Postup obcí při zjištění porušení rozpočtové kázně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Problematika veřejných zakázek ve vztahu k porušení rozpočtové kázně z pohledu orgánů Finanční správy Mgr. Kateřina Fillová Vedoucí oddělení dotací a finanční.
Advertisements

Uzavírání veřejnoprávních smluv
Možnosti a limity kontroly obcí
Kontrola nakládání s dotacemi ze strany FÚ Ing. Jan Minařík prosinec 2010.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů Krajský úřad Zlínského kraje odbor.
EVROPSKÝ FOND REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
NESROVNALOSTI.
Novela zákona č. 218/2000 Sb. – povinnost zřídit účty u ČNB
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Rozpočty územně samosprávných celků v roce 2011 Leden 2011.
Nástroje územního plánování
Rozpočtové hospodaření obcí
Alena Paulová.  Předpis č. 420/2004 Sb.  Obsah  § 1 – předmět úpravy  § 2 – předmět přezkoumání  § 3 – hlediska přezkoumání  Postup při přezkoumání.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Nesrovnalosti, porušení rozpočtové kázně
Vykonavatelé majetkových práv obcí a krajů
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Správa EKO daní celními orgány
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
Žádost rozhodnutí odvolání
Rozpočty územních samosprávných celků
Seminář SoMoPro II. Právní část – nezpůsobilé výdaje, porušení rozpočtové kázně a odvody, možnosti promíjení, nejčastější pochybení Mgr. Benišová/1258.
Správa daní a daňové řízení
Právo na informace Tereza Danielisová,
Správní řízení v oblasti veřejné podpory
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
§ 1 Předmět úpravy a působnost zákona – zákon upravuje:
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Správa místních poplatků
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
FINANČNÍ ZÚČTOVÁNÍ A HV 2011 FINANČNÍ ZÚČTOVÁNÍ ZA ROK 2011 A VÝSLEDKY HOSPODAŘENÍ Datum: únor 2012.
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Některé právní aspekty čerpání dotací z evropských fondů JUDr. Jan Brodec, LL.M., Ph.D.
Ministerstvo financí České republiky Hlavní změny zákona č. 250/2000 Sb. provedené zákonem č. 24/2015 Sb. odbor Financování územních rozpočtů a programové.
Obsah veřejných rozpočtů III 18. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 21.
Porušení podmínek ROP Střední Morava. OBSAH PREZENTACE I.Obecný postup při porušení II.Porušení podmínek PŘED proplacením, finanční korekce (krácení způsobilých.
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
Rozpočtové hospodaření obcí  Rozpočtové hospodaření územních samosprávných celků  rozpočtový výhled  rozpočtové provizorium  rozpočet 
Porušení rozpočtové kázně při čerpání dotací z rozpočtů územně samosprávných celku. Ing. Michal Obrusník.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Monitorovací indikátory v době udržitelnosti projektu ROP Střední Morava.
 Zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů  Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád  Zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Porušení podmínek ROP Střední Morava. OBSAH PREZENTACE I.Porušení podmínek ROP SM, nesrovnalost II.Porušení podmínek PŘED proplacením, finanční korekce.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2016 Leden 2016.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Obsah veřejných rozpočtů III
Novela zákona o místních poplatcích
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Správa daní 3. přednáška Michal Radvan
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Nález Pl. ÚS 9/2015, ze dne
Obecná část rozpočtového práva III
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Zadávání veřejných zakázek na pomezí práva soukromého a veřejného
Novela zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů S účinností od vyšel ve sbírce zákon č. 477/2008 Sb., kterým se.
Obecná část rozpočtového práva III
Činnosti správce poplatku
Odbor ekonomický KÚPK Ing. Karel Hladký.
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Postup obcí při zjištění porušení rozpočtové kázně Ing. Michal Obrusník

Zákon č. 250/2000 Sb. Zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů (dále jen „zákon č. 250/2000 Sb.“) se vztahuje na prostředky poskytované z rozpočtu územního samosprávného celku, svazku obcí nebo Regionální rady regionu soudržnosti. Od svého vydání prošel dvaceti novelizacemi a v současné podobě obsahuje komplexní hmotněprávní úpravu poskytování dotací a návratných finančních výpomocí z územních rozpočtů. Procesní úprava je řešena prostřednictvím přímého odkazu na zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád.

Definice porušení rozpočtové kázně Porušením rozpočtové kázně je každé neoprávněné použití nebo zadržení peněžních prostředků poskytnutých z rozpočtu: územního samosprávného celku, městské části hlavního města Prahy, Regionální rady regionu soudržnosti, nebo svazku obcí Fyzická osoba, právnická osoba nebo organizační složka státu, která porušila rozpočtovou kázeň, je povinna provést odvod za porušení rozpočtové kázně do rozpočtu, z něhož jí byly peněžní prostředky poskytnuty.

