Jak ovlivnit povolování úložiště z pozice dotčených obcí a sdružení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,
Stavební zákon po novele s účinností od
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Vedení správního řízení
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Ing. Martin MALÍŘ ředitel II. odboru ČBÚ Podzimní setkání těžařů ve dnech 5. – v hotelu Myslivna v Brně 1.
Hospodářská úprava lesa Legislativa Bezpečnost osob a majetku.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Můžou nás vybagrovat? Lukáš Matějka Arnika – Centrum pro podporu občanů StreetRadio, Praha října 2011.
Stavební zákon Autorizace
Proces pořizování územně plánovací dokumentace
Likvidace starých ekologických zátěží
Právo na informace Tereza Danielisová,
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Kontrola veřejné správy I.
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Ochrana životního prostředí při vybraných činnostech.
Správa místních poplatků
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Zpracovala: Ivana Průchová, podzim Vyvlastňování pozemků a staveb teze.
Současná pravidla regulace hazardu na území obcí a připravované změny od roku 2016 Odbor 34 – Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi Ostrava 9. 4.
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Územní samospráva Obce
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Občanské právo procesní
Ochrana půdy a lesa.
Účast veřejnosti ve správních řízeních a v dalších procesech ve veřejné správě.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
1 Řešení rozporů při pořizování ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
dobu platnosti rozhodnutí, má-li být delší, než stanoví zákon.
Odbor životního prostředí MHMP
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Umisťování staveb.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Transkript prezentace:

Jak ovlivnit povolování úložiště z pozice dotčených obcí a sdružení

Ekologický právní servis + Advokátní kancelář Šikola a partneři • Pomáhá obcím a sdružením již 13 let: – Formulace otázek v místní referendech, právní asistence ve sporech – Příprava dvou pozměňovacích návrhů k novele atomového zákona (zakotvení účasti obcí v řízení) – Pracovní skupina pro dialog (návrh zákona podle nějž je nesouhlas obce překonatelný pouze rozhodnutím Senátu PČR)

Fáze povolování úložiště 1.Geologický průzkum (2016) 2.Chráněné území pro zvláštní zásah do zemské kůry (2018?) 3.EIA 4.Povolení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost 5.Povolení hornické činnosti 6.Územní rozhodnutí a stavební povolení na povrchové stavby (2050?)

Geologický průzkum • Relevantní zákony: – z.č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti – z.č. 62/1988 Sb., o geologických pracích – z.č. 44/1988 Sb., horní zákon – z.č. 18/1997 Sb., atomový zákon – vyhl. č. 369/2004 Sb., o projektování, provádění a vyhodnocování geol. prací – vyhl. č. 104/1988 Sb., o racionálním využívání výhradních ložisek, o povolování a ohlašování hornické činnosti

Fáze přípravy geologických průzkumů a/ Stanovení průzkumného území – vymezení území, na němž budou práce prováděny b/ Projekt geologických prací a jeho schválení – stanovení technologie provádění průzkumů c/ (Teoreticky) povolení hornické činnosti – povolení některých významných prací s velkých zásahem d/ Vstupy na cizí nemovitosti a jejich využívání – Povolení, náhrady vlastníkům Otázka poplatků obcím v souvislosti s geologickým průzkumem

Rozhodnutí o stanovení průzkumného území I. • správní řízení, vedené Ministerstvem životního prostředí (lokalita Kraví hora – nepravomocné rozhodnutí již vydáno, ostatní lokality – řízení zahájeno na počátku října) • výsledkem je správní rozhodnutí (odvolání, právní moc, soudní žaloba) • žádost o stanovení průzkumných území může podat pouze osoba, která je držitelem oprávnění k hornické činnosti (SURAO jako zadavatel, DIAMO/GEAM jako organizace s oprávněním) • účastníci řízení: – žadatel – obec, na jejímž území má být průzkumné území stanoveno – další osoby (občanské sdružení)

Rozhodnutí o stanovení průzkumného území II. • Náležitosti návrhu mimo jiné: • Zákres hranic jiných chráněných území, nebo ochranných pásem, která zasahují do průzkumného území • Etapa prací, cíl, rozsah a způsob provádění, doba na kterou se o povolení žádá • Zákres do mapy, rozdělení plošného rozsahu do území obcí, údaje o žadateli

Rozhodnutí o stanovení průzkumného území III. • zamítnutí žádosti Ministerstvem: • Ministerstvo žádost o stanovení průzkumného území dále zamítne zejména v případě, že průzkum je v rozporu se státní surovinovou politikou, státní politikou životního prostředí, zájmy obrany státu, zahraničními závazky státu nebo pokud další veřejný zájem převýší zájem na dalším průzkumu a následném využití výhradního ložiska. • Veřejný zájem vs. výsledky místního referenda

Projekt geologických prací • průzkum je možné začít provádět až po schválení projektu geologických prací Krajským úřadem • projekt obsahující vrty hlubší než 30m nebo vrty v celkové délce více než 100m musí organizace zaslat příslušnému krajskému úřadu nejméně 30 dnů před zahájením prací spojených se zásahem do pozemku. • projekt geologických prací obsahuje zejména: – sledovaný cíl geol. prací, metodický a technický postup jejich odborného, racionálního a bezpečného provádění, rozpočet prací • Krajský úřad vyhodnotí střety zájmů (ochrana přírody, spodních vod atd.) a může nařídit zpracování dodatečného expertního posouzení (biologické hodnocení). Zahájení prací se v takové případě odkládá. • Schvalování by mělo probíhat ve správním řízení.

Povolení hornické činnosti • jen pro některé geologické práce: • „pro vyhledávání a průzkum důlními díly, a to svislými důlními díly o hloubce větší než 40 m, vodorovnými či úklonnými důlními díly o délce větší než 100 m, • správní řízení vedené Českým (obvodní) báňským úřadem • povolení může být vydáno pouze organizaci, která má oprávnění k provádění hornické činnosti (stejně jako stanovení průzkumných území) • Účastníci řízení: – Žadatel – Vlastníci dotčených nemovitostí – Obec, na jejímž území se povoluje

Vstupy na cizí nemovitosti • v případě průzkumných geologických prací, spojených se zásahem do pozemku musí být s vlastníkem (tj. např i obcí) uzavřena písemná dohoda o provádění prací, která se může týkat: – zřizování pracovišť, přístupových cest, přívodu vody a energie, odstraňování porostů, úpravy zemědělské půdy • nedojde-li k dohodě, rozhodne krajský úřad o omezení vlastnických práv uložením povinnosti strpět provedení geologických prací • takové rozhodnutí lze vydat pouze: – ve veřejném zájmu, v souladu se státní surovinovou politikou, v nezbytném rozsahu, na dobu určitou, za náhradu • rozhodnutí vydává krajský úřad ve správním řízení, tj. lze se proti němu odvolat případně podat žalobu k soudu.

Poplatky obcím za geologický průzkum • poplatky jsou příjmem obcí • poplatky podle zák. č. 62/1988 Sb., o geologických pracích: – po vydání rozhodnutí – v prvním roce 2000 Kč za každý započatý rok a km2 – na každý další rok se zvyšuje p 1000 Kč na km2 • poplatky podle zák. č. 18/1997 Sb., atomového zákona – max. 4 mil Kč. ročně

Mgr. Pavel Doucha