Spolupráce s Evropskou komisí při řešení případů veřejné podpory Ondřej Dostal Stálé zastoupení ČR při EU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Advertisements

Revize Nového přístupu
4. železniční balíček 1.
Úvod do mezinárodního práva rodinného
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 13. května 2013.
Czech POINT Pohodlná komunikace.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 12. května 2014.
Čl. 290 SFEU: akty v přenesené pravomoci
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Modernizace procesních předpisů EU pro veřejnou podporu Ondřej Dostal Stálé zastoupení ČR při EU.
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Nové právní předpisy EU v oblasti akreditace Eva Černá.
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Sankce a omezující opatření
Lisabonská smlouva a tvorba práva Evropské unie
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejný zadavatel a vnitřní předpisy aneb kontrola předcházejí kontrole ÚOHS Brno, 27. listopadu 2007 Mgr.
Nová pravidla veřejné podpory
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje.
Celní správa České republiky
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Okamžik poskytnutí podpory malého rozsahu
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
Praktické rady ke komunitárním programům Michal Kadera, CEBRE Jihlava, 18. prosince
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Právo na informace Tereza Danielisová,
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Porada tajemníků obcí s rozšířenou působností Benešov, Brno Aktuální informace k legislativním návrhům zákonů o ÚSC a dalším.
Ondřej Hradil Brusel, 24. května 2007 CEBRE - Česká podnikatelská reprezentace při EU.
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Rejstřík povolenek na emise CO2 v ČR - kompetence OTE
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
SOLVIT neformální systém řešení sporů na vnitřním trhu Setkání center na MPO
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2010 Co nového v oblasti posuzování dopadů spojení soutěžitelů Martin Vitula Úřad pro ochranu.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
Evropská občanská iniciativa
1 1 Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR KOMISE PRO SOCIÁLNÍ OTÁZKY ASOCIACE KRAJŮ ČR , Olomouc.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Proces správy daní Michal Radvan.
Veřejné služby a veřejná podpora Plzeň 4. května2012 JUDr. Hynek Brom 1. místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
GILDA - software pro zadavatele veřejných zakázek Veřejné zakázky měst a obcí Květen 2011, Ostrava.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Interní postupy MAS Brdy
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Etické kodexy v Evropské unii
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Projekt e-Sbírka a e-Legislativa snazší přístup k právu a k informacím o jeho změnách pro podnikatele JUDr. Vít Šťastný a Mgr. Aleš Gola Ministerstvo.
Transkript prezentace:

Spolupráce s Evropskou komisí při řešení případů veřejné podpory Ondřej Dostal Stálé zastoupení ČR při EU

Úloha Stálého zastoupení v oblasti veřejné podpory I. •Zastupování zájmů ČR v orgánech a institucích EU •Zajišťování komunikace mezi orgány státní správy ČR a institucemi EU •Podílení se na formulaci postupu ČR v jednotlivých orgánech EU •Poskytování podpory vyslaným delegacím ČR při jejich jednáních •Udržování a prohlubování pracovních kontaktů s představiteli institucí EU, zastoupeními a SZ dalších zemí

Úloha Stálého zastoupení v oblasti veřejné podpory II. •Notifikační místo •Komunikace s EK – dotazy, stížnosti •Otázky horizontálního charakteru •Spolupráce na legislativní činnosti EU •Veřejné konzultace návrhů EK

Rámec spolupráce s EK v případech veřejné podpory •Článek 4 SEU a 108 SFEU •Nařízení Rady EU č. 659/1999 stanovující detailní pravidla pro aplikaci čl. 108 SFEU –Nařízení Rady č. 794/2004 pro implementaci nařízení č.659/1999 •Plánovaná revize procesních pravidel •Judikatura •Oznámení –

Úsilí o efektivnější spolupráci •Centrální systém kontroly •Úsilí o zjednodušení systému –Akční plán pro státní podporu –Strategie pro zjednodušení –Balíček pro zjednodušení řízení •Kodex osvědčených postupů •Oznámení o zjednodušeném postupu posuzování některých druhů státní podpory

Kodex osvědčených postupů •Nevytváří ani nemění práva podle platných předpisů, vztahuje se na případy po –Kontakty před oznámením –Vzájemně dohodnuté naplánování –Fáze předběžného přezkoumání –Formální vyšetřovací řízení –Stížnosti –Interní rozhodovací postupy

Oznámení o zjednodušeném postupu posuzování některých druhů státní podpory •Možnost získat zkrácené rozhodnutí do 20 dnů od úplného oznámení podpory –Podmínky –Lhůty –Možnost připomínek 3 stran •Způsobilé druhy podpory –Vhodné pro „běžné posouzení“ –V souladu se zavedenou rozhodovací praxí –Prodloužení nebo rozšíření stávajících režimů

Praktické otázky spolupráce s EK •Příprava podání a jednání s EK –Soulad s pravidly a rozhodovací praxí –Konzultace ÚOHS –Minimalizace změn po (pre)notifikaci •Zásady spolupráce s EK –Včasnost –Transparentnost –Reflexe

Aktuální veřejné konzultace •Podpora na kompenzaci zvýšení cen elektřiny v důsledku obchodování s emisemi •Podpora širokopásmového internetu •Financování letišť a podpora na zahájení linek z regionálních letišť •(Služby obecného hospodářského zájmu) •