Definice neoprávněného použití peněžních prostředků Neoprávněného použití se příjemce dopustí, pokud: při použití peněžních prostředků poruší povinnost stanovenou právním předpisem, přímo použitelným předpisem EU, smlouvou nebo rozhodnutím o poskytnutí těchto prostředků (neoprávněné použití se tedy váže ke konkrétnímu výdaji, který je následně postižen odvodem). poruší povinnost stanovenou právním předpisem, přímo použitelným předpisem EU, smlouvou nebo rozhodnutím o poskytnutí těchto prostředků, která souvisí s účelem, na který byly peněžní prostředky poskytnuty (nedodržení termínů, smluvních podmínek, propagace, porušení zákona o veřejných zakázkách)

Výše odvodu a procentní rozmezí Při neoprávněném použití peněžních prostředků podle písmene b) odpovídá odvod za porušení rozpočtové kázně výši poskytnutých prostředků (vrací se vše, co bylo poskytnuto), ledaže podle smlouvy nebo rozhodnutí o poskytnutí těchto prostředků se za porušení méně závažné konkrétní povinnosti uloží odvod nižší. Pro stanovení nižšího odvodu uvede poskytovatel ve smlouvě nebo rozhodnutí procentní rozmezí vztahující se k poskytnutým peněžním prostředkům. Při stanovení výše odvodu se pak přihlédne k závažnosti porušení a jeho vlivu na dodržení účelu dotace.

Zjištění porušení rozpočtové kázně

Rozhodovací orgány § 22 odst. 7 a 9: O uložení odvodu a penále za porušení rozpočtové kázně rozhoduje v samostatné působnosti u obce obecní úřad, u městské části hlavního města Prahy úřad městské části, u hlavního města Prahy Magistrát hlavního města Prahy, u kraje krajský úřad, u Regionální rady regionu soudržnosti úřad Regionální rady regionu soudržnosti. u svazku obcí orgán určený k tomu stanovami, jinak orgán, který jedná jménem svazku obcí navenek § 22 odst. 8: Rozhodnutí obecního úřadu přezkoumává v přenesené působnosti krajský úřad podle § 67 odst. 1 písm. a) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích. Při přezkoumání rozhodnutí může krajský úřad rozhodnutí pouze zrušit nebo zrušit a vrátit k novému projednání.

Některé další podmínky Odvod a penále lze uložit do 10 let počítaných od 1. ledna roku následujícího po roce, v němž došlo k porušení rozpočtové kázně. Prominutí nebo částečné prominutí povinnosti odvodu a penále může z důvodů hodných zvláštního zřetele povolit orgán, který o poskytnutí peněžních prostředků rozhodl, na základě písemné žádosti toho, kdo porušil rozpočtovou kázeň. Žádost o prominutí nebo částečné prominutí lze podat nejpozději do 1 roku ode dne nabytí právní moci platebního výměru, kterým byl odvod nebo penále, o jehož prominutí je žádáno, vyměřen. Příjemce má v řízení o porušení rozpočtové kázně postavení daňového subjektu. Územní samosprávný celek poskytuje na vyžádání informace získané při správě odvodů za porušení rozpočtové kázně orgánu oprávněnému ke kontrole těchto poskytnutých prostředků.

Daňové řízení, postupy při porušení rozpočtové kázně

Rozhodnutí o odvodu – platební výměr Vydání rozhodnutí = vstup do práv a povinností daňového subjektu Zásady daňového řízení (mlčenlivost, součinnost, atd.) Náležitosti rozhodnutí § 101 a násl., Výroková část rozhodnutí = důsledek kontrolního zjištění, Odůvodnění = odůvodnění výroku (závěry kontroly; popis vypořádání se s podáními daňového subjektu v rozmezí od uzavření kontroly po vydání rozhodnutí), Poučení – definuje odvolací orgán, způsob podání a lhůtu pro odvolání.

Platební výměr na penále Za prodlení s odvodem za porušení rozpočtové kázně je ten, kdo rozpočtovou kázeň porušil, povinen zaplatit penále ve výši 1 promile z částky odvodu za každý den prodlení, nejvýše však do výše tohoto odvodu. Penále se počítá ode dne následujícího po dni, kdy došlo k porušení rozpočtové kázně, do dne, připsání peněžních prostředků na účet poskytovatele. Penále se neuloží, pokud nepřesáhne částku 1.000,- Kč, Penále se počítá u každého jednotlivého případu porušení rozpočtové kázně samostatně.

