná dělba odpovědností a rolí  jasné rozhodovací procedury  jasná komunikační strategie  dohodnout se na proceduře, jak řešit situace, kdy jeden partner neplní své povinnosti (vyjednat zádržné v konsorciální smlouvě – např. 10 nebo 20%)

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 27 project handbook  seznam partnerů s kontaktními informacemi  odpovědnosti  projektový plán a cíle  pravidla zastupování  nákladové modely a plány  plán „milestone“  informační toky  pravidla pro publikování, diseminaci a prezentaci projektu  pravidla pro rozšíření konsorcia  reportování projektu  finanční reporty  intelektuální vlastnictví  konsorciální smlouva  smlouva s EK

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 28 finanční reporty  pokud máte první projekt 6. RP, konzultujte od začátku s auditorem/kou  ujistěte se, že správně účtujete osobní náklady a že máte dobře ošetřené smlouvy  vyjednejte s vedením, jak čerpat overhead  obecně se na overhead účtuje telefon, poštovné, kopírovací služby v rámci instituce, kancelářské potřeby a v ČR též DPH  zajistěte, aby účetní i auditor pracovali tak, aby přehled čerpání byl přijatelný pro EK  sdělte partnerům hned na začátku, co budete potřebovat pro Management Report. Pokud jim to řeknete až před termínem pro odevzdání, často tyto informace už ani nedají dohromady – a o co jde:  mít přehled Person Month dle WP a Deliverable  členit položky rozpočtu dle cost categorií a WP  mít přehled o plánovaném a skutečném čerpání, a to jak Person Month dle WP a Deliverable tak cost categories dle WP

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 29 komunikace  jasná pravidla  sankce za porušení pravidel  dělat rozdíl mezi důležitou a méně důležitou poštou  respektovat to, že lidé mají různé úrovně znalosti angličtiny, ale nutné respektovat pravidla slušnosti  systém, díky kterému budete vědět, že partneři přečetli/odpověděli na vaše y (read-receipts jsou klíčové)  ticho neznamená souhlas  kontrolujte, zda partneři skutečně dostali vaše y, vyhnete se tomu, že se budou vymlouvat na to, že jim nikdy nedošel  nebojte se partnerům ještě zavolat a probrat věci – je to mnohem efektivnější než (pokud máte obavy o náklady, tak používejte Skype)

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 30 konflikt  konfliktní situace se objeví  od koordinátora se čeká, že je vyřeší, bude silný, bude řídit debatu a ukončí nesmyslné debaty, které nikam nevedou, proto:  vždy držte diskusi u tématu  nenechte stranu, která má s něčím problém, aby se opakovala a tím brala čas řešení problému či další diskusi  pokud jsou lidé velice naštvaní, na chvíli změňte téma nebo přerušte jednání  nedovolte, aby se diskuse dostala na rovinu osobních útoků  pokud se kritika týká vás jako koordinátora, nepředpokládejte, že vám na pomoc přispěchají další členové konsorcia, odpovědný za řešení jste vy

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 31 … a když jsem partner projektu

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 32 pravidlo číslo 1  pokud se vyskytne jakýkoli problém, nestrkat hlavu do písku a řešit ho OKAMŽITĚ A PŘÍMO, i když je to nepříjemné (problémy se nikdy nevyřeší samy a pouze rostou)  komunikovat problém s koordinátorem okamžitě, hledat společně řešení – koordinátor ho musí přijmou

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 33 …buďte sebevědomí  koordinátor sice není vaše chůva, ale má určité odpovědnosti – řekněte si o ně:  management  řešení konfliktu  komunikace s komisí  vyjednání schválení reportů  včasné dodání všeho, co od vás bude potřebovat  včasná komunikace a vyjasnění nejasností

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 34 problémy s koordinátory  mění (finanční) podmínky při negociaci bez toho, že byste o tom věděli  při negociaci vám zkrátí PM a rozpočet kvůli škrtu v rozpočtu  příliš krátké termíny  nepřehlednost dokumentace a project handbook  suchý styl a arogance, nelidskost komunikace  nekomunikace – nulové komentáře na deliverables

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 35 … když se projekt chýlí ke konci…

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 36 Revize činností  Odpovídá aktuální stav činností v projektu plánu?  ANO – ukončení projektu + závěrečná zpráva  NE – jednání o možném prodloužení projektu (finanční zdroje?)

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 37 Konec projektu  Koordinátor x projektový partner  Zprávy za příslušnou závěrečnou projektovou periodu  Závěrečné zprávy  Zprávy o činnosti  Zprávy o projektovém managementu  Finance, Final Plan for Using and Disseminating the knowledge…  Project reporting in FP6

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 38 Audit projektu I  Základní osnova certifikátu je součástí Financial Guidelines for FP6 (str.216)  Co audit potvrzuje?  Nákladový model  Celkové uznatelné náklady projektu  !nezaměňovat s výší příspěvku Komise – může být nižší!  Oprávněnost nákladů  Příjmy projektu; úroky z předfinancování (pouze koordinátor)  Pro státy mimo Eurozónu – způsob přeúčtování N na €  Cena auditu

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 39 Audit projektu II  Cena za audit  Součást plánovaného rozpočtu  Náklady na management (do 7% z celkových projektových nákladů)  Jediný uznatelný náklad mimo dobu trvání projektu

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 40 Audit projektu III  Podpora při realizaci auditu  Financial Guidelines for FP6  Audit certificate guidance notes  Zkušený auditor  Interexpert Bohemia,s.r.o.

Zkušenosti českých koordinátorů s projekty 6. RP EU 41 Audit projektu IV  Audit z pohledu koordinátora  Kontrola nákladového modelu  TIM  Kontrola celkové částky uznatelných nákladů  Příslušné podpisy  Form C (s podpisy auditora)