PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Advertisements

Zpracovala Jitka Ciprová
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace a informační gramotnosti I/2
Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 18
VZTAHY ORGANISMŮ.
Živá a neživá příroda 3. ročník
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace a informační gramotnosti I/2
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
NEŽIVÁ PŘÍRODA – VZDUCH
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Oběh vody v přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.05
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM VODA, VZDUCH, PŮDA
Podmínky života na Zemi 5.ročník
Rostliny - význam a jejich dělení.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Podmínky života na Zemi
Voda, vzduch, půda a oheň 3. ročník
LES ŘASY.
Člověk a jeho svět 4. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Podmínky života na Zemi Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Voda Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Rostliny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
ŽIVÁ PŘÍRODA - ROSTLINY PRVOUKA PRO 3.ROČNÍK Člověk a příroda Vyvození nového učiva Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm Datum vytvoření:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Anotace: Výklad nového učiva. Autor: Mgr.Eva Palovská,2011 Ověření ve výuce: 5. 3.
EKOSYSTÉM SPOLEČENSTVO ROSTLINY ŽIVOČICHOVÉ HOUBY MIKROORGANISMY PROSTŘEDÍ SLUNCE VODA VZDUCH PŮDA.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_17_Příroda živá a neživá.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ROSTLINY.
NEŽIVÁ PŘÍRODA.
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
Rostliny.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Součásti neživé přírody
Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník)
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
ROSTLINY Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
ZÁKLADNÍ PODMÍNKY ŽIVOTA
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Podmínky života na Zemi
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
VY_52_INOVACE_21_ Vlastnosti rostlin
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
NEŽIVÁ PŘÍRODA voda vzduch teplo a světlo horniny a nerosty půda.
Rostliny - význam a jejich dělení.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_52_INOVACE_19_ Živá a neživá příroda
Les 2. hodina Řasy LES – složitý ekosystém = společenstvo různých organizmů a jejich neživé prostředí Organismy z prostředí potřebují: světlo + teplo.
Živé organismy.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Podmínky života na Zemi
Transkript prezentace:

PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI DUM 20/1

Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu „ EU-peníze“ Autor: Mgr. Kateřina Bartošová Období: září 2011 Anotace: metodický materiál do výuky člověk a jeho svět – přírodověda Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji ICT Jazyk: jazyk český Druh učebního materiálu: metodický materiál Cílová skupina: žák Typ vzdělání: základní vzdělání Věková skupina: 3.r., 4.r., 5.r. ZŠ

ZÁKLADNÍMI PODMÍNKAMI NEZBYTNÝMI PRO ŽIVOT NA ZEMI JSOU: Vzduch Voda Živiny Teplo a světlo pocházející ze slunce

VZDUCH Společným znakem všech živých organizmů je dýchání. Vdechují vzduch s kyslíkem a vydechují vzduch, kde již převládá oxid uhličitý. Vzduch je všude kolem nás, tvoří obal kolem celé planety Země. Skládá se z dusíku, kyslíku, malého množství par a jiných plynů. Jediným zdrojem kyslíku na Zemi jsou zelené rostliny.

VODA Vodu přijímají rostliny svými kořeny a živočichové jako součást potravy. Pro mnoho živočichů je voda životním prostředím. Nejvíce vody je na Zemi je v mořích, která je slaná. V jezerech, rybnících, řekách, potocích, v půdě a v podzemí je voda sladká. Po úpravách se dá pít. Koloběh vody: voda se vypařuje, pára stoupá do ovzduší kde se v podobě mraků ochlazuje a padá dolů jako déšť nebo sníh. Z řek stéká do moře a znovu se odpařuje. Část vody se vsakuje do podzemí – zásoby podzemních vod.

Živiny Rostliny přijímají živiny z půdy svými kořeny a prostřednictvím vody. Živočichové přijímají živiny v potravě. Pro býložravce i všežravce jsou to byliny. Pro masožravce i všežravce jsou to živočichové. Uhynulá těla rostlin a živočichů se rozkládají, vzniká humus, který je zásobárnou živin pro rostliny.

Teplo a světlo ze slunce Teplo a světlo patří mezi základní podmínky života na Zemi. Sluneční záření je zdrojem energie pro život na Zemi. Fotosyntéza – zdroj kyslíku – je možná jen za pomoci slunečního záření a zeleně listové. Slunce je nejjasnější hvězdou naší oblohy, protože je k planetě Zemi nejblíže. Teplo a světlo ze slunce

fotosyntéza Sluneční záření kyslík Oxid uhličitý Voda, živiny

Základní životní podmínky vzduch voda živiny teplo a světlo Vodu, živiny, teplo a světlo ze Slunce a oxid uhličitý ( pro výživu rostlin), poskytuje živým organizmům neživá příroda. Kyslík, který potřebují živé organizmy k dýchání, pro ně produkují rostliny. Základní životní podmínky vzduch voda živiny teplo a světlo

zdroje Přírodověda 4, Prodos 1993, ISBN 80-85806-15-0 http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/sunsystem/slunce.html Prvouka pro 3. ročník I.díl, Alter 1997, ISBN 80-85775-72-7 Přírodověda pro 5. ročník, Nová škola 2006, ISBN 80-7289-063-8