Odvolání

Posečkání daně a povolení splátek Na žádost daňového subjektu nebo z moci úřední může správce daně povolit posečkání úhrady daně, popřípadě rozložení její úhrady na splátky pokud by neprodlená úhrada znamenala pro daňový subjekt vážnou újmu, pokud by byla ohrožena výživa daňového subjektu nebo osob na jeho výživu odkázaných, pokud by neprodlená úhrada vedla k zániku podnikání daňového subjektu, přičemž výnos z ukončení podnikání by byl pravděpodobně nižší než jím vytvořená daň v příštím zdaňovacím období, není-li možné vybrat daň od daňového subjektu najednou, nebo při důvodném očekávání částečného nebo úplného zániku povinnosti uhradit daň.

Posečkání daně a povolení splátek - podmínky Správce daně rozhodne o žádosti o posečkání do 30 dnů ode dne jejího podání. Rozhodnutí je vázáno na úhradu správního poplatku 400,- Kč. Posečkání lze povolit nejdříve ode dne splatnosti, a to i zpětně, ale nesmí být povoleno na dobu delší, než je lhůta pro placení daně. V rozhodnutí, kterým bylo vyhověno žádosti o posečkání, se stanoví doba posečkání a posečkání může být vázáno i na další podmínky. Není-li dodržena některá z podmínek rozhodnutí o posečkání, pozbývá toto rozhodnutí účinnosti dnem jejího nedodržení; správce daně o tom vydá rozhodnutí. Rozhodnutí o posečkání pozbývá účinnosti rovněž zahájením likvidace nebo dnem účinnosti rozhodnutí o úpadku.

Porušení rozpočtové kázně příspěvkovou organizací zřízenou obcí Příspěvková organizace obce se dopustí porušení rozpočtové kázně tím, že použije finanční prostředky, které obdrží z rozpočtu svého zřizovatele, v rozporu se stanoveným účelem, převede do svého peněžního fondu více finančních prostředků, než stanoví tento zákon nebo než rozhodl zřizovatel, použije prostředky svého peněžního fondu na jiný účel, než stanoví tento zákon nebo jiný právní předpis, použije své provozní prostředky na účel, na který měly být použity prostředky jejího peněžního fondu podle tohoto zákona, nebo překročí stanovený nebo přípustný objem prostředků na platy, pokud toto překročení do 31. prosince nekryla ze svého fondu odměn. Za porušení rozpočtové kázně uloží zřizovatel příspěvkové organizaci odvod do svého rozpočtu ve výši neoprávněně použitých prostředků, a to nejpozději do 1 roku ode dne, kdy porušení rozpočtové kázně zjistil. Zřizovatel může z důvodu zamezení tvrdosti snížit nebo prominout odvod za porušení rozpočtové kázně na základě písemné žádosti příspěvkové organizace podané do 1 roku od uložení odvodu.

Porušení rozpočtové kázně příspěvkovou organizací zřízenou obcí - výjimky Ustanovení o porušení rozpočtové kázně příspěvkovou organizací zřízenou obcí se nevztahují na porušení rozpočtové kázně při nakládání s prostředky poskytnutými příspěvkové organizaci z rozpočtu zřizovatele, které zřizovatel obdržel ze státního rozpočtu, z rozpočtu státního fondu, z rozpočtu Regionální rady regionu soudržnosti nebo z Národního fondu za účelem, aby je na základě svého rozhodnutí poskytnul právnické nebo fyzické osobě. V takovém případě se postupuje podle obecných pravidel o porušení rozpočtové kázně – na příspěvkovou organizaci se pohlíží jako na cizí subjekt.

Prevence výskytu porušení rozpočtové kázně Množství případů porušení rozpočtové kázně má přímou souvislost s kvalitou smluv, jejich prostřednictvím jsou peněžní prostředky poskytovány. Nejčastější příčinou je: příliš stručné nebo neurčité vymezení účelu, na který byly prostředky poskytnuty (rekonstrukce, příprava cyklostezky), krátké časové rozmezí pro použití peněžních prostředků (vzít v úvahu, že některé faktury mohou být hrazeny i po akci nebo po ukončení díla), krátká lhůta pro předložení závěrečného vyúčtování Příjemce je vhodné upozornit, že podat neúplné vyúčtování je lepší než nepodat žádné. Neúplné vyúčtování lze na výzvu ve stanovené lhůtě doplnit. Nepodané vyúčtování je automaticky porušením rozpočtové kázně.

Závěr Děkuji za pozornost Zpracoval: Mgr. Šimon Leszkow odbor ekonomický oddělení majetkové a správní tel.: 585 508 287 e-mail: s.leszkow@kr-olomoucky.cz